新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: lee388

[分享] HI FI聲音的標準

火.. [複製鏈接]
在100多呎左右的家居聆聽環境,安放了sofa, TV, 音响器材,喇叭等等,實際可用作擺位的地方真的很小 ...
szekt 發表於 2011-7-12 15:22

絕對認同...所以而家搵樓都一定要考慮埋擺hifi...就算器材唔夠hiend...都起碼環境hiend...
回復

搬屋只會攪毒辣電源
聆聽環境對我還是很車矢
回復

音色、音效根本係完全唔同的事物,音色係好個人的如吃東西,牛扒有人喜歡三成熟、有五成、有七成、有全熟,此終係牛扒而唔會因為生熟情度演變成豬扒或雞扒;又如吃甜品,有的喜歡甜些,有的喜歡淡些口味,但紅豆沙不會變成腐竹糖水吧。音色就如口味,人人喜好可以不同;音效就如食物原材料,牛是牛、豬是豬,兩者完全是不同物種。
回復

老實講,依家我覺得技術都唔係第一位,地方先係

去我個新手朋友屋企,佢乜都唔搞,求求其放晒d器材係地下,喇叭又求求其放。
叫我去聽下,我一去到就嘆左一句,地方大真好…四千多呎屋,聽歌個廳都成7-8百呎。就算乜都唔識唔搞,咪又係好好聲,至少定位音場隨手可得。

我以前都會話,大一大個地方俾你,唔識搞咪又係死。原來地方大一大真係唔太洗技術,技術係我哩d無地方既人學既
回復

lucky_star,

我會將你所講果幾樣野排位為技術、地方,最後先到器材。

錯誤的演譯:

為何現今HiFi愈來愈少 ...
7308 發表於 2011-7-12 11:35

死人八爺, 比你挑起我條"大孖根'添!

回想近一年, 我沉醉於[玩器材], 而忽略了3D音場既重要性.

因自己心諗 ~~ 小朋友已兩歲半, 佢成日都周圍走, 無可能再好似果時咁, 將對喇叭拉離後牆八尺咁玩. 所以諗住放棄音場玩法. 以至固步自封.
但比你條友仔一語道破, 回憶番果時玩EPOS, 雖然套組合咁CHEAP, 但音場真係靚到爆, 聽得好過引.

唉! 我都係時間要停一停, 諗一諗!
回復

"立體聲應有音場,定位,層次, 空間" 應如何達標 ?
回復

死人八爺, 比你挑起我條"大孖根'添!

回想近一年, 我沉醉於[玩器材], 而忽略了3D音場既重要性.

因自己 ...
racewong 發表於 2011-7-12 16:01

聽住先
回復

"立體聲應有音場,定位,層次, 空間" 應如何達標 ?
lucky_star 發表於 2011-7-12 16:02

高/低/深/闊, 決一不可.
回復

唉! 我都係時間要停一停, 諗一諗!
racewong 發表於 2011-7-12 16:01

即係又想玩番TT?
回復

聽住先
howin 發表於 2011-7-12 16:12

哈哈, 我仲有好多野未買呀! 仲有兩條RCA, 前級, 地盒! 哈哈...
回復

即係又想玩番TT?
jj4044 發表於 2011-7-12 16:17

我想玩番EPOS
回復

高/低/深/闊, 決一不可.
racewong 發表於 2011-7-12 16:16

我知有呢幾瓣, 但setup 上(如喇叭的擺位, 註波處理, 不平衡反射牆)要做什麼功夫?
回復

HE...ROMUR兄...吹下水ONLY

現場感, 音場, 立體感, 定位, 泛音, 平衡高中低...個個都想...我 ...
supercow 發表於 2011-7-12 15:07

supercow兄,

我估(我唔係好識我真係估咋)講基本3d音場唔係話要同現場一模樣咁深同闊, 而係合理性.  譬如小提琴同個鼓冇理由冇咗前後感.  一切都係講緊比例性.  係一般香港家庭要忠實還完我想不太可能.  
至於用咩cd做調較, 我個人認為冇一定.  有d cd 錄音可能會用咗方法去突出某件樂器既音色或音效, 所以我地盡量避免用佢嚟做setup.  最安全都係唔好用死一隻, 用幾隻嚟試.
回復

我知有呢幾瓣, 但setup 上(如喇叭的擺位, 註波處理, 不平衡反射牆)要做什麼功夫? ...
lucky_star 發表於 2011-7-12 16:21

這是我剛玩HI-FI時既SETTING, 不是天價器材, 但音場真係很靚唷! 懷念ing!!!
回復

supercow兄,

我估(我唔係好識我真係估咋)講基本3d音場唔係話要同現場一模樣咁深同闊, 而係合理性.  譬如 ...
rumor 發表於 2011-7-12 16:29

客氣客氣.....其實我覺得深音場真係比較難做得到, 除非打直個廳來玩, 但因為家有大小..所以 ...我希望有朝一日, 我都玩到深大3D音場呀.
回復

這是我剛玩HI-FI時既SETTING, 不是天價器材, 但音場真係很靚唷! 懷念ing!!! ...
racewong 發表於 2011-7-12 16:30

RACEWONG兄..

呢個係又要有小朋友, 又唔肯放棄唔玩HIFI的代價...我深感認同......
回復

WOW
對座地離側牆>2呎, 後牆>5呎
皇帝位在...?
回復

在100多呎左右的家居聆聽環境,安放了sofa, TV, 音响器材,喇叭等等,實際可用作擺位的地方真的很小 ...
szekt 發表於 2011-7-12 15:22

Sze Sir,你最後一句"有一個正常的音場"在家居要做到是難,但又唔係冇可能播,之前所講的都是要一個正常的3D音場效果,在斗室中就算不能穿牆過壁,也可填滿空間,有遠近、高低、前後、左右、大小等效果係唔係高要求呢?
回復

客氣客氣.....其實我覺得深音場真係比較難做得到, 除非打直個廳來玩, 但因為家有大小..所以{:5_105: ...
supercow 發表於 2011-7-12 16:48

能夠做到的就要盡量調較, 係能力範圍內去做到最好就是了.  我想整個討論都係想我呢d新手知道音效既重要性.  學會調較音場得到應有既音效係一個重要既技巧.  呢種技巧比起upgrade器材來得更實在.

評分

查看全部評分

回復

WOW
對座地離側牆>2呎, 後牆>5呎
皇帝位在...?
lucky_star 發表於 2011-7-12 16:54

兩邊平衡側牆, 已是好聲的第一步!

我記得果時既擺位係後牆6尺, 喇叭中間8尺, 側牆1.5尺.
皇帝位興喇叭成正三角
回復