新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2832|回復: 6

[戰爭片] 血戰 Defiance

內容:
《血戰》改編自真人真事,一個關於二次大戰時家庭、榮譽、復仇與拯救的史詩式傳奇。1941年,東歐的猶太人被肆意屠殺。杜維亞 Tuvia(丹尼爾基克)、索斯Zus(里夫舒韋伯)、阿瑟 Asael(占米比爾)三兄弟躲在兒時玩耍的叢林而有幸逃過一劫,並自此開展一場對抗納粹黨的漫長戰役,更拯救了數千條生命。他們最初只為活命,但他們的勇敢逐漸傳揚開去,令其他人都鼓起勇氣,奮力爭取自由。

不情願地當上領袖的杜維亞,他過分理想化的想法常被弟弟索斯質疑。么弟阿瑟則夾在中間,左右做人難。但當殘酷的冬天來臨,他們三人凝聚到社區力量,在人性喪絕的年代,懷着希望掙扎求存。

碟評:
這是一套頗長的電影, 成套戲都係講猶太人點逃亡, 沒有大型戰爭場面, 不過以真人真事作背景, 所以覺得份外迫真. 槍擊位都係好沉悶, 對白都唔少. 不過悶中帶點含意. 雖然係09年作品, 因為HMV大減價所以就買..

預告片:

評分

查看全部評分

呢套嘢唔算太悶,記得畫面唔錯
回復

我就覺得有少少悶,睇左三份二都係頂唔順"關知"...
回復

最尾打坦克先至高潮
回復

我就覺得幾悶嘞。
回復

暫時二比二...
回復

回復