新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2580|回復: 27

[CAS] Network transport集思廣益

價位相約
有無用家覺得聲底取向係點?

Innuos Pluse
Lumin U2
Hifi rose RS130
Holo Red
Auralic Aries G1.1
Aurender N150
如果有玩Apple Music 同 Youtube Music, 一定係Rose rs130, 冇用就可以考慮Lumin U2.
回復

Rose RS130 未出貸, 未有review 未知表現.
回復

zoom^2 發表於 2023-6-5 20:11
Rose RS130 未出貸, 未有review 未知表現.

係啦
可能要下半年先出
回復

用緊holo red & auralic aries。如唔計輸出方式同app,只講聲底

兩部機聲底都係中性,開揚,通清。質素上我覺得唔太大分別,red反而有感情少少。以red既身價,係超值
回復

toywoof 發表於 2023-6-6 13:27
用緊holo red & auralic aries。如唔計輸出方式同app,只講聲底

兩部機聲底都係中性,開揚,通清。質素上 ...

(通清)呢個詞語真係好正, 我會直接講 (乾夾無味)
回復

Pulse 用家,背景寧靜,細節豐富,聲音溫暖有感情

用過LUMIN T2同聽過Aries,聽感不及Pulse。

未聽過Red不過用過解碼泉2,唔知調聲是否一樣。

RS130都期待,應該會唔錯。因為用緊RS201,HiFi Rose 操作介面易用,聲音偏光輝,130純streamer 應該好啲。

師兄自己去聽下每部機先決定啦,始終自己口味自己先最清楚。
回復

andy3210 發表於 2023-6-6 13:43
(通清)呢個詞語真係好正, 我會直接講 (乾夾無味)

transporter 我覺得無問題,反而應該係咁。佢做到細節、分析力同空間感都夠,要味就再係DAC同線度配

的確我開頭既配搭聽aries 真係比較淡同無乜激情,但換咗dac 同線已經唔同哂。holo red 係比aries 暖少少
回復

我用緊aries 2.1 入dcs rossini dac, aries應該算係無添加, 直白, 分析力, 細節到位

用aries主要係可以玩kkbox, 聽中文歌無得輸
回復

我朋友用開金仔dp750, 加部aries聽串流usb入返dp750
完全無投訴, 聽過有啲串流hires仲好聲過cd出
sacd另計
回復

banjo 發表於 2023-6-5 19:55
如果有玩Apple Music 同 Youtube Music, 一定係Rose rs130, 冇用就可以考慮Lumin U2.

仲有俱樂部果部HAYDN都可以聽Apple Music 同 Youtube Music

回復

2Olegend 發表於 2023-6-6 16:07
Pulse 用家,背景寧靜,細節豐富,聲音溫暖有感情

用過LUMIN T2同聽過Aries,聽感不及Pulse。

其實都試過嘅
都鎖定咗係pluse
而家要搵條USB

評分

查看全部評分

回復

toywoof 發表於 2023-6-7 08:34
transporter 我覺得無問題,反而應該係咁。佢做到細節、分析力同空間感都夠,要味就再係DAC同線度配

的 ...

請教一下換那些線可以回暖?

有無用 Audio grade switch?
回復

xulih 發表於 2023-6-7 12:59
我朋友用開金仔dp750, 加部aries聽串流usb入返dp750
完全無投訴, 聽過有啲串流hires仲好聲過cd出
sacd另計{ ...

與SACD比真心有一段距離.
回復

andy3210 發表於 2023-6-7 16:56
請教一下換那些線可以回暖?

有無用 Audio grade switch?

過程中換過USB 線,發覺數碼線對冷暖感覺影響比較輕微,但當然有分別,用過AQ USB線,聲比較暖一點但粗一點

最大分別係換RCA線,現在用harmonic tech texas,唔貴但有肉地,夠暖又唔會無detail。可以一試

我只係用部slient angel N8 配LPS,中間既Lan 線用AIM。但呢part 又係對冷暖無太大影,係質素上會再升一級
回復

racewong 發表於 2023-6-7 14:38
仲有俱樂部果部HAYDN都可以聽Apple Music 同 Youtube Music

我曾經都想過買Bach, 好可惜店主話, 唔能夠依顧客要求, 而去改動硬件, 唯有諗吓其他server.
回復

toywoof 發表於 2023-6-8 08:35
過程中換過USB 線,發覺數碼線對冷暖感覺影響比較輕微,但當然有分別,用過AQ USB線,聲比較暖一點但粗一 ...

因為我用LUMIN MINI, 出USB 比金仔560解碼.  所以可以變動既就只有USB線同埋LAN果部份.
回復

banjo 發表於 2023-6-8 11:05
我曾經都想過買Bach, 好可惜店主話, 唔能夠依顧客要求, 而去改動硬件, 唯有諗吓其他server. ...

吓? 你想改D咩?
回復

andy3210 發表於 2023-6-7 16:58
與SACD比真心有一段距離.

dp750 本身係SACDP, 當然SACD係強項啦.
回復

andy3210 發表於 2023-6-8 11:14
因為我用LUMIN MINI, 出USB 比金仔560解碼.  所以可以變動既就只有USB線同埋LAN果部份. ...

LAN & USB可考慮AIM NA5, 偏厚暖舒服聲底.
回復