新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: rumor

[分享] 我被hi-fi 玩的經歷

火.. [複製鏈接]

我被hi-fi 玩的經歷

唔好意思插句咀,禾諗樓主都有好多開心經歷嘅!只不過佢只將自己奶嘢經驗同大家分享下姐!禾都響呢十幾二十年hi-fi過程奶咗好多同交咗好多學費,不過懶得寫之嘛•••唔好下下都陰謀論同咁敏感先得嫁
陰謀論?玩音響姐咁復習做咩

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

做生意揾錢天公地道,不過自己覺得哩道走緊76既舊路,不平嗚應該,不過太多老闆、sales同打手,有意無意出 ...
loklam 發表於 2011-7-7 19:37

師兄, 你唔介意我就試吓回應吓你啦:

"做生意揾錢天公地道,不過自己覺得哩道走緊76既舊路,不平嗚應該,不過太多老闆、sales同打手,有意無意出㴝抽吓水,你話我我話你為乜?不如做好自己,揾多D熟客好過啦。"
每一間店舖搵錢係應該既, 但係如果用咗一d唔合理既手法去謀取額外金錢.  我相信一定講不通.  我當然唔希望呢度成為商人既鬥獸場.  呢度既好處係商人可以作商業活動, 用家可以自由作交流.  如果這平台轉變作單向報導, 只報喜不報憂, 我相信會變成一個廣告媒體, 而唔係討論區.  
如果店舖本著待人以誠, 以客為先既態度, 貨品童叟無欺, 任憑同行造謠, 都不會動搖.  Microsoft/Mcdonald/Coka Cora.... 等等大公司每年都不停被人惡意抺黑, 但只要本著商業良心去做生意, 那怕風吹雨打, 依然屹立不倒.   

"另外見樓主好似咁耐都冇乜好事發生過,香港真係咁黑暗?咁多黑店?"
呢個可能係我個人條命唔好啦, 一生出嚟要比人玩, 比人扼.  與人無關.  但係真金白銀買野, 點解要有咁下場.   我唔係一竹高打一船人, 只不過真係好既好少見啫.

空越來風,是否有因呢?
你認為風從可處來呢?  我只知冰封三尺非一日之寒.......

評分

查看全部評分

回復

師兄, 你唔介意我就試吓回應吓你啦:

"做生意揾錢天公地道,不過自己覺得哩道走緊76既舊路,不平嗚應該 ...
rumor 發表於 2011-7-7 20:41

呢句我鐘意 : 呢個可能係我個人條命唔好啦, 一生出嚟要比人玩, 比人扼.  與人無關.  但係真金白銀買野, 點解要有咁下場.   我唔係一竹高打一船人, 只不過真係好既好少見啫.   
如 名x屋,,  奇x店, 生意手法勁有問題所以最近都以關門大吉
回復

呢句我鐘意 : 呢個可能係我個人條命唔好啦, 一生出嚟要比人玩, 比人扼.  與人無關.  但係真金白銀買野,  ...
kingyan 發表於 2011-7-7 22:13

唉, 買玩具玩尋開心但最後一肚氣真係慘架.  路遙知馬力, 如果行古惑就自然好快.........執....
回復

以前玩HIFI,無咁多資訊,只可以朋友間小圈子或者睇HIFI書,
我相信呢到大把CHING比D HIFI科幻小說老點得多,
乜野:我夠膽講係呢個價位佢無任何敵手呀,呢部機係我聽過最好的一部,完全可以聽過世呀
嘩用左呢條XX線,成套器材3級跳.

以上呢幾句對白我諗大家都唔會陌生,
好在今時今日有科林呢個平台,好多同好可以將自己心得,經驗同人分享,等大家可以行小D冤枉路,
當然如果有心人要係到搵食,一樣可以,我手上都有唔少因科林效應而奶野既補品.
不過係人係鬼好快就會比人睇穿,你搵得幾多次笨.

有時覺得香港玩HIFI真係好辛苦,地方細唔在講,買野又貴過人,
買幾百萬樓我都可以係間屋入面驗屍咁驗,
但係買HIFI,反而要睇人面色,我諗大部份CHING都會係唔同地方有相同經驗.
如果行內人有專業操守又怕咩人講.你睇下去G2000買件衫都唔該前唔該後,
有部份 MK HIFI舖你問一句佢先答你一句,唔比說話你聽已經好比面,
試機要先約,但係我見好多都係企係到吹水,插一插機有幾難.

係邊個攪成個市咁,如果呢到真係有HIFI從業人員係到,唔該問下自己對客人態度如何?
做生意係要搵錢,但係可唔可以專業小小,我知企8粒鐘好辛苦,重要重複回答好多次相同問題,
但係可唔可以BE A PRO.

唔係單單樓主係咁諗
我都對呢廿幾年HIFI舖都有怨言,所以我已經好少行HIFI舖.

評分

查看全部評分

回復

唉, 買玩具玩尋開心但最後一肚氣真係慘架.  路遙知馬力, 如果行古惑就自然好快.........執.... ...
rumor 發表於 2011-7-7 22:17

祝願rumor施主你早日解決呢對中間波問題,早日收成正果
喃嘸..........阿呢陀佛
回復

回復 185# 米奇老野

其實佢地賺緊個d係開心錢, 點解要惡型惡相呢?  我落夜總會斷估個媽媽生都唔會蟹口蟹面對住個客架, 佢地咪仲辛苦.

我唔係要求最平, 但只求唔好最貴同唔好老點,  可以嗎?
回復

所以當時我對AR喇叭都係擺櫃頂!
lee388 發表於 2011-7-6 15:38

未講完,等亞媽落街買餸,即刻搬對AR落o黎,set 個皇帝位,爆爆1812,跟住追加譚詠麟愛的根源,不過亞媽返o黎就要收檔,搬佢返上櫃頂!
回復

以前玩HIFI,無咁多資訊,只可以朋友間小圈子或者睇HIFI書,
我相信呢到大把CHING比D HIFI科幻小說老點得多,
...
米奇老野 發表於 2011-7-7 22:39

完全同意 唔好想當年、早兩個月上寄X叫佢開大聲少少聽真D對PMC, 點知佢話後面試近超低! 真係多謝佢另我去買對新貨^__^
回復

當年係尖沙咀幫Hi Fi 德買。

SPICA TC-50

SPICA TC-50
回復

未講完,等亞媽落街買餸,即刻搬對AR落o黎,set 個皇帝位,爆爆1812,跟住追加譚詠麟愛的根源,不過亞媽 ...
lee388 發表於 2011-7-7 22:55

我就記得我小時住係公屋, 一條巷有20户人家.  一到星期六下午, 就家家係度爆機... , 真係百花齊放呀....
回復

回復 190# Aalexx

仲健在嗎?
回復

回復  Aalexx

仲健在嗎?
rumor 發表於 2011-7-7 23:07

原裝重有隻喇叭腳,用左後成個女巫咁樣架!
回復

我就記得我小時住係公屋, 一條巷有20户人家.  一到星期六下午, 就家家係度爆機... , 真係百花齊 ...
rumor 發表於 2011-7-7 23:05

我住井字型公屋,D友仔搬對喇叭在門口爆,成座樓都響曬,比佢激死!
回復

我就記得我小時住係公屋, 一條巷有20户人家.  一到星期六下午, 就家家係度爆機... , 真係百花齊 ...
rumor 發表於 2011-7-7 23:05

我記得我老豆以前同人鬥炸機...開大對門嚟炸鬥大聲...以前都無投訴呢樣野...
回復

當年係尖沙咀幫Hi Fi 德買。
Aalexx 發表於 2011-7-7 23:03

雲絲頓?
回復

我記得我老豆以前同人鬥炸機...開大對門嚟炸鬥大聲...以前都無投訴呢樣野... ...
howin 發表於 2011-7-7 23:17

冇投訴係因為有時限, 一過六點要關機開電視呀, 又雙星報喜又奇趣錄又狄娜又林阿真, 邊有人仲得閒爆機呀!
回復

回復 192# rumor

係到,依家聽hifi都係用佢來聽。
回復

回復 196# tonyx

係呀!
回復

l ... 我周不時都搭lift上到添置21/f再行樓梯落地下 ...
sillyken 發表於 2011-7-7 19:18

Me 2.

有一次 膽粗粗走入一間hi-f i舖要求audition一對喇叭, sales 連續問2次 '你知ng知道對喇叭幾錢'.
回復