新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: rumor

[分享] 我被hi-fi 玩的經歷

火.. [複製鏈接]
重想乜鬼當年丫,家吓你一出糧就夠買DB9啦!

好過引!想當年,第一個月出糧,就係萬宜大廈買左部MF class A amp,果時d朋友話class A得,自己就跟。推部 ...
masteralain 發表於 2011-7-6 21:05
回復

還有出糧去節X買碟。果時為平小小買果D租過D碟

重有最經典又係節X個婆仔........人肉防盜(釘到你實一實)

當年我住黄埔......果陳時成日行紅磡廣場 ,那裡有幾間唱片鋪,捷X果時係都係買唱片Ka。
回復

如果講買Hi-Fi我就比較醒目,第一部CD我就去咗佐敦的泰林買咗部馬仔CD80。當時部CD有二十五公斤重,行皇冠chips,算係咁上下啦!
回復

別人笑你太瘋癲、你說他人看不穿!
sinner 發表於 2011-7-6 21:06

係"別人笑我太瘋癲、我說荷包早已穿"呀....
回復

我又記得以前係好景樓吓兩間租帶舖租帶睇
kingyan 發表於 2011-7-6 16:12

好景都係後期,再早期係要睇報紙,再上樓買再等佢地係天台取,比咩你就要咩無得選,下次換就會平D!
回復

你嗰金荷包邊得咁易穿,禾嗰個爛鬼布袋就真係唔慌唔穿嘞•••

係"別人笑我太瘋癲、我說荷包早已穿"呀....
rumor 發表於 2011-7-6 22:09
回復

好景都係後期,再早期係要睇報紙,再上樓買再等佢地係天台取,比咩你就要咩無得選,下次換就會平D! ...
maner394 發表於 2011-7-6 22:14

咁我又未試過喎, 原來唔係賣四仔先咁做架...
回復

八十年代成條鴨記刀係賣緊五六路分音嘅土炮喇叭,加上有一排排嘅LED顯示,好很有型,結果用左幾個月零用錢抬左對返屋企玩,當時用自製過百瓦嘅套件Amp去推,唱隻哥哥嘅暴風一族,鬼剎咁嘈但超亢奮!
早幾個月起鴨記街邊仲聽到哥哥冤魂不散咁爆緊隻暴風一族...
))))))))@((((((((
拳頭無聊 怒撞晚空 如像灰色鐵鏈撞裂街中的風
言行言談旁人沒法懂 唯在漆黑正中另覓我天空
(I can break away)I can break away
回復

八十年代成條鴨記刀係賣緊五六路分音嘅土炮喇叭,加上有一排排嘅LED顯示,好很有型,結果用左幾個月零用錢抬左 ...
westdoor 發表於 2011-7-6 22:44

我早幾日仲聽緊呢隻歌, 點知下面個c9回應一下深沉有勁既門聲......
回復

八十年代成條鴨記刀係賣緊五六路分音嘅土炮喇叭,加上有一排排嘅LED顯示,好很有型,結果用左幾個月零用錢抬左 ...

yeah!想當年係中環做銀行,日日去大昌打戥,最中意用金仔,天朗爆呢隻!I can break away!
回復

回復 128# westdoor

VAN仔佬致愛,永遠只係聽到D BASS.
回復

個時我都攪唔少美聲電子及通用d套件,仲diy土炮喇叭
一出糧就幫親星電買單元,
而家念返起都開心
攪完試機,套機就係屋企開聲,個人走出走廊尾聽夠唔夠高低音
回復

個時我都攪唔少聲電,通用d套件,仲diy土炮喇叭
一出糧就幫親星電買單元,
而家念返起o下都開心
攪完試 ...
ykwan 發表於 2011-7-6 23:19

星電真係幫親唔少,後來痴到去別超搵蒙姐買JBL鈦高音做DIY, 個時曰子真好玩^__^
回復

我早幾日仲聽緊呢隻歌, 點知下面個c9回應一下深沉有勁既門聲...... ...
rumor 發表於 2011-7-6 22:54

真懷舊
回復

果對五路六單元玩左唔夠三個月就拆聲到亞媽都唔認得,爆開一睇只得一粒電容仔,所有單元行全頻唔死就奇,正當唔知下步怎樣做時,落街比我執到對喇叭,真係起垃圾房執,係一對滿怖灰塵嘅AR18,果日立即借D意唔返學,拿拿聲抬左返屋企玩,開聲果刻幾乎感動到想哭,高陰甜,中陰準,低陰勁,果把聲絕對刻骨銘心,到今天還未忘記
回復

AR喇叭, 當時泥講好聲到不得了, one of my dream speakers at that time! 氣墊式低音  ...
OldHenry 發表於 2011-7-6 16:12

我曾用 NAD 3240PE 推大書架喇叭 Acoustic Research AR TSW-410

http://www.aphenos.net/misc/electronics/speakers/klh/all_ar.htm

購於明發行

AR TSW-410.jpg

回復

Kingyan,係Moniter Audio呀!
kyu888 發表於 2011-7-6 17:19

我亦用過 Monitor Audio PMC 703 Floor Standing Speaker

是在明發行用 AR TSW-410  Trade-in 作升級

喇叭尚建在

後再升級至 Avalon Avatar 喇叭

Monitor Audio PMC 703-0.jpg

Monitor Audio PMC 703-1.jpg

Monitor Audio PMC 703-2.jpg
回復

我亦用過 Monitor Audio PMC 703 Floor Standing Speaker

是在明發行用 AR TSW-410  Trade-in 作升級

...
raywan 發表於 2011-7-7 08:34

呢對當年講到好堅, 不過我就未能聽過. ching對佢有乜批評?!
回復

Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

睇完覺得加爆一次俾你都唔夠...好正...
回復