新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 德國軍長

[喇叭] AP 同學會 (Audio Physic)

火.. [複製鏈接]
老亨,你走咁就走咗去賴低晒啲仔女呀,使唔使我幫你照顧吓佢哋呀 ...
fatboy88 發表於 2011-7-9 11:48

我撚住今晚搬番我屋企玩側插!
回復

masteralain 發表於 2011-7-9 17:09

聽完cas未?
回復

masteralain 發表於 2011-7-9 17:09

快D成為我地AP同學會既同學仔啦!!!!!
回復

則牆要距離最少幾多尺?
回復

I wanna know, too!

I am an ex-AP user btw!

回復

http://www.audiophysic.de/aufstellung/beispiel_e.html

-------------------------
實際環境自己聽作準! 有D C兄兩邊無牆,我自己兩邊只約1尺.
回復

小弟都只係得一尺咋。
回復

-------------------------
實際環境自己聽作準! 有D C兄兩邊無牆,我自己兩邊只約1尺. ...
德國軍長 發表於 2011-7-10 01:57

小弟是呂字廳,所以一邊是一尺,另一邊很空
另外小弟試過把喇叭向前拉出一點,效果也不錯
希望對師兄們有用
回復

其實以AP嘅設計,喇叭與兩邊牆嘅距離對音場嘅築成係咪好關鍵呢?
回復

與兩側牆距離影響當然大!由於低音側射,我覺得離側牆最少都要有一尺以上距離!當然如想有離箱感,兩側越闊越好!
回復

歐洲高級喇叭廠,  普遍都對自己設計同校聲充滿信心, 所以唔介意用橫切面模型, 連分音器 都清清楚楚向人展示, 唔怕抄襲, 呢份信心值得欣賞, 唔似部份美國喇叭廠的分音器, 要用填充物封死, 反而容易令人誤會.   

另外恭喜軍長升級, 呢對先襯翻d器材同個地方
回復

Goldmund 都鐘意搵填充物封死!
回復

Setting up in my Room
------------------------------------
http://www.audiophysic.de/aufstellung/beispiel_e.html
------------------------------------
兩喇叭相距約2.4M

回復

離後牆 約1.3M
.................................................................................................
回復

離側牆60cm/2尺!
------------------------------

------------------------------

記得要toe in!
回復

小弟空間環境與廠方擺位/面積相約.---非常地幸福!!!!

評分

查看全部評分

回復

小弟空間環境與廠方擺位/面積相約.---非常地幸福!!!!
德國軍長 發表於 2011-7-10 16:57

百萬德國軍團!
回復

則牆要距離最少幾多尺?
chiuching 發表於 2011-7-10 01:00

據廠方所示: " The best sound balance can be achieved, if the speakers are placed half a meter away from the wall.  Find the right spacing between wall and speaker ..."   有1尺以上已ok啦!不過最好都係自己去聽聽,你房間最佳位置!
回復

真幸福左右可以有 2.4M,
但是否一定要用盡 2.4M 呢?
回復

今時今日,以香港的居住環境,要達致廠方的聆聽要求,談可客易,十年前,友人曾email廠方以新樓六百多七百尺居住面績應買那一個型號,型號已不記得,不過是尾二型號(最低級座地型號!),結果我的朋友買了由頂數落第三型號!

軍長的環境,真是令人羨慕!
回復