新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cckong

[分享] DIY 瑞典Athena微空间电源线

Yes, also stop EMI.......呢条和蓝调点比呀?好想知
cckong 發表於 2011-9-10 13:32

絛 蓝调 未買 !因為重有其嘢要同佢買所以下星期先至落單.......相信要下星期先至到手,整好再同大家分享  。
回復

記得買埋粒fuse,唔買後悔,好過我用緊D,isoclean,furutech,hifi tuning &infinity等
回復

回復 61# Gary33

我遲吓都會買套金屬網幫它做埋屏敞
回復

記得買埋粒fuse,唔買後悔,好過我用緊D,isoclean,furutech,hifi tuning &infinity等 ...
cckong 發表於 2011-9-10 17:39

ching, so which bare cable is suitable to use on Active Speakers?

and what fuse would you recommend apart from infi. power, furutech and hifi tuning?
回復

老實講,這條線是否瑞典的,連賣家都不敢百分百肯定,不過如果真是一條好線,又使鬼理是否瑞典或瑞士,又或美國。真是made in china 或就是chinese brand,又點?好聲,兼質量好,使用安全就ok啦,不過賣家店裡的瑞士baal跳線,其實和這條瑞典的好似一樣的,就系講,賣家可能連瑞士和瑞典都分不清啦,哈哈。
期待樓主更多的分享。
回復

回復 65# 平凡人

Thanks! I will re-diy the 'blue' cable like Gary33 c hing. Then i will report my feeling.
回復

終於都完成了呢条終極版本了,在此要特別多謝Gary33 c hing,多得佢跟我交流分享,我先至會咁整条Athena藍調電源綫!
回復

初步試一試,嘩! ,直情差天共地,之前比較嘈及定位唔係咁清晰,依家背景靜咗,每件樂器及人聲的分離感高咗,定位亦清晰咗,原本有些少缺点但我已經好滿意了,現在連這些缺點都無埋,唔係賣花讚花香,diy呢条綫係我咁多件diy物品之中算數一數二的優良傑作!
回復

cckong 兄弟,你diy的價格全套大概要幾錢啊?你是幾芯的線做的,是否5芯的都適合用在合併機或后級?謝謝你的分享。
回復

平凡人c hing,
              雖然話diy D cheap嘢,只係因為呢處D人太富貴了,我計計埋埋D插头、網等parts,總成本都要成2千幾還未計人工。呢条5芯我現在就係用係後級,開頭我見佢咁幼都怕唔夠power,但用落係完全夠power,可能仲好力過其他粗線,依家未煲已超出我的預期,煲好真的不可想像,你都見Gary33兄話佢赢D乜線啦,我係完全唔識佢但大家都对這線有相同評價!
回復

cckong hing:散線實價大概是多少錢一米?能發站內信息給我嗎?另兄弟是否只做了5芯的?有購買9芯和3芯的試用嗎?最好能橫向比較一下其他有名的散線,如萬隆,oyaide gothem,古河等,就過癮啦,至少知道系邊個水平。最過癮是有機會和nordost來個正面pk。哈哈。謝謝分享。
回復

最過癮是有機會和nordost來個正面pk。哈哈<---我都想,又幾好玩呀!
回復

c hing 超靚仔呀,9蕊靜不靜,c hing 好像有rca線有冇試用過,可分享這3蕊9蕊5蕊,那條最正,多少$    2m  thank
回復

回復 73# fatyeungyf [/

please contact this:http://hengyedianzi.taobao.com/? ... amp;orderType=price
回復

條3芯(purple rain)最平,可插CD機或电視,我無加屏蔽網插TV,畫面即刻靚哂,係睇到嘅分別!
回復

条9芯就快完成........
回復

终於完事,听感随後...........

評分

查看全部評分

回復

現在可以講講5芯和9芯的分別, 兩者其實很相似, 分別在5芯於大鵬嘢時控制力比較好, 低音的量感及線條都比較多和靚, 而9芯在大鵬嘢時是稍有些亂, 但9芯在分析力, 人声及泛音又比5芯好些, 最後我將兩條一起用在我的系統, 9芯用於前級,而5芯就用於後級。 結果是整套系統升呢了, 聽live演唱會時很有現場感, 很多聲(觀眾和唱及歡呼聲)但又未至於亂及嘈吵, 而自己diy的綫雖然没有二手市場, 但是多了成功感!

評分

查看全部評分

回復

条9芯就快完成........
cckong 發表於 2011-9-23 02:53

好手工!
回復

多謝Gary33兄, 你都可試吓比較, 唔知會否同我一樣呢?
回復