新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: lee388

[分享] HI FI聲音的標準

火.. [複製鏈接]
這個是玩立體聲HiFi的基本要求;可是眼見現今仍有很多的發燒友只為器材而燒,而唔係為聲音效果而燒。
回復

同意訂立一套好的"客觀標準"有助比較和了解自己對聲音的喜好
作為參考係ok
回復

6:11 - 8:20 秒....定位李現身說法教您地咁SET定位

評分

查看全部評分

回復

HI FI聲音的標準

這個是玩立體聲HiFi的基本要求;可是眼見現今仍有很多的發燒友只為器材而燒,而唔係為聲音效果而燒。

.......同意,我也有同感。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

回復

器材, 技術, 地方, 聽乜野多 應該有個平衡點

評分

查看全部評分

回復

lucky_star,

我會將你所講果幾樣野排位為技術、地方,最後先到器材。

錯誤的演譯:

為何現今HiFi愈來愈少人玩,其中一個原因 - 傳煤。往往只集中於强調高价器材才可以比到好聲,好少會探討用技術去玩出基本要求,對於一般打工仔(小弟),下下要動用一百幾十萬才可出到聽得下嘅聲,點玩得起?

大有錢人 - 佢地既揾錢能力超强,不列入"窮死都要買高价器材"之列,不談!!!!

標準 - 無論你套機幾錢,如果連最基本既3D音場演譯都出唔返尼,套機都仲係low end貨。

評分

查看全部評分

回復

四個項目我是不懂排位而沒有排位的
只是覺得它們是環環相扣
回復

lucky_star,

錯誤的演譯:

為何現今HiFi愈來愈少 ...
7308 發表於 2011-7-12 11:35

回復

Patrick,

你能寫出這篇文章,証明你對靚聲的標準,有更進一步的認識!

發燒友一般可以分為4大類:
1) 識聽、識攪
2) 識聽、唔識攪
3) 唔識聽、唔識攪
4) 唔識聽、唔識攪、又要攪

只有極少的發燒友,能夠從C級升至A級。
你能在短短數年間,可以達到A級,除了肯聽肯學外,亦有一定的天份。

玩任何東西,都必須有一個理性的標準去作為基礎,玩Hi Fi的標準,就是要全頻平順,假如沒有平衡度作為標準,你老哥所喜愛的音色,音樂感,現場感,都全站不住腳,全部都是自我催眠式的所謂靚聲,亦是衰聲的遮羞布。

評分

查看全部評分

回復

這篇文章的重點不是用那一張碟來調校聲音,是想說明到底要聽什麼來衡量聲音的好壞,如果自己都未有一個標準,就算有一隻所謂調校碟都沒有用,因為你怎樣調校,永遠也不知道何時正確,所以最重要是有一個理性、客觀的標準。

請大家放棄用音色衡量音響組合聲音的標準。

不如大家想想一張小提琴奏鳴曲CD,播放出來音像是應該什樣還原呢?
回復

回復 30# 鄺大俠

多謝大俠過獎,我絕不敢當,還有很多東西要學習!
回復

我有一個問題....
就算每個HIFI友都SET好有一個標準,但每個人個標準都可能好大偏差.....
那是否應搵一班有權威性嘅人黎聽聽先可做標準....?
唔通要搵狄華特上黎禾屋企聽聽睇下D聲夠唔夠ACCURATE?
回復

我有一個問題....
就算每個HIFI友都SET好有一個標準,但每個人個標準都可能好大偏差.....
那是否應搵一班有 ...
jj4044 發表於 2011-7-12 13:26

搵唔到狄華特的話可找羅蘭姐幫下手
回復

我有一個問題....
那是否應搵一班有 ...
jj4044 發表於 2011-7-12 13:26

亦令我想起另一個問題...

如果我喜愛的音色與"標準"有好大偏差....我都底去追求自己喜愛的音色, 還是"標準"....

我上個月有個FRIEND去左我屋企, 佢有三對喇叭, 其中一對佢想賣..我問佢點解, 當時佢答我...

"其實呢對喇叭好好聲, 我剛去完聽蘇XX演唱會, 回家再聽佢的CD, 同現場真係好似, 好真實"...但係, 我最後都係想賣左佢, 因為佢D音色唔係小弟喜愛的......

我自己玩左好多年HIFI, 其實我都唔係太知何為好聲....不過我覺得, 洗左禁多錢(雖然我唔係洗好多), 總希望買返來的系統, 係自己喜愛的, 總之係自己鐘意的聲音....

P.S.個人意見ONLY.

評分

查看全部評分

回復

亦令我想起另一個問題...

如果我喜愛的音色與"標準"有好大偏差....我都底去追求自己喜愛的音色, 還 ...
supercow 發表於 2011-7-12 13:43

睇下大俠呢句答唔答到你:

玩任何東西,都必須有一個理性的標準去作為基礎,玩Hi Fi的標準,就是要全頻平順,假如沒有平衡度作為標準,你老哥所喜愛的音色,音樂感,現場感,都全站不住腳,全部都是自我催眠式的所謂靚聲,亦是衰聲的遮羞布。
回復

睇下大俠呢句答唔答到你:

玩任何東西,都必須有一個理性的標準去作為基礎,玩Hi Fi的標準,就是要 ...
howin 發表於 2011-7-12 13:49

我明白鄺大俠的道理....當然, 一個理性的標準去SET HIFI, 成功幾會係高好多....我道出的係, 好多時, 好多人, 都會有自己的喜愛...洗左錢, 都係去買自己的喜愛..當中苦與樂, 都係一個過程...
回復

lucky_star,

錯誤的演譯:

為何現今HiFi愈來愈少 ...
7308 發表於 2011-7-12 11:35

完全同意7308兄所講,技術第一,聆聽地方第二,器材第三,線材及附件第四。

如果冇枝術修為及音樂認知,縱使有一流的聆聽環境,最頂級的器材、線材及附件的組合也發揮不出相對及應該有的表現與效果,就好似一個冇衣著品味的人,穿著各式各樣名牌衣服及帶上名貴飾物,但一點兒都不好看及俗氣,你睇睇犀利哥著的全是舊或破的服飾,但配搭出來連中外時裝設計師都要讚好!

最後,玩兩聲道連3D立體音場都冇,就算用盡金錢買Hi-end器材及線材,都最後都係Low-end組合;線材及附件是用來綿上添花增強效果表現,而不是用於解決問題。

評分

查看全部評分

回復

我明白鄺大俠的道理....當然, 一個理性的標準去SET HIFI, 成功幾會係高好多....我道出的係, 好多時, ...
supercow 發表於 2011-7-12 13:53

係架...所以睇下你想要嘅係公認靚聲...但自己聽極都聽唔入耳嘅聲....定還是自己喜愛嘅音色....但原來全部只係自我催眠式的所謂靚聲,同埋衰聲的遮羞布。

評分

查看全部評分

回復

完全同意7308兄所講,技術第一,聆聽地方第二,器材第三,線材及附件第四。

如果冇枝術修為及音樂認知, ...
kyu888 發表於 2011-7-12 13:57

咁就死得.....第一樣完全無.....
回復