新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mansanwai

[兩聲道] 公屋細地方80呎環境鬥士

回復  mansanwai

有啲人只換器材換線都唔試吓搞吓擺位真係唔明?
mansanwai 發表於 2011-8-14 17:10

最難攪就係擺位,加上家人反對
回復

最難攪就係擺位,加上家人反對
回復

贊成!   
喇叭跟空間嘅配合,比器材嘅配合更緊要
喇叭郁少少都有料到
回復

贊成!   
喇叭跟空間嘅配合,比器材嘅配合更緊要
喇叭郁少少都有料到
erichow 發表於 2011-8-14 22:37

如果對喇叭唔平,前後,高低,對個音埸做成莫大影響,本人雖是80呎細地方但自己要克服傢俬擺設,不息用飯後三幾個鐘去擺位日日如是,甚至假期不出門直至揾出一點最好位置安放喇叭,揾到嗰一點後發覺一天都光哂,唔鐘意動手擺位嘅人會覺得我有啲儍,擺足年幾都唔知做乜???但當成功後佢哋發覺自己才是白痴,用換機,換線去就音場,啲朋友有次叫我替他擺位我就同佢講:[我响你眼中做咗年幾白痴,而你就想用一吓嘅聰明叫我去幫你去擺位,咁其實你又知唔知道我浪費咗幾多時間同比人笑足年幾嘅感受呢?到而家你就冷手執個熱煎堆(勞而獲),sorry!我而家要响屋企聽歌唔得閒。]
回復

如果對喇叭唔平,前後,高低,對個音埸做成莫大影響,本人雖是80呎細地方但自己要克服傢俬擺設,不息用飯 ...
mansanwai 發表於 2011-8-14 23:08

算啦,唔好上心,用音樂去交朋友
回復

多口講句...
你試吓求其搵D野lon起條喇叭線 唔好比佢掂地
可能有意外驚喜
回復

算啦,唔好上心,用音樂去交朋友
timmywan 發表於 2011-8-14 23:18

其實timmy你响屯門識我由我乜都唔識連r33都未知乜到而家三年幾,呢三年幾我都換過四五套由CD至喇叭及線材,發覺自己啲口味唔係變得好多,只不過係對器材唔了解所以換呢換去,到而家我都唔會同人去比,點解?因為我鐘意聽古典未必係人人都聽古典,我鐘意嘅聲未必人人鐘意,你上嚟聽係咁就係咁,無謂呢個聽人聲嗰個聽Jazz,就專登換條線去博人話你一句:[好聲],呢啲人十分虛偽。

評分

查看全部評分

回復

多口講句...
你試吓求其搵D野lon起條喇叭線 唔好比佢掂地
可能有意外驚喜
erichow 發表於 2011-8-14 23:47

lon起條喇叭線會靜啲吖嘛!
回復

其實timmy你响屯門識我由我乜都唔識連r33都未知乜到而家三年幾,呢三年幾我都換過四五套由CD至喇叭及 ...
mansanwai 發表於 2011-8-14 23:47

你同我一樣,我係唔理人玩自己喜歡的聲
回復

比我感覺是透明感會好少少
唔洗錢 何樂而不為
回復

比我感覺是透明感會好少少
唔洗錢 何樂而不為
erichow 發表於 2011-8-14 23:56

erichow兄

請問你用咩器材?
回復

其實timmy你响屯門識我由我乜都唔識連r33都未知乜到而家三年幾,呢三年幾我都換過四五套由CD至喇叭及 ...

mansanwai c-hing,小弟亦非常同意擺位嘅重要性,亦經常在屋企將對喇叭移嚟移去好似個傻佬咁,但始終都未能搵到最理想嘅位置
回復

mansanwai c-hing,小弟亦非常同意擺位嘅重要性,亦經常在屋企將對喇叭移嚟移去好似個傻佬咁,但始終都未 ...
fatboy88 發表於 2011-8-15 18:15

可否post屋企張相睇吓呀?
回復

你就是有一種打不死乜不服輸的精神
回復

可否post屋企張相睇吓呀?
mansanwai 發表於 2011-8-15 20:31

唔該mansanwai兄先,因小弟正在大執位中,待搞掂後再請教師兄
回復

非常認同,HIFI玩玩下真係無幾多個朋友,除非喜歡夾黎夾去
回復

你就是有一種打不死乜不服輸的精神
timmywan 發表於 2011-8-15 20:43

唔係不服,而係見好多有大地方都唔識玩得好聲,就成日去人屋企話人輸地方,我想幫好似我呢啲公屋細地方得80呎嘅朋友出番啖氣,我雖然窮但我可將80呎玩盡到唔止80呎嘅音場,如果器材好過我地方大過我都玩得差就唔好去睇少人就係咁!

評分

查看全部評分

回復

erichow兄

請問你用咩器材?
mansanwai 發表於 2011-8-15 18:06

都只係D LOFI 野..不過剛打通間屋由80呎變左180呎
回復

唔係不服,而係見好多有大地方都唔識玩得好聲,就成日去人屋企話人輸地方,我想幫好似我呢啲公屋細地方 ...
mansanwai 發表於 2011-8-16 20:32

mansanwai c-hing玩機嘅精神同鬥志確實令小弟敬佩btw小弟之前的聆聽位置亦都係得80呎,先唔好講擺位,我想放埋套5.1落去都有難度呀
回復

都只係D LOFI 野..不過剛打通間屋由80呎變左180呎
erichow 發表於 2011-8-16 22:57

有180呎更加要令lo fi變hi fi啦!貴嘢夾得好聲(正常),平嘢夾得好聲(技巧)。

評分

查看全部評分

回復