新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28664|回復: 93

[CAS] 靚仔鋁磚一塊 Calyx DAC 24/192

CAS upgrade project試左好多Async USB DAC, 一直未搵到岩心水.
今次經幾位Hiendy師兄介紹膽粗粗入左呢部新韓國牌子只出左兩個月既Calyx DAC 24/192, 同樣用最hit既ESS 9018.

當日去代理買完就即去Alain屋企開苞

鋁磚一塊, 成部機係一塊鋁鑼出黎, 好重手, 好落本

可以USB羅電, 唔使插電, 或者用5V DC電.
Input有USB同Coaxial, Ouput有齊Single End, Balance.

一裝driver就出到24/192, 一d阻滯都無.

部機剛比人破處, 兩首歌都無, 就比人用部Esoteric K03介.
音質就廢事比啦, 部Calyx 只係剛破處, 而且K03貴咁多, 不過Presentation就一聽聽得出Calyx音場後, 屬遼闊空間感型, 幾岩我口味

評分

查看全部評分

在家連日煲練中
回復

回復

我都有對呢部DAC有興趣,咩價位到?
回復

ESS 9018

老麥最新個部 DCD1100 CDP 同 Oppo 95 都用緊佢!!

想問下佢同 K-03 比邊個贏?
回復

CAS upgade project試左好多Async USB DAC, 一直未搵到岩心水.
今次經幾位Hiendy師兄介紹膽粗粗入左呢部新 ...
eosteven 發表於 2011-6-19 12:09

部野真係巧聚手!
回復

回復 1# eosteven

琴日聽你講完我都中捚毒!
決定Upgrade邊條USB線未?
回復

ESS 9018

老麥最新個部 DCD1100 CDP 同 Oppo 95 都用緊佢!!

想問下佢同 K-03 比邊 ...
史的墳 發表於 2011-6-19 12:29

有另一位師兄有X05同呢部dac, 你可以問下佢
回復

chhanthony 發表於 2011-6-19 12:25

check pm la
回復

回復  eosteven

琴日聽你講完我都中捚毒!
決定Upgrade邊條USB線未?
nan7yo 發表於 2011-6-19 13:06

Wireworld團購價好毒, 研究緊Silver Starlight同Platinum Starlight
回復

回復 10# eosteven

Platium starlight la. Use USB 電.
回復

check pm la
eosteven 發表於 2011-6-19 13:26

我都想知呀 Ching
回復

chhanthony 發表於 2011-6-19 12:25

我都想知呀 Ching
回復

靚仔鐵餅一塊 Calyx DAC 24/192

個樣眞係好靚^-^

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

有冇得試聽吓?
回復

留意, USB攞電會分薄啲野... 同埋影響啲野... XDD
回復

Steven hing,
Any report calyx vs wyred4sound dac2
回復

Steven hing,
Any report calyx vs wyred4sound dac2
gundamfix2005 發表於 2011-6-19 17:41

一樣好高質, 分析力高, 音場大, 質感好
不過Wyred4sound DAC2聲音豪放爽快, 動態舜變都好勁, 人聲埋身d
Calyx就音場好深, 空氣感強, 都係舜變快, 不過無咁刺激, 斯文d, 好音樂感
回復

好多師兄都對 Calyx & Wyred4sound 好有興趣, 我收到好多pm
回復

一樣好高質, 分析力高, 音場大, 質感好
不過Wyred4sound DAC2聲音豪放爽快, 動態舜變都好勁, 人聲埋身d
...
eosteven 發表於 2011-6-19 20:41

想請問一下,兩部DAC係咪都up sampling,USB就升到24bit,同軸就32bit,一話係source file本身幾多就出幾多
回復