新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: rumor

[分享] 我被hi-fi 玩的經歷

火.. [複製鏈接]
有無人記得花園街有間阿大地舖呀? 那裡好像專賣 Luxman 和 Jamo

首先申報, 我聽人講話有而已! 因為我得25 ...
tonyx 發表於 2011-7-6 15:06

阿二無線電
我都好後生,所以得個睇字
回復

開完會番嚟睇吓原來咁大回響, 真係多謝曬咁多位師兄.

都好, 等大家想當年.

等我又講吓d近排既先, 等d年青人/唔認老既又可以分享吓先.....
回復

我見大家都傾得津津樂道. 我將呢篇咁有集體回憶既Post highlight左.

不過我都預計大家傾傾下就會傾到近代史, 即係而家仲仍然存在既商店. 大家即管講. Hiendy無封鎖. 不過最緊要係事實,  因為大家講緊係佢地搵食既支柱, 亦都係佢地既商業社會. 一講中佢地隨時導致佢地無晒生意. 到時佢地可能會不惜一切同你嘈過. 咁大家就要好小心處理.

但係我覺得呢個Post好有價值, 一來可以分享比其他師兄聽係香港買hifi野既血淚史. 二來Hiendy都算多Hifi同業睇既一個網頁. 佢地睇到或多或少都要警惕下自己營商之道. 令到佢既生意可以蒸蒸日上. 亦都能夠推動到香港既hifi圈子.

評分

查看全部評分

回復

我見大家都傾得津津樂道. 我將呢篇咁有集體回憶既Post highlight左.

不過我都預計大家傾傾下就會傾到近代 ...
wingchow 發表於 2011-7-6 15:22

希望我呢個post 唔會令網主/版主門帶來太大既trouble.  我選擇係呢度post係因為hiendy係一個開放既平台, 商人可以係度自由買賣, 用家可以自由交換意見.

不過我預咗做hi-fi惡客, 有一排唔使出嚟行(shopping)

評分

查看全部評分

回復

我記得十七年前初出黎做野, 用咗三千個大洋於華仁會買咗部水貨手提VCD機, 跟住落好景用$120 買埋隻老番嘅[烈火戰車] , 諗番都幾好笑, 亦見證咗佢地風光嘅時期!
回復

希望我呢個post 唔會令網主/版主門帶來太大既trouble.  我選擇係呢度post係因為hiendy係一個開放既平台,  ...
rumor 發表於 2011-7-6 15:30

無問題.. 大家放心講. 我地網站無商業背景. 亦都不需倚靠商店比錢為生. 只係倚靠大家多d人黎,整旺個場. 我地唯一會做既係盡能力保護大家係Hiendy傾計既氣氛.
回復

因為組合櫃頂係佢既皇帝位
anthlai 發表於 2011-7-6 14:23

所以當時我對AR喇叭都係擺櫃頂!
回復

希望我呢個post 唔會令網主/版主門帶來太大既trouble.  我選擇係呢度post係因為hiendy係一個開放既平台,  ...
rumor 發表於 2011-7-6 15:30

我陪你行...唔驚...有我喺度無人敢郁你
回復

所以當時我對AR喇叭都係擺櫃頂!
lee388 發表於 2011-7-6 15:38

係唔係夾NAD呢
回復

落閘果d黑歷史依家唔會有架喇, 回想起都慶幸有這一躺有趣的人生經歷
回復

我記得十七年前初出黎做野, 用咗三千個大洋於華仁會買咗部水貨手提VCD機, 跟住落好景用$120 買埋隻老番嘅[ ...
bigpun1975 發表於 2011-7-6 15:35

係"烈火戰車"定"慾火戰車"呀?  好景喎>>>>>>>>
回復

係"烈火戰車"定"慾火戰車"呀?  好景喎>>>>>>>>
rumor 發表於 2011-7-6 15:51

緊係前者啦, 嗰陣啲四仔仲係睇緊VHS 帶

回復

係唔係夾NAD呢
kingyan 發表於 2011-7-6 15:40

咁你有咩野經歷?
回復

緊係前者啦, 嗰陣啲四仔仲係睇緊VHS 帶
bigpun1975 發表於 2011-7-6 15:54

我仲記得個時約埋一班人租帶睇, d劇情講多過做,番帶番到手軟, 有時ff太多仲食帶, 睇到到喉唔到肺...頂......
回復

咁你有咩野經歷?
kachow 發表於 2011-7-6 16:00

DISCMAN呢事件
回復

係唔係夾NAD呢
kingyan 發表於 6-7-2011 15:40

That's my dad's combo!
回復

That's my dad's combo!
diamondblack 發表於 2011-7-6 16:03

吓
回復

記得當時好多場有賣AR白色紙盆喇叭, 其次係JBL
回復

我仲記得個時約埋一班人租帶睇, d劇情講多過做,番帶番到手軟, 有時ff太多仲食帶, 睇到到喉唔到肺...頂... ...
rumor 發表於 2011-7-6 16:01

最記得係荷理活中心樓上買4仔VHS, 要係停車場D電梯先上到, 成三百幾文餅, 仲要係上到去唔買唔比走
回復

真係好多鋪頭唔熟唔食
回復