新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: lee388

[分享] HI FI聲音的標準

火.. [複製鏈接]
能夠做到的就要盡量調較, 係能力範圍內去做到最好就是了.  我想整個討論都係想我呢d新手知道音效既重要性 ...
rumor 發表於 2011-7-12 17:01

終身受用!
回復

回復 65# racewong

睇你自己造化啦!

其實,stereo一字,以經係一個最基本嘅標準啦!
回復

Sze Sir,你最後一句"有一個正常的音場"在家居要做到是難,但又唔係冇可能播,之前所講的都是要一個正 ...
kyu888 發表於 2011-7-12 16:57

問題就在斗室中如何量化,遠近、高低、前後、左右、大小等效果。在沒有足夠空間給聲音呼吸,填滿空間正是困難所在
回復

問題就在斗室中如何量化,遠近、高低、前後、左右、大小等效果。在沒有足夠空間給聲音呼吸,填滿空 ...
szekt 發表於 2011-7-12 17:17

喇叭大小要合比例.....如小地方用大喇叭,一定做唔到以上果幾項要求
回復

RACEWONG兄..

呢個係又要有小朋友, 又唔肯放棄唔玩HIFI的代價...我深感認同...... ...
supercow 發表於 2011-7-12 16:49

好!!!..............等我買埋部前級, RCA線, 就著手攪靚個音場. 哈哈.
回復

各位師兄,如果用d一萬幾千嘅喇叭只要擺位正確,
又係唔係可以做到一個靚音場同定位呢?
回復

各位師兄,如果用d一萬幾千嘅喇叭只要擺位正確,
又係唔係可以做到一個靚音場同定位呢? ...
ERIC 發表於 2011-7-12 17:38

係!!!

我在舊屋試過, 用PHILIPS 5.1既DVD機, 出2 CH. 個音場定位一樣咁靚, 但音質就...................
回復

問題就在斗室中如何量化,遠近、高低、前後、左右、大小等效果。在沒有足夠空間給聲音呼吸,填滿空 ...
szekt 發表於 2011-7-12 17:17

係困難架,但又樂趣無窮;當你不停調較試驗擺位去改善音效,過程中會突然聆聽到小提琴同定音鼓的前後距離感增加了,又或小提琴同提琴能分出體積的大小,又或者地鼓同人聲能感受到高度的分別,你話幾有滿足感呢!

如果唔係斗室玩大喇叭,我想呼吸問題應該可以解決,最重要是選對器材來配合空間環境!

評分

查看全部評分

回復

要靠咁多外在條件配合, 仲使咩技術呀? 等如少林武僧話: 無寛濶場地, 我打唔到少林拳. 場地三尖八角, 我又打唔到少林拳. 用平價棍, 我都打唔到少林拳.
回復

喇叭大小要合比例.....如小地方用大喇叭,一定做唔到以上果幾項要求 ...
jj4044 發表於 2011-7-12 17:21

jj兄,你講得正確,俗語有話"冇咁大個頭就唔好帶咁大頂帽",但係唔係人人明白及能做到呢!

評分

查看全部評分

回復

要靠咁多外在條件配合, 仲使咩技術呀? 等如少林武僧話: 無寛濶場地, 我打唔到少林拳. 場地三尖八 ...
sillyken 發表於 2011-7-12 17:56

好似越講越深奧!!!

玩HI-FI o者, 自己聽得舒服 or 玩得開心咪得囉.

sillyken, 唔駛諗到咁復習喎!! 越鑽牛角尖, 就比hi-fi玩得越金!! 哈哈.
回復

要靠咁多外在條件配合, 仲使咩技術呀? 等如少林武僧話: 無寛濶場地, 我打唔到少林拳. 場地三尖八 ...

Kan,如果有深厚武術修為,應該在任何地方都發揮自如,好似李小龍咁在任何地方都可以張你打倒!
回復

回復 88# kyu888

咁你要指點下我至得架,聽完粒聲唔出就行左去
回復

一個人能力再高...都需要各方面條件..因素配合...正如美斯有技術踢波好叻...但無其他好球員...好領隊配合...巴塞一樣攞唔到冠軍...如果好似你咁講...要咁多野配合美斯...巴塞先可以攞冠軍..仲洗鬼要美斯咩...但如果巴塞真係無左美斯...你估又有無咁易攞到冠軍 ..講講下hifi講左波添..純粹廢話...打個比喻姐
回復

回復  kyu888

咁你要指點下我至得架,聽完粒聲唔出就行左去
szekt 發表於 2011-7-12 18:30

Sze Sir,你處有穿透後牆的效果,之後再加上毛毯效果更好,闊度係你強項就唔再多講,播唱室樂及人聲係你主要喜歡種類及效果良好,坐位後又有牆毯吸反射,一切都在你控制之中,重有咩可以指教到師兄呢!當日拜訪時只有分享過唱片相位及坐位後能多幾呎空間就更好這兩點。
回復

Sze Sir,你處有穿透後牆的效果,之後再加上毛毯效果更好,闊度係你強項就唔再多講,播唱室樂及人聲 ...
kyu888 發表於 2011-7-12 18:48

kyu888 兄,

不如又過兩招比我等我調較吓啦, 我又要學野呀!
回復

回復 95# kyu888

有冇D唔洗點用錢,令低頻控制得更好既方法?BTW 巳將label phase 表 download, 感激萬分
回復

一個人能力再高...都需要各方面條件..因素配合...正如美斯有技術踢波好叻...但無其他好球員...好領 ...
howin 發表於 2011-7-12 18:32

講波我又arm喎.  你同ken兄都冇講錯.  
如果摩連奴嚟教南華, 我估點都唔會變咗皇馬呱...
又如果顧錦輝去教man utd, 我估英超打一季就要護級或者降班啦.

有好器材發揮唔到應有水準就代表未玩好器材.
好器材落入高手中就會事半功倍.

所以我套野都仲未見得人..

唔知我講得arm唔arm呢?  hehe.....
回復

回復 97# szekt

Sze sir, 小弟覺得可做的你都做好了。Amp 同 speaker 個底你都做左野,無腳軟後再控制就要個大damoping 既 amp 。有錯唔好打面
回復

回復  kyu888

有冇D唔洗點用錢,令低頻控制得更好既方法?BTW 巳將label phase 表 download, 感激萬 ...
szekt 發表於 2011-7-12 19:01

大家分享經驗姐,唔洗咁客氣播。
回復