新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: rumor

[分享] 我被hi-fi 玩的經歷

火.. [複製鏈接]
musicolic 發表於 2012-6-5 12:31
小弟睇完依篇文章, 都勾起唔少回憶.

小六買第一部 walkman (唔記得咩牌), 叫同學仔幫我錄帶, 點知佢攪錯左 ...

美好的回忆,永远都会记得。

評分

查看全部評分

回復

bigmusicfan 發表於 2015-11-25 12:01
美好的回忆,永远都会记得。

非常同意
回復

其實rumor兄是個超級音響發燒友 ,願意付出十分多時間、心機和金錢 ,不知現在他的番燒計劃如何呢 ,已經冇出現了一段時間
回復

刚刚看了动画片INSIDE OUT,美好的回忆,最有可能成为永久的记忆体。

評分

查看全部評分

回復

bigmusicfan 發表於 2015-11-26 22:12
刚刚看了动画片INSIDE OUT,美好的回忆,最有可能成为永久的记忆体。

回復

記得初中在深水埗私校返學, 受阿哥影响鐘意左聽歌,由其是譚校長和炸星球大戰,
見佢用CD機, 擴音機, 大喇叭等...感覺好HiFi..!!
而我只會等阿哥不在家時偷偷炸佢 D 機..!

當時放學經常流連鴨寮街跟住步行返油麻地, 發現鴨寮街有 D 小型擴音機組件成品,
牌子好似叫 "新峰" , 仲有喇叭箱和高低音單元賣, 咁就開始左漫長而痛苦的被玩之路.

諗住自己買 D 小型擴音機成品組件, 火牛, 高低音單元將佢地駁埋,
然後插 Walkman 就可炸番夠本. 試過自己整喇叭箱鋸親隻脚,聯左幾針, 比電電親,
一個月內燒左三個高音單元. 但到最後都 Setup 左套出到大聲的音响, 用左唔知幾耐....!

到出來做野之後就走左去旺角買左對 Onkyo 喇叭, 買左 Audiolab 8000A 和 Pioneer DVD機,
放在廳駁埋電視機, 這就是我的第一套音响..!!

評分

查看全部評分

回復

呢個post的確有意思..可以見證音响歷史...更成為大家集体回憶
回復