新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: lee388

[分享] HI FI聲音的標準

火.. [複製鏈接]
係架...所以睇下你想要嘅係公認靚聲...但自己聽極都聽唔入耳嘅聲....定還是自己喜愛嘅音色....但原 ...
howin 發表於 2011-7-12 13:58

原始會員真係好鬼馬...

評分

查看全部評分

回復

我明白鄺大俠的道理....當然, 一個理性的標準去SET HIFI, 成功幾會係高好多....我道出的係, 好多時, ...
supercow 發表於 2011-7-12 13:53

文中第一段已經提到:

音響是一種個人的嗜好,所以有很多朋友會追求自我喜歡的聲音,因為音響是自己聽的,這個當然無可厚非,可是一種玩意也想同好間認同,但當接觸同好的層面及人數漸廣時,如果要按自己喜歡的聲音,要求人人認同,可能未必會如願,因為涉及眾人的要求,這時如真的要人家認同,你套HI FI的聲音就要達到應有的標準聲音,否則都是閉門造車,或許只跟幾位有相同取向的朋友一起玩吧,免得事後只得一肚氣。
回復

咁就死得.....第一樣完全無.....
howin 發表於 2011-7-12 13:59

技術和聽聲的標準是要慢慢累積回來。
回復

技術和聽聲的標準是要慢慢累積回來。
lee388 發表於 2011-7-12 14:10

而家好努力咁累積緊
回復

咁就死得.....第一樣完全無.....
howin 發表於 2011-7-12 13:59

不斷學習就能增進知識,再從實踐中得到技術,冇人可以一步登天,慢慢來啦!
回復

不斷學習就能增進知識,再從實踐中得到技術,冇人可以一步登天,慢慢來啦! ...
kyu888 發表於 2011-7-12 14:20

遲人咁多起步...唯有倍努力...
回復

文中第一段已經提到:

音響是一種個人的嗜好,所以有很多朋友會追求自我喜歡的聲音,因為音響是自己聽的 ...
lee388 發表於 2011-7-12 14:06

我明白亦同意....HIFI係有個標準....向住個標準去SETUP, 成功機會係大好多...

我只不過係想講, 亦同意HOWIN兄, 如果SETUP 左SET HIFI比各同好都認為係好的, 但唔係自己鐘意的, 兩者, 我會選擇自己鐘意的聲音...因為SET HIFI係自己的.
回復

我明白亦同意....HIFI係有個標準....向住個標準去SETUP, 成功機會係大好多...

我只不過係想講, ...
supercow 發表於 2011-7-12 14:35

對supercow所講甚感認同。
回復

我都傾向哩個做法
可能得不到別人認同
至少自己認同先
(雖然被人讚setup得好係好開心)
回復

似乎有好幾位c-hings都混淆左一樣野,你所喜歡的音色何解就不能建立起一個有標準的3D音場?

如果能兩者共存豈不妙哉?

評分

查看全部評分

回復

似乎有好幾位c-hings都混淆左一樣野,你所喜歡的音色何解就不能建立起一個有標準的3D音場?

如果能兩者共存 ...
7308 發表於 2011-7-12 14:56

可能係重口味
重口味係太偏重某一邊,好難建立到3D音場
回復

如果能兩者共存 ...

有D發燒友可能家庭OR某D原因,冇可能將喇叭推前而做出3D音場,所以佢地咪FOCUS ON自己喜歡的音色囉...

3D音場有邊個會話唔鐘意.....咁但係環境OR家庭CONSTRAINT咗咁冇辦法架啦........冇得強求
回復

如果能兩者共存 ...

唔係話唔得.....都無講過自己喜愛的音色唔等於標準...相信大部份同好都有差不多的標準, 例如大家都想有3D音場....在標準上再加上自己喜愛的音色...

我只不過想道出, 有時自己喜愛的音色, 未必係人人喜愛...如果一定要選擇(假設係唔同的情況下), 我會選擇忠於自己....

話時話, 我覺得3D音場係玩音響最貴的一環..因為現在香港每尺都係錢, 仲要係好多錢...香港人玩HIFI真係辛苦...
回復

死啦, 我係唔係理解力太差呢.

我諗宜家講緊兩樣野喎:
音效: 音場定位及立体感, 如果做唔到就表示有問題.  呢個應該大家認同, 是嗎?
音色: 呢個好睇自己取向.  但當然唔可以同真實聲音偏離太遠.

我係唔係應該咁樣理解呀?
回復

有D發燒友可能家庭OR某D原因,冇可能將喇叭推前而做出3D音場,所以佢地咪FOCUS ON自己喜歡的音色囉...

3D ...
jj4044 發表於 2011-7-12 15:00

始終係屋企要顧及家人
回復

死啦, 我係唔係理解力太差呢.

我諗宜家講緊兩樣野喎:
音效: 音場定位及立体感, 如果做唔到就表示 ...
rumor 發表於 2011-7-12 15:01

HE...ROMUR兄...吹下水ONLY

現場感, 音場, 立體感, 定位, 泛音, 平衡高中低...個個都想...我都係向著呢個方向進發的...

不過好似其他師兄講, 可能屋企細, 又或者要係房玩, 有D野可能做唔到禁好...但唔好因為達唔到標準而放棄唔聽......到時米聽自己喜愛的音色, 他朝有日換大左個場, 再玩好D...
回復

建立一個好的客觀標準係件好事
但是這是不是唯一指標就值得商榷
有時是要向人學習的, 但也有力排眾議的時候
覺得咁樣交流比較有趣
回復

其實無人話要調到套音響符合國際標準, 全世界都係同一種聲音. 亦唔係要人調到套音響人地喜歡自己唔喜歡. 個問題係唔好本未倒置! 音響即係hi-fi, hi-fidelity個中譯係"高傳真"或者"高保真". 想問吓當初點解會有音響先? 因為有d人覺得聽音樂正, 但係唔係成日有得聽(可能係場地限制, 或者唔係人人養得起一班樂手), 咁就諗辦法將音樂放响屋企. 咁即係話, 音響其實係想去模仿真實聲音既. 點解要出立體聲呢? 就係想更像真. 要音色, 要味道, 單聲道都可以啦!

所以lee sir, 八爺, 都強調要調出立體聲應有音場,定位,層次, 空間. 這些方便, 與器材價值, 聲底, 完全沒有關係. 當然, 0係調教好之後, 按個人喜好, 修改音色, 無可厚非.

至於用甚麼cd調音, 只可以話: 迷時處處求般若, 悟時處處是般若.

評分

查看全部評分

回復

好深,但好玩!
回復

HE...ROMUR兄...吹下水ONLY

現場感, 音場, 立體感, 定位, 泛音, 平衡高中低...個個都想...我 ...
supercow 發表於 2011-7-12 15:07

在100多呎左右的家居聆聽環境,安放了sofa, TV, 音响器材,喇叭等等,實際可用作擺位的地方真的很小。也要顧及家人方便。所以,有一個正常音場巳經實屬難得。
回復