新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 34242|回復: 55

[分享] 12AU7用後感

拙文一則, 望各位師兄萬勿介意.

首先, 承蒙各路前輩既無私分享, 令小弟能擁有並測試現在市面上仍能買到既好12AU7, 比較快就可以向premium grade好膽埋手:

http://www.audioasylum.com/audio/faq/joes-tubes.html
http://hktubeaudio.homestead.com/files/Best_of_the_Best_12AU7.htm

小弟響屋企, 以有限經驗, 有限資源同埋中下價器材, 加埋聾耳陳隻耳完成評比, 整理一下經驗. 是次用後感冇blind test, 冇幾位專業panel在場, 只屬使用既經驗, 但求拋磚引玉, 大家happy.

首先出場既, 係平價之選, RCA光頭仔. 高低延伸只屬普通料, 速度感欠奉, 細節普通. 其膽味係同價12AU7所不能及, 其同價既Sylvania軍用管, RT短屏又粗又倔, 光頭仔至少順耳.

Mullard CV4003=M8136 英國軍用膽, 方屏Mullard, 分析力同Amperex/吹喇叭/Philips Miniwatt普通12AU7同級, 味道不俗. 02-04年小弟儲膽時, 記得賣US$40有找, 現在點都百幾.

Sylvania金腳, 貴就貴勒, 價錢直逼吹喇叭, 不過抱歉, 聲粗. 呢套Quad買左US$50, 唔係大數目, 只不過開聲後瀨野感覺不少.

普通料出場後, 輪到D好野. Tongsol smoky glass分析力屬頂級, 低音比較多, 老美好喜歡.

呢套quad係方圈版本

其中一隻公認12AU7之皇, 係TFK ECC802S(左一二), 背景靜, 分析力最高, 細節最好, 可惜淡如蒸漏水, 音樂味稍欠.

另一隻皇者, 係Mullard 10M 12AU7(左三四), 小弟手上既係金腳12AU7A版本. 同ECC802S/7316一樣, 都係普通生產線揀手貨, 都係low microphonic. 背景靜, 分析力最高, 細節最好, 數人頭之布[同TFK ECC802S平手. Mullard 10M既Mullard味重, 都係膽味濃郁同時速度感慢, 果支小提琴既質感同埋松香味迷死人, 愛黎聽rock唔夠刺激. TFK ECC802S同Mullard 10M 12AU7都要夾機用, 並非仙丹.

12AU7膽中王者, 結構冇乜特別, 關鍵在於QC.

小弟至愛, 7316係菲記荷蘭heering廠房產儀器用特別grade, 本身分析力屬頂級, 比普通版12AU7明顯好. 中音冇Mullard咁溶, 通透不及TFK ECC802S / Mullard 10M 12AU7, 音樂感贏晒. 搭配得宜, 不失好蛋.

就此, 小弟做左7316迷. 7316分四期: 左一D-getter 17mm長屏(1955前), 左三D-getter 14mm普通屏(1955-59), 右三大O-getter(60年代前半), 右一細O-getter(60年代後至70年代初). 當中分析力, 質感, 味道, D-getter 17mm長屏分析力中頻密度全勝, 係7316中既極品. 細O-getter亦清新乾淨, 係小弟第二喜愛. D-getter 14mm普通屏同大O-getter聽唔出分別, 相對(係相對, 同普通12AU7係兩回事)粗少少, 唔夠幼細. 最後期60年代尾細O-getter, 比較清瘦, 贏在通透, 都係好野.

不同期數7316結構如圖

7316有唔同嘜頭: Amperex白色粉字PQ嘜, 吹喇叭, Philips Miniwatt, Valvo, Beckman, HP, Amperex橙字. 嘜頭同聲音無關, 分別在於結構. 7316同普通12AU7外觀上唯一分別, 係膽身上有兩行細既酸蝕字, 頭果行一定係Ct字頭, 第二行係期數, 同普通野一樣咩都有.

玩黎玩去, 數唔到人頭唔緊要, 最緊要音樂感, 分析力次之, 質感再次. 套野愛黎聽音樂, 好好投入音樂世界.

兜兜轉轉, 要是追求分析力同膽味, 小弟淺見, 第一步應該係摩機, 交連電容改用優質油浸, 如jensen銅膜或m-cap silver, 甚至jensen銀膜或m-cap silver gold. 鬼佬機或日本機如用pp cap, 改油浸對於膽味有莫大幫助, 所謂膽味既迷人濃郁中頻, 其實往往係油浸電容所俾既音染. 高頻一浸浸飄出黎既貴氣, 銀膜電容俾到你, 平平地m-cap silver都得. 所謂對膽味既形容詞, 油浸cap俾晒你:

夢幻級的丹麥JENSEN電容

辣手摩機過程中, output stage維他命Q騎膊馬, 已由呢對mit改為jensen copper 0.0015uf, 谷埋d細節出黎.

如果係國產膽機, 要視乎質素. 大多數國產膽機得個殼靚, 金工一流, 隻牛俾唔夠料, 咩膽都冇用. 膽機最貴係隻牛, 如果隻牛谷到煎蛋兼起震, 平平地玩下膽就算, 切勿強求.

建議在決定追求天價靚膽之前, 先搞掂部機, 前級最容易入手影響又明顯係交連電容. 搞掂部機先, 靚膽可錦上添花立杆見影, 部機本身d聲已覺明顯欠缺, 追膽亦徒然, 靚膽唔係仙單. 先換膽求膽味分析力, 呢個戇居行為, 小弟交左唔少學費, 詳情如上 ... ...

此用後感對小弟個人黎講係整理經驗, 亦一個終結, 玩到咁D膽已經兩三世用唔完. 亦希望係一個開始, 經驗上ebay香港師兄bid得最狠, 希望大家共同分享經驗, 玩得盡情.

評分

查看全部評分

七仔兄! 好耐無見!!

出份咁有水準既報告!
回復

七仔兄! 好耐無見!!

出份咁有水準既報告!
kachow 發表於 2011-7-18 00:28

kachow兄您好! 拙文一則, 交左學費, 同班同學仔share下份notes咁
回復

拙文一則, 望各位師兄萬勿介意.  

首先, 承蒙各路前輩既無私分享, 令小弟能擁有並測試現在市面上 ...
七仔 發表於 2011-7-17 23:29

七兄,好精彩呀!
回復

請問c hing Mullard 10M 金腳同多士屏又點比呢?
回復

回復 2# kachow

小弟有三支當年 h p向 telefunken訂做的 12au7 ,小弟和802比教過,聱音可以說相提并論,中高就多一點貴氣
回復

謝謝分享
回復

其實每支膽都要夾機夾膽先得.
例如德律風根12AX7.如果馬7插晒3支滑屏會比較淡.
回復

七仔兄, 有無12AX7同埋KT88既試玩心得?

同埋有樣野我都想問好耐..點解而家d新膽唔造到個d舊膽既效果? 咁咪唔洗人人去買貴膽, 亦都唔洗驚聽完無機會再聽..
回復

七仔兄, 有無12AX7同埋KT88既試玩心得?

同埋有樣野我都想問好耐..點解而家d新膽唔造到個d舊膽既 ...
kachow 發表於 2011-7-18 11:57

好多物料禁左用
所以一定新不如舊!
回復

請問c hing Mullard 10M 金腳同多士屏又點比呢?
Fayefei 發表於 2011-7-18 01:02

兩碼事, 從分析力/細節比, 完全唔同grade. 所以10M既12AU7 / 12AX7搶到咁叉貴
回復

回復  kachow

小弟有三支當年 h p向 telefunken訂做的 12au7 ,小弟和802比教過,聱音可以說相提并 ...
benchocl 發表於 2011-7-18 09:16

ECC802S同普通德仔比, 會細節明顯多D, 聲音取向一樣, 話晒都係同一生產線出品.
回復

其實每支膽都要夾機夾膽先得.
例如德律風根12AX7.如果馬7插晒3支滑屏會比較淡. ...
伏喱哩 發表於 2011-7-18 10:55

係呀, 貴膽唔係仙丹, 需要夾機. 小弟手上既德仔ECC802S同埋MULLARD 10M 12AU7A, 都在"候命"
回復

好多物料禁左用
所以一定新不如舊!
伏喱哩 發表於 2011-7-18 12:53

有D物料係致癌物, 幾十年前既野現在出唔返. 12AX7無緣一試, 膽後級燒銀紙, 唔敢開多個頭
回復

7兄, 精彩的文章, 請問可唔可以分享埋E88CC/6922 膽?
回復

Seven c-hing:
Thanks a lot for your report on 12AU7. When you have some spare time, please also cover 12ax7 tubes.  Thank you very much in advance!
回復

7兄, 精彩的文章, 請問可唔可以分享埋E88CC/6922 膽?
cyberken 發表於 2011-7-18 20:25

E88cc / 6922 聽講話amperex金腳好野, 西門子chrome plate都好. 至於極品, 小弟學淺, 真係唔識
回復

Seven c-hing:
Thanks a lot for your report on 12AU7. When you have some spare time, please also cove ...
nagramen 發表於 2011-7-18 20:54

need spare $$$$$$$$$$$$$ too

anyway, if i have another gear using 12ax7 / 6922 or else, i would rather use original tubes and do my mod first, and then try to shoot the premium grade, not paying tution fee as i did ... ...
回復

回復 12# 七仔

c 兄   h p向 telefunken訂做的 12au7 ,不是我說的是前輩在我家聽完說的。
因為現在我已沒有再用 u7
回復

音一流
回復