新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 七仔

[分享] 12AU7用後感

回復 1# 七仔

換膽, 真係唔係萬能 ... ... 上月到老友處家訪後, 有感動態既重要, 更似真野, 音樂感更好, 感染力更強 ... ... output 部份相伴數年既維他命Q同埋騎膊馬既細uf jensen, 忍著淚說goodbye

換上M-Cap Silver 3.9uf, 猛火煲鍊百幾小時 ... ... 咦?! 乜原來蔡琴唱機遇, 開頭未warm up? 乜有d沙沙地緊緊地? 審死官cd, 波叔蝦叔表情好豐富. 杜煥南音, 成個人都精精神神. 玉置浩二, 感情好豐富 ... ... 至於開聲既膽, 係煲機用既垃圾膽, 以前聽過冇高冇低又硬又掘既垃圾膽!

垃圾膽, 只係細聽之下, 有d呆呆木木, 比手術前已經生猛左 ... ... 煲夠佢300個鐘, 換膽再試, 相信又係另一個境界

回復

GE 12Au7 ok ?
回復

sanjoe 發表於 2012-4-27 12:00
GE 12Au7 ok ?

唔知師兄睇中邊隻GE? 唔同結構同期數會唔同聲 ... ...

小弟當初都係睇亞鬼佬joe, 按圖索驥:

http://www.audioasylum.com/audio/faq/joes-tubes.html
回復

精彩
回復

Good report
回復

各位師兄, 小弟是新手, 現在使用土炮科寶膽機, 質素,音色算ok (under

10k價錢), 唯獨低音量感不夠。我想問問如果我買一個外國品牌膽機,約

20k-30k, 如 Unison Research S6 or Cary SLI-80, 低音效果會否好好多?

還是這是膽機天生缺點 (based on this price range)? 謝謝!
回復

hifikit 發表於 2012-4-28 12:15
各位師兄, 小弟是新手, 現在使用土炮科寶膽機, 質素,音色算ok (under

10k價錢), 唯獨低音量感不夠。我想 ...

低音量感唔夠, 到底係低音鬆軟得滯, 定係成個tonal balance偏左高音, 或者係高中音ok低頻roll off? 可能係喇叭大咬, 可能係釘墊需要調整, 可能係音響架累事, 可能係filter整古做怪, 可能係喇叭擺位, 有好多好多可能性, 未必關部amp事 ... ... 可以的話post張相出黎, 各路師兄初步研究一下 .. ...
回復

七仔 發表於 2012-4-28 13:00
低音量感唔夠, 到底係低音鬆軟得滯, 定係成個tonal balance偏左高音, 或者係高中音ok低頻roll off? 可能 ...

首先, 多謝師兄意見。不如我換個發問方式。如果只是amp計, 一個外國品牌膽機既低音量感會否比土炮膽機好呢?如 Unison Research S6既低音量感會否好過科寶呢? 謝謝!
回復

hifikit 發表於 2012-4-28 14:29
首先, 多謝師兄意見。不如我換個發問方式。如果只是amp計, 一個外國品牌膽機既低音量感會否比土炮膽機好 ...

如果純粹睇低音量, 小弟唔認為科寶有問題, 因此師兄以換膽合併機解決此問題, 恐怕失望既機會頗大.

玩出靚低音唔係易事, 因素包括喇叭擺位, 墊材, 音響架, 電源線, 訊號線, filter, room treatment等等, 呢d都係靠心機, 唔係單單靠錢解決既問題 ... ...
回復

回復

七仔 發表於 2012-4-28 15:14
如果純粹睇低音量, 小弟唔認為科寶有問題, 因此師兄以換膽合併機解決此問題, 恐怕失望既機會頗大.

玩出 ...

完全明白, 多謝師兄指教!
回復

七兄,非常有heart的分享呀!大力一推

大家都加D分比七兄啦!甘有心之分享係值得鼓勵的
回復

好文應該頂置
希望有更多關於不同膽的分享同比較的好文
十分支持,萬分感激
學習了

評分

查看全部評分

回復

感激感激
回復

七仔 發表於 2012-4-29 19:55
感激感激

師兄 ! 請問新旦有咩推介呀?JJ/tesla ok ma?
回復

一休大師 發表於 2012-4-30 11:31
師兄 ! 請問新旦有咩推介呀?JJ/tesla ok ma?

新裝膽聽過比較可取, 係JJ冷凍膽, 要經冷凍處理先至得, 聲音乾淨分析力高. 其它新裝, 小弟耳拙, 唔覺有好野.
回復

七仔 發表於 2012-4-30 12:15
新裝膽聽過比較可取, 係JJ冷凍膽, 要經冷凍處理先至得, 聲音乾淨分析力高. 其它新裝, 小弟耳拙, 唔覺有好 ...

邊到可以買到?thanks
回復

一休大師 發表於 2012-4-30 12:30
邊到可以買到?thanks

幾年前響百寶利某店聽過, 間野一早已唔響度 ... ... 冷凍JJ應該有可能買到 ... ...

搵到啦 ... ...
http://www.cryoset.com/catalog/index.php?cPath=62&osCsid=5ad31c4d18c51e74fa21aa40ce343a2d
稍為好少少都要成us$70-80一對, 玩NOS好過啦 ... ...

由於小弟多年來都響ebay買蛋, 新裝野又真係冇的起心肝去試 ... ... 想要好野, NOS才是正道

評分

查看全部評分

回復

NOS才是正道
>>>>>>>>>>>
Agreed x 1,000,000
回復

好有heart嘅一個包膠!

建議在決定追求天價靚膽之前, 先搞掂部機, 前級最容易入手影響又明顯係交連電容. 搞掂部機先, 靚膽可錦上添花立杆見影, 部機本身d聲已覺明顯欠缺, 追膽亦徒然, 靚膽唔係仙單.

同意。基本影響如下(由大到小):
1. 線路 (有很多膽機線路先天就有大問題,國產的更多,多少補品都難救啊)
2. 輸出牛 (但這不容易換)
3. 交連電容和電子管 (這兩個影響差不多)
4. 其它如接線,插頭等等

我現在在試6922/ECC88,大概有十對,試完也和大家分享一下。
回復