新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kei8864

[其他] 這裡有沒有人用AUDIA (意大利歌匠) ?

你好!
Mk3出左好耐, 我所知應該超過2年, 有可能部機擺得太耐無開, 要煲翻一輪。
因為唔知你部膽前的聲底, 如果係較柔, 可能有機會聲底重疊, 可否問人借部原子粒前級試下??

100唔係清爽通透型, 著重音樂感情表達, 以純A AMP來說, 我覺得佢速度唔算慢。
回復

多謝師兄解答,但ys audio既聲底係通清果隻,不過有換過valvo旦,點都好等我試下問人借部原子粒前級試下先
回復

部機熟晒啦,一個字,正!!!感情表達特別扣人心弦
回復

回復

尋日羅友恆換左粒sr20fuse落部100度,各方面都有好大提升,由其是現場感更加明顯,呢粒野真係唔係講笑,只係換近火牛果粒就已經咁正,一部機有3粒,如果換晒就真係正到
回復

無上泥一排一睇,多左個師兄加入了Audia 用家行列~其實好多人試聽pre + FL100覺得無乜特別,跟賣價有點不正比⋯
其實如果有機會跟它相處一段時間,就會發現它的可貴之處。

(繼續潛水⋯)

回復

我都係PRE + FL100,推PMC OB1i,唔知各位師兄用咩喇叭
回復

i am using a entry level audia fl3 amp for elac fs247be
回復

Adam, 互補
回復

kei8864 發表於 2013-8-29 07:36
無上泥一排一睇,多左個師兄加入了Audia 用家行列~其實好多人試聽pre + FL100覺得無乜特別,跟賣價有點不 ...

kei兄你好 fl100有咁既表現我已經好收貨啦,每人聽感不同,所以冇得講,其實我2手買返黎(部機應該有一排冇開)都覺得唔係好對路,高音標低音唔太出同播大爆堋好似冇乜力咁,當時心唸煲佢一排睇下點,到而家已經消除晒所有疑慮啦,每晚返到屋企第一時間開著部機等佢熱左就好好享受音樂
回復

jay1019 發表於 2013-8-29 16:44
我都係PRE + FL100,推PMC OB1i,唔知各位師兄用咩喇叭

我用黎推dynaudio25th
回復

dynaudio122620 發表於 2013-8-30 19:45
kei兄你好 fl100有咁既表現我已經好收貨啦,每人聽感不同,所以冇得講,其實我2手買返黎(部機應該 ...

師兄有無用條夠力水既電源線餵佢啊?部FL100電流索取巨大,餵飽同未餵飽表現差好遠。
回復

我果條pc係我個fd幫我diy嘅唔出名嘅線,個名叫yarbo,唔知係唔係大電流嘅線?kei兄你有冇咩好介紹呀
回復

刚聽過今期音響技術封面的新款monoblock後级,雖然只聽了兩首歌,但印象深刻,低频非常豐滿,力度十足,和以前的stereo 比,大躍進。聞说音技也入手做reference
回復

部No.8 我係代理度試聽過,推大時代靚聲到吖⋯
比我聽過世都無問題啊!
回復

dynaudio122620 發表於 2013-8-31 07:12
我果條pc係我個fd幫我diy嘅唔出名嘅線,個名叫yarbo,唔知係唔係大電流嘅線?kei兄你有冇咩好介紹呀{:5_428 ...

nbs blacklable 3
好貴,但唔會覺得佢唔值,耗電大後級好啱用,FL100插左佢有種潛能釋放的感覺,
怕就只有口味問題,
身邊有朋友有的話買之前借來插一下試試
回復

小弟已由ys audio升級sphinx project 8,呢部前級係真balance,各方面完全係2回事,而家爭在一對siltech xlr,因為聽聞呢部前級最夾siltech
回復