新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[請教] CD既相位表

細哥,

你個表好正!
回復

係唔係要搵呢張圖?
回復

168wa 發表於 2018-2-21 06:52
係唔係要搵呢張圖?

嗯. 但唔知係咪有幾個版本呢?
回復

racewong 發表於 2018-2-21 12:40

版本多的是。
回復

racewong 發表於 2018-2-21 12:40

因為唔同人響唔同系統聽感有異,其中原因係數碼訊源上嘅 jitter 都可以出現類似呢種錯相位嘅聽感,唔同數碼訊源有不同程度 jitter,自然就會有唔同版本。
回復

Siuping 發表於 2018-2-23 10:51
因為唔同人響唔同系統聽感有異,其中原因係數碼訊源上嘅 jitter 都可以出現類似呢種錯相位嘅聽感,唔同數 ...

我睇過既版本起碼有三個
回復

racewong 發表於 2018-2-23 11:52
我睇過既版本起碼有三個

兄弟二十二年前為英國數碼廠家Audio Synthesis一款剛出爐的CD轉盤寫了一篇序文,同時編了一個較詳盡、可信的CD相位表,目前業已更新。稍後與各位發燒同好分享。如有疏漏之處,敬請原諒。
此舉旨在抛磚引玉,不同意者可自己尋找心中答案。

評分

查看全部評分

回復

不好意思!上傳了多次才可完成。

How to identify the phase of CDs.pdf

77.96 KB, 下載次數: 612

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2018-2-23 17:04

感激陳SIR無私的分享
回復

wcjacky 發表於 2018-2-23 17:25
感激陳SIR無私的分享

太客氣了!
最重要是發燒同好能尋回失去的聆賞樂趣。還記得一位網友說過,研究LP及CD為何倒相的意義不大,反正已成為事實,更重要的是解決問題。如果前級放大器或解碼器不設有倒相功能,那就乾脆將兩個聲道的喇叭線極性倒接。這種厭惡性工作,兄弟曾做過許多個年頭了。

評分

查看全部評分

回復

Thanks for sharing.
回復

不用客氣!
回復

新年快樂,生意興隆,日日靓声,好有用的分享。
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-2-23 12:02
兄弟二十二年前為英國數碼廠家Audio Synthesis一款剛出爐的CD轉盤寫了一篇序文,同時編了一個較詳盡、可 ...

謝謝陳Sir的更多資料 ,一位朋友到現在仍用Audio Synthesis轉盤 ,愛不惜手,對於此轉盤評價甚高
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-2-23 17:43
太客氣了!
最重要是發燒同好能尋回失去的聆賞樂趣。還記得一位網友說過,研究LP及CD為何倒相的意義不大 ...

陳Sir,已下載了
回復

回復

陳 SIR 個表真係正

回復

想請教陳 sir
Telarc 是否新舊版有別,睇過外國有玩absolute polarity 的燒友稱舊版 Telarc (80年代)是negative, 2000年後有SACD 時變了 positive, 還用電腦做了波形對比,看圖真的是相反的

1) You can look at the shape of the waveform during a particularly loud, bright, raspy "brassy" trumpet or trombone passage. The waveform of a brass instrument is typically asymmetrical. If you look at the waveform in the Cubase software (or on an oscilloscope), you will see that the positive-going half of the waveform has a sharp, spiky appearance, and the negative half is more "rounded" and of slightly lower amplitude. (The brasses in the new Telarc hybrids are definitely "spikes up"!)

這段是他的分享,更令我更明白為甚麼要分
回復

mic2mic 發表於 2019-2-5 13:41
想請教陳 sir  
Telarc 是否新舊版有別,睇過外國有玩absolute polarity 的燒友稱舊版 Telarc ( ...

十分同意,我在外國網上爬文D錄音師有類似分享,特別是古典錄音正/反相更明顯

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2019-2-5 14:17
十分同意,我在外國網上爬文D錄音師有類似分享,特別是古典錄音正/反相更明顯  ...

小虎兄,可否分享下啲古典錄音師Link,想學下嘢,謝謝!
尤其係啲咪,吊係指揮及隊樂隊頭頂嚟錄,點樣將個古典音樂音場,擺落隻碟度,之後播出嚟,個音場會好似坐緊係演奏廳大堂較前面嘅正中位置聽咁嘅感覺,好有興趣知道個音場,係“較”出嚟,定係原汁原味嘅“正相”音場
回復