新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: lee388

[分享] HI FI聲音的標準

火.. [複製鏈接]
Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

聽了很多師兄對 HIFI 聲音的意見,自己有以下看法:

HIFI聲音是沒有標準的。

倘若需要標準,就只能聽真聲。

何以見得? 我的好友是 Trumpets 高手,有一天聽完他吹喇叭以後,我就明白真聲的音壓,質感,密度,天下間沒有揚聲器能做到。所謂 "真聲假不了"。
有一次他們有 Orchestra表演,去完探班之後更令我體會的,是聲音的變化,是站在後台,和在台下,在左,在右,在遠或近,也有不同的。那一刻,我便明白,音樂是"折射科學",一切也擺脫不了環境因素。真聲也難定標準,何況是喇叭出聲。

玩HIFI其實只是 Hobby,不是比賽項目,也沒有計分制度,各有各偏差是必然的。

情況就像Hobby 玩車,有人喜歡玩最貴最新Ferrari,認為這才最接近F1標準,但也有人喜歡老爺MiniCooper。玩Ferrari的人當然覺得老爺車不夠快,不夠舒適,但總不會走去說人 "唔識玩、唔識攪、又要攪"。因為這是我 hobby, 我鍾意米得囉。
我眼見有人玩300B,玩LS35a,玩靚音色幾十年也很陶醉。同樣有人喜歡貴價喇叭,有舖換嘢癮,但有錢又有hobby,同樣是好事。

最後我覺得聽 HiFi要定標準真是很難,總之高中低平均,不刺耳不boom(回響),已經是很有標準,很多Hiendy師兄也一早達標。

(可能我低B, 以上廢話隨心而發,各師兄有錯勿插!)

評分

查看全部評分

回復

倘若需要標準,就只能聽真聲 ...
bcychung 發表於 2011-7-13 08:18

鍾兄有感而發..亦言之有理...點會插
回復

但你又真係又講得"言之有理",點會被"插"!
回復

就算真樂器同一大師表演.但場地唔同都唔同聲啦.
有得聽有得玩.套o野平衡已經夠.
好少少付出的代價可能要十倍價錢.
回復

HI FI聲音的標準

錯勿插!)
萬分認同,但比同好讚吓玩得好又幾開心既

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

真人不露相 露相非真人
回復

就算真樂器同一大師表演.但場地唔同都唔同聲啦.
有得聽有得玩.套o野平衡已經夠.
好少少付出的代價可能要十 ...
伏喱哩 發表於 2011-7-13 08:46

禁又係喎! D c hing 話在文化中心聽真野唔同行都會有得同唔得既分別、唔好話唔同埸地啦!
回復

HiFi聲音冇標準,同樣真樂器聲音都冇標準,正如唔同牌子嘅鋼琴就已經唔同聲。

但,我地所講嘅HiFi標準係效果上的標準,亦都係好大部份發燒友對立體聲的要求。

當然,仍有好多人冇立體的要求,只求有聲響就算;或只要買到心儀嘅器材返屋企發聲就算,效果?forget it!

評分

查看全部評分

回復

鍾hing
回復

HiFi聲音冇標準,同樣真樂器聲音都冇標準,正如唔同牌子嘅鋼琴就已經唔同聲。

但,我地所講嘅HiFi標準係效 ...
7308 發表於 2011-7-13 10:01

只要買到心儀嘅器材返屋企發聲就算..................

-----------------------------------------------
八爺好似講緊我..
回復

只要買到心儀嘅器材返屋企發聲就算..................

---------------------------------------- ...
racewong 發表於 2011-7-13 10:33

唔係你係邊個呀~
回復

HiFi組合最理想標準是100%還原音源(CD, LP..)。
真樂器聲音的標準是產生的音符是要正確,真樂器的能量是一般家居HiFi組合不能比較。
而音樂標準是因人而異。

這只是小弟的睇法

評分

查看全部評分

回復

呢排玩失踪
JanHau 發表於 2011-7-12 23:15

搞緊自閉嘛
回復

毛大仙,小的講到現在都係講緊音效要求,邊到有講音色姐,而音色又咁個人口味,點幫到手啊大仙! ...
kyu888 發表於 2011-7-12 23:13

借問聲在唔換任何器材同線材之下,有咩方法可以提升音效呢
回復

唔係你係邊個呀~
JanHau 發表於 2011-7-13 10:42

我認呀! hehe...

所以我成日都話, 我只係o係最低階既[玩器材]階段, 有排都未去到你地果d[享受音樂]既高層次.
回復

所以我成日都話, 我只係o係最低階既[玩器材]階段, 有排都未去到你地果d[享受音樂]既高 ...
racewong 發表於 2011-7-13 11:44

係都未去過我度又點知我果d係享受~
我其實都仲係好難受
回復

係都未去過我度又點知我果d係享受~
我其實都仲係好難受
JanHau 發表於 2011-7-13 11:51

你都叫難受,咁我樹咪出血身亡囉
回復

你都叫難受,咁我樹咪出血身亡囉
MooMoo 發表於 2011-7-13 12:10

你果樹咁多人去點會出事~
我果樹唔係好敢比人泥聽~
回復

所以我成日都話, 我只係o係最低階既[玩器材]階段, 有排都未去到你地果d[享受音樂]既高 ...
racewong 發表於 2011-7-13 11:44

唔同人有唔同需要, 總之各取所需.
打桌球冇私家Q, 唔識低Q, 唔識較波一樣可以打得好過癮.  唔通唔比打咩.
但如有D有心人想鑽研學打得好D, 咁就要從基本入手.

大家互無扺觸....

評分

查看全部評分

回復