新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cyberken

[線材] 代友一問--2k 喇叭線

終於蒲頭?
cyberken 發表於 2010-8-20 09:50

搵張靚仔d既相先蒲面ma.....
回復

我就覺得高頻唔夠靚, 其他都好好,c/p高
cyberken 發表於 2010-8-20 09:50

人聲太厚暖ga反效果就係高頻唔夠sharp...聽起上嚟就會覺得空氣感唔夠...泛音唔夠...無左個種好飄逸ga感覺(好似講緊姨媽巾 )
回復

我之前玩果條係HS 101, 中低非靚,係高頻粗聲少少(同TARA LABS 比), 3K 幾真係抵到爆... ...
cyberken 發表於 2010-8-19 20:59

個人覺得Analysis Oval 9 高中低都好平均,人聲夠暖!2手都係2k幾!

評分

查看全部評分

回復

個人覺得Analysis Oval 9 高中低都好平均,人聲夠暖!2手都係2k幾!
ben13 發表於 2010-8-22 00:10

ANALYSIS OVAL 有無D高級少少,啱唔啱B&W用?
回復

禽日去左ws, 原來cv-8都幾貴, 要成$4400, 值唔值呀?

反而見到有條type 8 就平一半(但就無DBS), 唔知DBS 影響大唔大?
回復

禽日去左ws, 原來cv-8都幾貴, 要成$4400, 值唔值呀?

反而見到有條type 8 就平一半(但就無DBS), 唔知DBS  ...
火機 發表於 2010-8-24 10:56

5姐用緊cv8, 你可以問下佢喎
回復

邊個係5姐呀...哈
回復

邊個係5姐呀...哈
火機 發表於 2010-8-24 12:05

sk555, 5 姐咁出名你都唔識?
回復

細路仔唔識世界...哈
回復

CV8, 3 頻平衡,低音實在厚而不肥,中及高音明亮線條出色,高音開揚唔薄唔標,靜。just my 2 cents。
我自己覺得夾 b&w,我在威達on sale買$3550 36v。
回復

CV8, 3 頻平衡,低音實在厚而不肥,中及高音明亮線條出色,高音開揚唔薄唔標,靜。just my 2 cents。
我自 ...
sk555 發表於 2010-8-24 21:07

depends sytem la.....cv6 i tested already and its good at high notes .its means more than normal .

try audionote will be thicker for sure
回復

我自 ...
sk555 發表於 2010-8-24 21:07

版主, 唔該晒, 我想問2手多唔多假野, 最怕就算有單有盒, 都換左條假線賣....

如果買全新, 有無相識好介紹, thanks
回復

版主, 唔該晒, 我想問2手多唔多假野, 最怕就算有單有盒, 都換左條假線賣....

如果買全新, 有無相識好介紹 ...
火機 發表於 2010-8-25 13:42

跟據好多前輩講cv假野係好多,我好認同你睇法,所以令願買全新,貴d就貴d 啦。
相識我就無喇,你睇下呢道有無師兄識人平d,我估4k走唔 lud。啊,上次去名線屋買aq jumper,佢平過ssp,你去睇睇~
唔好意思幫你唔倒。
回復

depends sytem la.....cv6 i tested already and its good at high notes .its means more than normal . ...
claero 發表於 2010-8-25 01:16

I think CV is not matching your NHT system, the sound base is totally different to B&W. And or, CV6 is not exactly the same as CV8. Why I can say that, coz I listen to my old version original CD with my CDP, CDP is still using the entry level "PAT BUY" RCA cable,it already has this effect. If I change it back to Van Den Hul Jubilee, the high note will thin and sharp. If u don't belive me, come and listen to it...
回復

ANALYSIS OVAL 有無D高級少少,啱唔啱B&W用?
cyberken 發表於 2010-8-22 10:57

咁就去Big Silver Oval,不過有銀唔知岩唔岩你口味,二手6K幾!
   我試過插西湖6.75,三頻平均,人聲好甜。試過雨後初晴SHL-5,高無西湖靚,人聲暖,中低個飽滿度好過西湖!
   如果換左西湖既8.1,中低應該會飽過SHL-5
   兩只喇叭都係用6v6推!
回復

I think CV is not matching your NHT system, the sound base is totally different to B&W. And o ...
sk555 發表於 2010-8-25 18:54

i m not talking about matching , i ab test 3 different cable supra ,audionote and audioquest , cv6 would be the one with a lot more highnotes than the other .....
回復

跟據好多前輩講cv假野係好多,我好認同你睇法,所以令願買全新,貴d就貴d 啦。
相識我就無喇,你睇 ...
sk555 發表於 2010-8-25 18:42

有無辦法分到真野定假野.... 最近又入左SA-11&PM-11, 4k 真係應付唔黎.... 2手都係2k頭到...

另外我想問DBS有無折舊, 如果無電, 係咪入電蕊就得? thanks
回復

有無辦法分到真野定假野.... 最近又入左SA-11&M-11, 4k 真係應付唔黎.... 2手都係2k頭到...

另外我想問D ...
火機 發表於 2010-8-26 10:09

換電就得...不過D電都唔平...成十幾蚊粒...
回復

有無辦法分到真野定假野.... 最近又入左SA-11&ampM-11, 4k 真係應付唔黎.... 2手都係2k頭到...

另外我想問D ...
火機 發表於 2010-8-26 10:09

如果BUDGET 2K,都係等2 手LA..
回復

如果BUDGET 2K,都係等2 手LA..
cyberken 發表於 2010-8-26 17:52

係呀, 你老哥都知我依家乜野景嫁啦, 大既唔食, 細都要嫁...哈....真係又窮又要玩
回復