新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28668|回復: 52

[兩聲道及影音] 終於都可以真真正正影音分家 (Upload Photos)

For AV System

Projecter: Sony HW15 + OS Plus2 90”Manual + HDMI 1.3a Sunwire
LCD: 42”Phillip 1080i
BD Player: Oppo 93 (VDH Ultimate)
Pre Amp: Onkyo 5507 (PC Sommer 4mm, XLR Apogee with furutech GOLD plug)
Power Amp: Lexicon RX-7 (PC Sommer 4mm)
Subwoofer: M&K MK1 MX-350 (Mogami 3173 with RCA Furutech plug)
LCR Speaker: M&K S-150 ( Triple sound from heaven PII)
Rear Speaker: M&K SS-150
All of the cables is made by Simxn (AV only)

For 2 Ch System
CD Player: Naim CDX2
Pre Amp: Naim 282 + Hicap + NAPSC
Power Amp: Naim 250
Speaker: Focus Audio FA 688 with Foundation II

* 有一條獨立20A Fuse for 2 ch.(全部原裝)
* US牆身蘇 Furutech GTX-D and 20A(R)

之前我的 DIY M&K Stand 未完成, 所以把 S-150 放在 FA688上, 現在已完工,可以 Post D 相上黎同大家分享下。
因家居擺設問題不可使用 HiFi Rack 及 Sub-woofer 可擺放的位置有限,所以好多位都係(耕更)擺。

小弟對響音知識甚少,在不斷上綱找尋資料及PM網上高人,最後砌起以上組合,請各位專業人士比多D專業意見給小弟。

遲下會再補相
謝謝

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

Projecter: Sony HW15 + OS Plus2 90”Manual + HDMI 1.3a Sunwire
LCD: 42”Phillip 10 ...
Himan 發表於 2011-7-25 17:26

HOHOHO finally done. Nice nice, more pics please...
回復

隻十仔咁擺,,,效果如何
回復

回復 2# Shum

咁你幾時攪掟及有相睇呀? :)
回復

隻MK中置會唔會遮住個電視呀
回復

回復  Shum

咁你幾時攪掟及有相睇呀? :)
Himan 發表於 2011-7-25 17:54

Already posted la, go my post c c
回復

回復 3# hooh

我全屋所有位置都擺過,依個位最好,可以話最夾其他5隻speaker,雖然放依個位底音不是最狠,不過都好足夠和音埸最立體。
企放或橫放聲音好像沒有太大分別。
回復

回復 5# kuromitms

你問得真係好!其實係有小小既!如果係疏化坐直d就唔遮,個人坐得太斜就會遮左電視下面大約30mm到啦!
回復

可否分享前置脚既來源
回復

LCD: 42”Phillip 10 ...
Himan 發表於 2011-7-25 17:26

Congratulations Himan C Hing!!!
回復

可否分享前置脚既來源
SmallEar 發表於 2011-7-26 00:12

我去五金鋪買左兩條1吋闊,大約1.5分厚既鐵絛,然後鑽孔,最用螺絲收緊在櫃內。
就是這樣就兩條鐵條從櫃內伸出,我便把S-150放上去,再較下角度就完成。
好似用左$40
回復

回復 10# Simcity

Thanks! 不過兩聲導真係好難玩,現在都未如理想,可能要換speaker先得!
回復

器材多但放係整齊,正,唯獨個中置比較大件
回復

回復  Simcity

Thanks! 不過兩聲導真係好難玩,現在都未如理想,可能要換speaker先得! ...
Himan 發表於 2011-7-26 01:42

Yes it's absolutely true that "兩聲導真係好難玩", even if money and listening space are not considered in the equation!!  All the best Himan C Hing :)
回復

部前同隻Centre
回復

回復 15# CeLicA

冇偈啦!頂住先!如果唔係咁,玩都無得玩!哈哈哈!!!
回復

回復  CeLicA

冇偈啦!頂住先!如果唔係咁,玩都無得玩!哈哈哈!!! ...
Himan 發表於 2011-7-26 23:53

係個架唔夠深定係隻中置冇腳攪成咁?
回復

已 Upload Photos
回復

nice & warm house!

小弟有小小意見, 分體機出風口有機會滴水, 小心!
回復

係個架唔夠深定係隻中置冇腳攪成咁?
CeLicA 發表於 2011-7-27 00:31

個櫃深度唔多夠,前級後面好多電線,所以不能放得太入。如果中置使用腳架,就會見到個Stand 係個Pre Amp 前面,我本人不太喜歡。所以有好多既擺設都係頂住先,要遲d遷屋先可以換Hi Fi Rack。
回復