新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: lee388

[分享] HI FI聲音的標準

火.. [複製鏈接]
聽了很多師兄對 HIFI 聲音的意見,自己有以下看法:

HIFI聲音是沒有標準的。

倘若需要標準,就只能聽真聲 ...
bcychung 發表於 2011-7-13 08:18

絕對同意,因為我最愛閉門做車,好聲與否!士Q彈啦!玩具黎姐!

評分

查看全部評分

回復

你果樹咁多人去點會出事~
我果樹唔係好敢比人泥聽~
JanHau 發表於 2011-7-13 12:15

你試吓還完基本步,張所有咩咩都唔落唔墊,可能會有得著
回復

借問聲在唔換任何器材同線材之下,有咩方法可以提升音效呢
MooMoo 發表於 2011-7-13 11:44

毛大仙,又要考/玩小的,如果器材工作正常,接線相位正常,系統匹配上冇問題為基本,我想正確的喇叭擺位與聆聽環境作最大溶合,在不用再花費金錢就能取得音效改善的方法,當然要配合技術及音樂認知啦。
回復

你試吓還完基本步,張所有咩咩都唔落唔墊,可能會有得著
MooMoo 發表於 2011-7-13 12:33

試過會奶野~尤其低頻會失控
回復

試過會奶野~尤其低頻會失控
JanHau 發表於 2011-7-13 12:53

唔記得叫你換埋黑武士電源線,同埋平價中性訊號線添
回復

毛大仙,又要考/玩小的,如果器材工作正常,接線相位正常,系統匹配上冇問題為基本,我想正確的喇 ...
kyu888 發表於 2011-7-13 12:50

我識條毛咩 我都是以一個新手過來人請教嘛,唔是點分享經驗同心德呢,唔很好成日收收埋埋先得嫁
回復

唔記得叫你換埋黑武士電源線,同埋平價中性訊號線添
MooMoo 發表於 2011-7-13 13:19

必奶~到時完全唔聽得~
回復

必奶~到時完全唔聽得~
JanHau 發表於 2011-7-13 14:11

你連試都未試就知答案,果然是膠手中的膠膠手 正所謂手中冇劍心中有劍
回復

你連試都未試就知答案,果然是膠手中的膠膠手 正所謂手中冇劍心中有劍 ...
MooMoo 發表於 2011-7-13 14:20

我試過好多次,知情既CHING就明白啦~
我已試過FULL SET用原裝PC,其他CABLE用STUDIO CABLE
擺地下,上架,唔加墊都試過哂~
個SYSTEM我做過好多功夫架啦
回復

絕對同意,因為我最愛閉門做車,好聲與否!士Q彈啦!玩具黎姐!
7500martin 發表於 2011-7-13 12:21

好撚同意! 正正就是我現在的心態!
回復

我試過好多次,知情既CHING就明白啦~
我已試過FULL SET用原裝PC,其他CABLE用STUDIO CABLE
擺地下,上架,唔 ...
JanHau 發表於 2011-7-13 14:24

咁即是係南瓜唔得還是D STUDIO CABLE唔得呀
但我又好似記得你講過,唔知邊位高人話如果D器材有質數插埋D STUDIO CABLE就會好好聲,
但點解你仲要搞咁多野既
回復

咁即是係南瓜唔得還是D STUDIO CABLE唔得呀
但我又好似記得你講過,唔知邊位高人話如果D器 ...
kingyan 發表於 2011-7-13 14:46

基本上係我用緊既野同環境都唔得~

評分

查看全部評分

回復

講講下又遠左啦......有人用廠線, 有人用STUDIO CABLE (SOMMER, MOGAMI 等), 有人用貴線 (ODIN, SILTECH, KHARMA)..各人有各人玩法...最重要係自己鐘意啦...

絕對同意,因為我最愛閉門做車,好聲與否!士Q彈啦!玩具黎姐!X 3

當然啦...HIFI係有標準的....問題係你鐘唔鐘意跟啦.....
回復

請問kingyan師兄那裡買kondo器材?
你用的那台是不是最入門,我有點興趣,請告知
回復

請問kingyan師兄那裡買kondo器材?
你用的那台是不是最入門,我有點興趣,請告知 ...
RCA 發表於 2011-7-13 14:59

是最入門, 係香港代理可以買到
回復

做乜突然間多咗咁撚多士膠彈用家
回復

基本上係我用緊既野同環境都唔得~
JanHau 發表於 2011-7-13 14:48

回復

講講下又遠左啦......有人用廠線, 有人用STUDIO CABLE (SOMMER, MOGAMI 等), 有人用貴線 (ODIN, SILTECH, K ...
supercow 發表於 2011-7-13 14:57

但我比7308挑起左條筋, 令我回想起之前用EPOS既音場音效. 真係好鬼過引. 後來因為BB出世, 深知道要作出取捨(因為當時既諗法係~~如果喇叭要痴牆擺, 玩唔到立體音場, 不如唔好玩HI-FI啦.), 所以決定賣鬼晒D器材.

不 過搬屋後就身痕, 想玩番HI-FI, 又不斷換器材, 誓要以現有既閒錢, 玩盡[買得起]既銘器. 哈哈. (其實都係另一種樂趣)

所以依家八爺講開3D音場, 令我對依方面又有番興趣. 等我搵埋部GOLDMUND前級, 就會開始玩o下喇叭擺位. HEHE
回復

7500martin 發表於 2011-7-13 15:07

回復

7500martin 發表於 2011-7-13 15:07

回來了?
回復