新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cckong

[分享] DIY 瑞典Athena微空间电源线

在大家diy之前有點要提醍你們,就是圉繞住主缐的那條幼線需唔需要焊接? 我跟賣家也硏究過這問題,再經本人做了幾不同的焊接加聽感測試,最後發覺只焊接源頭那邊,三條(L,N,E)一樣,插機那邊的幼線cut走,這個方法最好,其實亦有點似AQ那72V DBS電池線原理,不過我這方法是不需電池盒和可提供220V電壓!
註:綠色(E)那條幼線太幼十分容易弄斷,我直接用焊槍熔外皮和焊接上!

評分

查看全部評分

回復

頭先將條藍色插落後級已聽到很大分別,跟住由得它繼續開著出外吃反,回來聽了兩隻CD,最後決定留低唔掹走, ...
cckong 發表於 2011-9-8 19:53

係唔係蓝色最正呢?
回復

回復

回復 22# Gary33

這個我仍未比較過,但據賣家聲稱3款線其實都有唔同用途,可問賣家及..........可到連結看詳細解释
回復

回復  Gary33

這個我仍未比較過,但據賣家聲稱3款線其實都有唔同用途,可問賣家及..........可到連 ...
cckong 發表於 2011-9-8 21:59

可否PM每款線的价錢給我呢?
回復

回復 19# cckong

睇落有d似 XLO編織模式. 吾知可否做XLR訊号線?
回復

回復 26# ryanenen

其實條綫本身賣家稱為"瑞典 Athena Blues 系列(蓝调)5支微空间包银纯铜多用途线",而佢亦有些制成品是喇叭线,至於可否做訊號线? 這我不太confirm,ryanenen c hing您可問賣家http://hengyedianzi.taobao.com/? ... e&queryType=cat
回復

回復  ryanenen

其實條綫本身賣家稱為"瑞典 Athena Blues 系列(蓝调)5支微空间包银纯铜多用途线" ...
cckong 發表於 2011-9-9 10:14

thanks
回復

我做電源線加套石墨網做屏蔽,分析力高,初初高音得鏢,經過煲煉後有很大改善!值得試試。
...
Gary33 發表於 2011-9-7 16:42

嘩...好驚呀! Valhalla線身呀!
回復

點解會同NORDOST D線一樣樣?
supercow 發表於 2011-9-7 16:20

點解會同NORDOST D線一樣樣?
回復

我認為對於我種玩開diy和cheap嘢嘅人,乜嘢名牌冒牌都唔緊要,最重要係性価比,就算名牌但低質俾我都無用, ...
cckong 發表於 2011-9-8 19:32

但問題係用緊nordost valhalla PC既用家會好驚!

一來驚自己果條原來係假貨.
二來驚第時二手點放番出去.
回復

回復  ryanenen

其實條綫本身賣家稱為"瑞典 Athena Blues 系列(蓝调)5支微空间包银纯铜多用途线" ...
cckong 發表於 2011-9-9 10:14

多口問句, 其實幾多錢一尺?
回復

而且我有少少奇怪就係真果條Nordost好出名嗎?至少冒古河或Taralab等好過冒佢,仲要費咁多心機去整?{:5_428: ...
cckong 發表於 2011-9-8 15:00

o下?! NORDOST都唔出名嗎?
回復

回復 33# racewong

我覺得係得唔得? 即係正如我覺得Samsung都唔出名一样,你可以唔認同,但不可以將你自己思想加於我上。我只係覺得如果佢冒古河只需印几隻字上去,古河本身結構又唔複雜,而且一定古河多人買及認識过Nordost,而且賣家亦一直無利用Nordost个名去賣呢条綫,唔似有D牌子更名正言順抄人,而呢条綫結構亦複雜過其他線,所以我先至唔明白佢地費咁多人力物力去仿不是比古河更好賣的綫唔知為乜,最後呢條線係我用過覺得高性価比所以推介俾大家,我一毫子都無收過,啱你可以pm我,唔啱唔該行埋一邊,要攪呢到大把打手你唔去攪? 無謂係處扮警察!
回復

all model same as nordost ...........all copy from nordost ........
回復

回復  racewong

我覺得係得唔得? 即係正如我覺得Samsung都唔出名一样,你可以唔認同,但不可以將你 ...
cckong 發表於 2011-9-9 15:18

喂, 師兄, 你係咪攪錯左D野呀!

1) 我點解要將自己既思想加在你身上? 你係我邊個? 我只係出個POST發問問題~~NORDOST都唔出名?, 你自己又諗左去邊?

2) 邊個扮咩警察呀! 我之前出既POST, 有邊個係扮警察! (冒警好大罪唷)

3) 個HIENDY係你開架? 你有咩權叫我行埋一邊? 點解我要行埋一邊? 究竟你想我行埋邊一邊?

再者, 我由頭到尾, 並無帶出任何負面訊息, 反之還要多謝你, 讓HIENDY見識到同VALHALLA一模一樣既國產貨. 等HIENDY會員能夠小心選購NORDOST產品.

講真, 我只會用正貨NORDOST, 我亦都出左好多NORDOST VALHALLA既分享POST. 你有興趣既, 可以自己SEARCH一下.

至於你條"ATHENA?" PC, 我都好有興趣搵條番黎做A/B TEST. 所以我先再出POST詢問幾錢一尺!

一條結構咁繁複&精密既PC, NORDOST代理正價要$3XK 1.5m.

條ATHENA咁似樣, 又會賣幾多錢呢? 究竟佢既表現, 會唔會比原裝VALHALLA更好呢?
回復

剛剛做好另一條
cckong 發表於 2011-9-8 17:41

真心求教! 依條PC連炭纖頭, 請問大約幾多錢?
回復

all model same as nordost ...........all copy from nordost ........
micmic123 發表於 2011-9-9 15:49

mic兄, 識唔識人拎條黎A/B 比較?
回復

回復  racewong

我覺得係得唔得? 即係正如我覺得Samsung都唔出名一样,你可以唔認同,但不可以將你 ...
cckong 發表於 2011-9-9 15:18

唔會冒古河la,  古河都唔係貴.
回復

回復 35# micmic123

係假嘅又使乜咁驚,iphone夠有假啦,你會唔會買?真和假根本不能相提並論,除非唔係,咁都係代理驚姐!
回復