新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: raywan

[線材] 用線材於 HiFi 系統的反思

用線材於 HiFi 系統的反思

3+4
首先會係3,但又因為自己唔識!
所以通常都係抱住4嘅心態去買!

- 發送自我的 iPod touch 大板凳應用
回復

無識得朋友有用 Kubala Sosna Elation

所以無机會比較

...
raywan 發表於 2011-7-20 13:51

小弟曾用過Kubala Sosna Elation, 絕对是我唯一用過一对無色無味無添加的訊號線, 她能整休改善你的組合, 而你又毫不擦覺高中低頻段平衡度有什麼變化, 如果你認為Studio線材, 例如Mogami, 是最正經的線材, Elation就絕对是一對超級Mogami!! 奈何她的"無甚特色"性格和超級高昂的身價, 真的只有少數發燒友才懂欣賞!!
回復

小弟曾用過Kubala Sosna Elation, 絕对是我唯一用過一对無色無味無添加的訊號線, 她能整休改善你的組合, 而你又毫不擦覺高中低頻段平衡度有什麼變化, 如果你認為Studio線材, 例如Mogami, 是最正經的線材, Elation就絕对是一對超級Mogami!! 奈何她的"無甚特色"性格和超級高昂的身價, 真的只有少數發燒友才懂欣賞!!
7500martin 發表於 2011-7-20 14:25

如你的 Source (CDP) 及 Preamp 已合你心水

用一條完全無味精且還原力強作中間接線,有何問題 ?

不要把全無味精且還原力強的 Hi-End 接線,與一般 Studio Grade 線材 (如 Mogami 、 Canare 、 ...) 相提並論

一般 Studio Grade 線材並非無味精及有還原力強的特性

要知道制做全無味精且還原力強的 Hi-End 接線是非常困難的,難度異常的高

"Nearly all manufacturers of high end audio cables agree that sonic neutrality is their ultimate goal"

"幾乎所有制做高端音頻接線的廠家均同意,中立的聲音是他們制做線材的終極目標“

回復

小弟曾用過Kubala Sosna Elation, 絕对是我唯一用過一对無色無味無添加的訊號線, 她能整休改善你的 ...
7500martin 發表於 2011-7-20 14:25

信和 elation賣幾錢?
回復

如你的 Source (CDP) 及 Preamp 已合你心水

用一條完全無味精且還原力強作中間接 ...
raywan 發表於 2011-7-20 14:38

小弟用Studio線材作比喻, 只是形容我的聽感, 絕無任何負面意思!! 私以為要做到一对無色無味忠實還原器材面貌, 比起其他整色整水的線材还要困難, 可惜的是個別器材性格強烈再加上香港地方小, 線材很多時要兼顧空間的不足, 來調節出認為"均衡"的聲音, 這正是為何線材能夠百家爭鳴.

評分

查看全部評分

回復

信和 elation賣幾錢?
cyberken 發表於 2011-7-20 14:47

>50k for a pair of 1m!!
回復

我有個問題想問好耐,
如果同一budget應該買1m 高model, 定1.5m 低一個model (假設夠長)
而1m 同1.5m 聲音分別大唔大?
回復

The longer the cable is, the stronger signature it will got.

我有個問題想問好耐,
如果同一budget應該買1m 高model, 定1.5m 低一個model (假設夠長)
而1m 同1.5m 聲音 ...
cyberken 發表於 2011-7-20 15:04
回復

>50k for a pair of 1m!!
7500martin 發表於 2011-7-20 15:01

不如你買, 跟手放emotion比我
回復

小弟用Studio線材作比喻, 只是形容我的聽感, 絕無任何負面意思!! 私以為要做到一对無色無味忠實還原器材面貌, 比起其他整色整水的線材还要困難, 可惜的是個別器材性格強烈再加上香港地方小, 線材很多時要兼顧空間的不足, 來調節出認為"均衡"的聲音, 這正是為何線材能夠百家爭鳴.
7500martin 發表於 2011-7-20 14:56

Martin 兄,我也知你並非着意對無色無味忠實還原的線材的能力

如你也知道及指出,設計及能制做真正無色無味忠實還原的線材,是極度困難的

可知你也是非一般的高手

有無想過,為甚麼這樣多線材均是有色有味及有獨特性格和味道 ?

要迎合市場 ?

制做獨特性格 ?

添加調味料 ?

還是設計無色無味忠實還原為目標的線材時

當中巧合制做其他特式有性格線材產品 ?

名廠線的旗艦,均是以還原力強且無色無味為賣點的

香港地方小,空間的不足,駐波多,

調節"均衡"的聲音, 最好由 Room Acoustic Treatment 入手

如 Bass Traps, Absorption, Diffusion, .....

用線材是不可能解決基本的 Room Acoustic 問題

個別器材性格強烈

可能更換無咁性格強烈的器材,更為上算啊

回復

我有個問題想問好耐,
而1m 同1.5m 聲音分別大唔大?

如是中性線材,最好愈短愈好

1.0m 及 1.5m 分別不大

但 1.0m 一定較 1.5m 便宜

所以建議買 1.0m 高 Model

如非中性線材,愈長性格愈大,味精愈多

故有人會話在其系統上 1.8m 好過 1.0m (雖然 1m 已夠長)

但同一線材,也有人話在其系統上 1.0m 好過 1.8m

因此有特別性格線材,你要試過加多少味精 (長度) 在你的系統組合上

才最適合你的個人口味,故並無定案

回復

如是中性線材,最好愈短愈好

1.0m 及 1.5m 分別不大

但 1.0m 一定較 1.5m 便宜
...
raywan 發表於 2011-7-20 15:31

收到, thanks!
回復

I am (1) type
調整音色我會通過墊材,線材還是染色少比較好
回復

回復 33# raywan
1.5-1.8m的線材方便接線呀,1米的話太短了
以hiend線材的成本及售價來說,其實廠家多給長些線,成本可以忽略不計,特別是大廠(wireworld、AQ、Cradas……),完全是為了銷售才售價相差巨大
比如超時空的信號線用三條方芯銅,1米售價1W的話,2.5米的喇叭線用N條同樣的方芯銅豈不是售價要破百萬? 可見不是按照成本用料定價的
回復

有冇"5"呀?
線材係可以直接影響音質,包括靜、密度、分析力、層次等等,當然又可以改變音色啦
回復

I am (1) type
調整音色我會通過墊材,線材還是染色少比較好
snakewan 發表於 2011-7-20 16:26

同意

回復

我有個問題想問好耐,
而1m 同1.5m 聲音 ...

魚版主,同一品牌同一型號但長度不同有不同頻應效果,因為它的交流阻阬會同長度成正比例,你有機會也試試玩玩。
回復

回復  raywan
1.5-1.8m的線材方便接線呀,1米的話太短了
以hiend線材的成本及售價來說,其實廠家多給長些線,成本可以忽略不計,特別是大廠(wireworld、AQ、Cradas……),完全是為了銷售才售價相差巨大
比如超時空的信號線用三條方芯銅,1米售價1W的話,2.5米的喇叭線用N條同樣的方芯銅豈不是售價要破百萬? 可見不是按照成本用料定價的
snakewan 發表於 2011-7-20 16:33

頂級高價旗艦接線均不便宜,故愈短愈好

只要善用及計劃妥當,用 1.0m 完全不是問題

如我的組合,Mark Levinson No.32 Preamp 放正中,1.0m 長度是足夠的

Linn Klimax DS/1 --> Mark Levinson No.32 : 可用 1.0m 接線

Mark Levinson No.32 --> Krell FPB 250Mc : 亦可用 1.0m 接線

HiFi2011-Linn Setup.jpg

線材的訂價,均是個別廠家的市場策略,無得比較

最好頂級高價旗艦接線可以更便宜的出售於用家

回復

以下係小弟被線材玩完一輪的心得:

之前一路用開玩AV時的Sound from Heaven President X
由Leben CS300XS駁去前置聽音樂
聲音一路都覺得唔錯
但當我換埋部K-01和TaraLabs The One訊號線,
電源線也全是Siltech之後
就心理作用覺得對Sound from Heaven President X喇叭線太cheap
配唔起套野
但又覺得佢銅線的聲音不錯
於是便想尋找高一級的銅線期待有大改進
於是就買左條Audio Note的頂級銅線Lexus

聽左成個幾月覺得好唔對路
每次聽歌聽到大堆頭就會好快訓著
係真係個人訓著左
可能係低頻能量太多的關係
聲音也變得有點亂
初初以為未煲好
仲特登去買左四條Audio Note Jumper
但到而家成個月都係咁

其實銅的純度高左,Bass就勁左,
雖然我條Sound from Heaven都係銅 (連Double run都無)
但可能純度低D, Bass反而無咁勁
而家換番Sound from Heaven落去
即時無左之前聽聽下會好快想睡著和作悶的感覺
聽複雜段落也不會亂聲
感覺舒服番晒
其實條Lexus可能真係一條好線
但在我的環境反而條cheap cheap SFH仲適合

之後再將對The One換番對Madison Audio Labs的E3 Extreme 1
感覺連高音都順番晒
但聲音後左
拿拿林再將對德律風根前級膽換成Sylvannia
之前因為The One的高音太搶,
連對好好聲的Amperex膽都逼住換番德律風根tame番D高音,
現在用MA E3 Extreme 1之後,
聲音既通透又唔會un耳
明天再試換番對Amperex Bugleboy試下

結論係貴野可能真係會好D,
但好左果部份未必適合每一個人
就好似小弟條Audio Note Lexus,
Bass真係明顯勁左
而TaraLabs The One又真係令個音場闊左,
但在我的聆聽空間就過火左了

上星期一路聽對Stax SR009,
跟住又聽下對喇叭, 有時真係想將對喇叭掉落街
雖然對前置座地喇叭 (Monitor Audio Silver RX8)
只係對Stax Headphone的三份一價錢
但我唔信以我而家套野推唔好佢
起碼無可能咁怪聲甚至衰聲
於是便決定的起心肝搞搞佢

搞完一輪, 終於出番平順的的聲音
而家除了大量低音大提琴的樂章有點boom
都算係咁了... 我知我對喇叭係配唔上訊源
但買左咁多器材和線材, 起碼唔好衰聲先...

搞完一輪, 而家發覺線材的野真係好講夾唔夾
唔係名牌就好.

電源線方面,  看過很多review後買下了
Isotek的Syncro (不是看Hiendy狂推我才去買的),
雖然不夠Siltech G7高級, 但而家聲音連貫好多.
現在是G7用來駁膽機.

以價錢來說, 目前的組合是很奇怪的配搭:

- 換埋膽約三萬蚊的膽機, 用一條萬六蚊的電源線 (Siltech G7)
- 十三萬的CD機反而用一條一皮野而且唔算係名牌的電源線 (Isotek Syncro)
- 接線棄用Tara Labs The One而使用新晉品牌的旗艦 (Madsion Extreme 1)
- 前級膽棄用50年代Amperex Bugleboy (香港已被炒到七千蚊一對)
   而使用美國膽 Sylvania 斜屏膽 (只是千幾蚊對)
- 喇叭線放棄Audio Note Lexus而用番之前的Sound from Heaven President X

我知道呢個配搭係完全不符常理
但我在無數test後, 這就是聽落比較舒服的組合,
聲音又唔會好似之前咁亂.
幾多details, 音場幾闊都好, UN耳就係UN耳,
自己聽得舒服最重要

我終於真正覺得自己對喇叭組合都算係聽得落
而唔係單係見得人了.

評分

查看全部評分

回復

魚版主,同一品牌同一型號但長度不同有不同頻應效果,因為它的交流阻阬會同長度成正比例,你有機會 ...
kyu888 發表於 2011-7-20 16:43

即越長, 交流電阻越大, 咁理應越短越少失真啦
回復