新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: dragonball911

[兩聲道及影音] 我的試驗場

波sir,依家係charles等緊你播!
masteralain 發表於 2011-10-8 12:15

唔係約左你一陣飲茶咩?
你真係好野,一住聼野一住出post都得,
一心二用,大元老即係大元老!
回復

唔係約左你一陣飲茶咩?
你真係好野,一住聼野一住出post都得,
一心二用,大元老即係大元老! ...
dragonball911 發表於 2011-10-8 12:45

馬田坐緊皇帝位者!
回復

回復 38# dragonball911

放番AV processor+power amp比大家睇睇!]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

回復 43# dragonball911

本帖子中包含更多資源

回復

回復 44# dragonball911

呢部又愛又恨嘅91
愛佢畫面靚, 暫時都未覺有邊部player夠佢靚
恨佢全程slow motion,又容易食碟
當初一出第二日已經抬番屋企
貴到冇朋友, 結果咪要攬過世囉!

本帖子中包含更多資源

回復

回復 45# dragonball911

講下我啲超低音组合
总共用了5隻
以倒U字排法面對皇帝位
首先右側出場嘅係 Triad 18" platnium woofer

Triad 外置1000w power amp w/ crossover

左前sunfire TrueEQ 12

右前sunfire TrueEQ 12

左側兩隻 sunfire HRS12

本帖子中包含更多資源

回復

回復 46# dragonball911

重有部新買嘅 philips 9600
不過唔係用泥3D

本帖子中包含更多資源

回復

回復 47# dragonball911
這裡新加回Micro 8000 mk2嘅全套開聲記錄
留番黎重温吓!

呢塊野唔係好多人見過裡面嘅構造
呢塊野叫B600,係專供micro 5000,8000mark2用嘅氣浮墊

裡面中間嘅克盒係air tank,
旁邊四個水泡就係氣墊

mark2嘅底座同 mark1唔同
mark1係金屬而mark2係玻璃

本帖子中包含更多資源

回復

又上唔到相了
回復

回復 49# dragonball911

mk2嘅platter係兩層不锈鋼夾心

裡面注入空氣昇起
呢個泵已可給氣比platter同唱片抽真空

初步砌起, 過未落臂

本帖子中包含更多資源

回復

回復 50# dragonball911

pump出氣先入三條氣入motor氣孔位

再由motor位入platter base座浮起platter
同唱片抽真空
專for SME 9"arm臂

本帖子中包含更多資源

回復

回復 51# dragonball911

收到臂. 準備開工

Graham B44 10"L

因臂座只合9"用,
故暫時用blu tac頂住
估唔到幾好聲

今次選用zyx UNIverse copper coil MC頭
誤打誤撞又出奇地夾

本帖子中包含更多資源

回復

回復 52# dragonball911

graham本身有自已嘅 setup tool
調校完有少許尾track開义

出動Dr Frederict搞掂開聲

本帖子中包含更多資源

回復

回復 53# dragonball911

Micro 8000 mark 1 & mark 2 共處一室

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

so nice..nice..., wondering what is the Noise Floor of your room, my room is about 40 to 44db at day time..and 38 to 40 db at evening....   if would be nice if i find a way to reduce it down to 35db
回復

and do u use subwoofer for 2 channel music too ?
回復

so nice..nice..., wondering what is the Noise Floor of your room, my room is about 40 to 44db at day ...
hahayanyan 發表於 2011-11-5 19:10

原本noise floor真係去到35db(唔開機)
不過依家唔得啦
2 channel有兩部PA amp嘅風扇好大聲
不過有方法去搞, 不過懶!
AV就部投投都有風扇聲
不過聽嘢睇嘢就完全冇問題!
回復

回復 54# dragonball911

勁鐘意 Micro 8000 mark 2....
回復

and do u use subwoofer for 2 channel music too ?
hahayanyan 發表於 2011-11-5 19:12

我用三個 sub for 2 channel
但唔係同AV共用
AV則用5隻
回復

回復  dragonball911

勁鐘意 Micro 8000 mark 2....
Gauss5831 發表於 2011-11-5 19:21

我都係呀! 英雄
回復