新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[請教] CD既相位表

回復 19# louisc

printed la
回復

如果有師兄聽唔到就恭喜佢,可以專心聽歌
回復

咁聽其他CD又如何?
bcychung 發表於 2011-7-19 16:45

唔洗聽囉  聽歌要靠個表嘛
回復

剪你啦 你唔賣哪媽就用尼證明反相表有用? 你都好科學化喎 ...
anthlai 發表於 2011-7-19 16:43

COME ON BABY!!

你第一日識我嗎? 我不嬲都咁撚科學化架啦!
回復

唔洗聽囉  聽歌要靠個表嘛
anthlai 發表於 2011-7-19 16:50

屌! 你又諗左去邊呀!

我依個POST, 只係想問O下有無師兄SAVE低之前勁人POST果個相位表咋嘛!

不過見你問到, 咪答O下你囉.
回復

如果有師兄聽唔到就恭喜佢,可以專心聽歌
louisc 發表於 2011-7-19 16:49

唔好意思我覺唔係聽唔聽到的問題! 聽唔到亦可以信、聽得到亦會唔用,因為聽歌唔同聽音效

評分

查看全部評分

回復

昨晚LOUIS上黎坐左陣, 佢聽左唔夠兩分鐘, 就問我部CD機有無[相位制], 之後就話左比我聽. 依家聽緊依隻CD ...
racewong 發表於 2011-7-19 16:37

收到.  我都有用相位表去參考, 再加埋人耳既判斷.
回復

回復 26# anthlai

其實如果system有咪 try try,如果聽到有分別就了解多一點。正如我有個friend話轉咗唔好聽,係無所為的。自己喜歡就是了
回復

回復 28# louisc

正解
回復

收到.  我都有用相位表去參考, 再加埋人耳既判斷.
rumor 發表於 2011-7-19 17:04

我正有此意!
回復

我正有此意!
racewong 發表於 2011-7-19 17:11

我知LP有呢啲情況,乜原來CD都有架,咁那多CD點區分得晒呀!
回復

我知LP有呢啲情況,乜原來CD都有架,咁那多CD點區分得晒呀!
fatboy88 發表於 2011-7-19 17:29

所以我咪諗住懶少少, 搵個相位表參考O下囉!
回復

fatboy88 發表於 2011-7-19 17:29

問得好, 所以到最後要用耳仔去判斷.
回復

昨晚LOUIS上黎坐左陣, 佢聽左唔夠兩分鐘, 就問我部CD機有無[相位制], 之後就話左比我聽. 依家聽緊依隻CD ...
racewong 發表於 2011-7-19 16:37

又唔去烏托邦喇?
回復

又唔去烏托邦喇?
Jon 發表於 2011-7-19 17:33

昨晚聽左成晚, 對kharma大致都ok好聲喎. 暫時唔想換住...hehe

不過[暫時]既意思, 可能係一日 / 一星期. 哈哈.
回復

所以我咪諗住懶少少, 搵個相位表參考O下囉!
racewong 發表於 2011-7-19 17:31

相位表都不能盡錄所有CD架,好澳腦呵
回復

問得好, 所以到最後要用耳仔去判斷.
rumor 發表於 2011-7-19 17:33

回復

Sharing... copy from Audionet (普洛)

Question:
劉總編您好:

據說有不少唱片公司錄音的時候採用了反相的錄音,而我的目前使用的前級、cd機卻是沒有正/反相切換功能,如此一來,我的系統播放反相錄音時就難免要遜色一些了。

請問劉總編,對于emi,dg,decca,philips,rca、mercury这几家的古典音乐录音里,具体是哪几家唱片公司是采用反相录音的呢?

如果反相錄音所占比例較大時,我打算把喇叭線的正負極反接,以遷就反相錄音唱片的播放效果。不知道這種做法是否可取?

請總編賜教
回復

Reply by 劉漢盛:

有關錄音時反相錄音的問題一直有爭議,因為最後的聆聽者根本不知道哪家錄音室或哪位錄音師喜歡反相錄音,而cd上也不會有反相錄音或正相錄音的標示。即使同一個唱片廠牌,其中也會有反相或正相錄音,因為他們使用的錄音室有好幾家,有的是現場錄音,所以很難以唱片公司品牌區分反相或正相錄音。

錄音的反相、正相與喇叭線一個聲道的正負接反不同,二者都稱反相,但錄音的反相聽起來也很正常,只不過如果用前級上的正相反相切換器切換時,「有時」可以感覺某一種比較好。而喇叭線一個聲道正負接反時,會覺得音場中間的聲音空掉了,聲音都往左右二邊跑,這種反相很明顯,隨便都可以聽出來。

您想將左右二聲道的喇叭線正反對調,這樣是錄音室的反相沒錯,但如果遇到正相錄音怎麼辦?所以,我的建議是:如果聽了覺得有問題,才將二個喇叭的正負都對調試聽看看。
回復

Reply by 劉漢盛:

有關錄音時反相錄音的問題一直有爭議,因為最後的聆聽者根本不知道哪家錄音室或哪位錄 ...
sinner 發表於 2011-7-19 18:13

多謝分享
回復