新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: dragonball911

[兩聲道及影音] 我的試驗場

35db..really make a good difference...ga..this is my target but seem hard

3 subwoofers for music..and crossed at 60hz or lower?
回復

35db..really make a good difference...ga..this is my target but seem hard

3 subwoofers for music..a ...
hahayanyan 發表於 2011-11-5 19:56

其實我已經係玩緊四路電分架嘞!
屏風假三路改為二路, 100hz roll off

左右各一隻低音由70hz接
中間一隻45hz接
双電分一部for left/right
一部mix stereo for最低

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

回復 62# dragonball911

左一隻, 后面企係度個隻 for left channel

中間瞓係度for mix stereo
右面另一隻for right channel

本帖子中包含更多資源

回復

gotta be hard for the region from 70 to 100hz.., very aggressive setting..haaha

do u think u need one more at each side to handle 70 to 100hz ?
回復

回復 64# hahayanyan

其實左右低音接70hz,
係因為屏風係由100hz 12db roll off,
所以其實係接得到
100-70hz嘅衡接係用黎校聲
愈高接聲愈厚
想要高音通啲就低啲接
依家呢個接法嘅tonal balance我感覺ok!
回復

dragonball911 發表於 2011-11-5 20:34
回復 64# hahayanyan

其實左右低音接70hz,

曾經在我家門經過的

本帖子中包含更多資源

回復

dragonball911 發表於 2011-10-8 12:45
唔係約左你一陣飲茶咩?
你真係好野,一住聼野一住出post都得,
一心二用,大元老即係大元老! ...

dragonball911 兄
想請問三角形的反射木,是否實芯的...
回復

15a 發表於 2011-11-8 13:07
dragonball911 兄
想請問三角形的反射木,是否實芯的...

不是,內裡有吸音物料
但回來時已是一排一排的了
回復

dragonball911 發表於 2011-11-8 13:10
不是,內裡有吸音物料
但回來時已是一排一排的了

波 sir 兄
原來係咁,用左會聽多好多細微信息,,我最近都Diy了一對18吋超底,,個擺位係入全頻,,同主喇叭夾左声,,再轉用100Hz以下分頻,,唔知波兄擺超底音有甚麼玩法分享吓..
回復

15a 發表於 2011-11-9 11:32
波 sir 兄
原來係咁,用左會聽多好多細微信息,,我最近都Diy了一對18吋超底,,個擺位係入全頻,,同主喇叭夾左 ...

自己聽音室面積不算大
基本擺超低都局限了
一定貼近后牆, 反過來要靠屏風擺位就相位
亦沒有什麽儀器去量度
用耳收貨!
相對師兄嘅件頭實屬小朋友级數
望揾日能到師兄處觀摩觀摩!
回復

dragonball911 發表於 2011-11-9 18:30
自己聽音室面積不算大
基本擺超低都局限了
一定貼近后牆, 反過來要靠屏風擺位就相位

波兄
以前睇本音响之路,,有个台灣師兄在2百幾呎玩一對 IRS 用左很多招數調声,,寫手話有層有次..器材配撘後,,都係聽声收貨,我玩過一隻舊款True 12,在450呎房,(有量,,冇質感) 兄用5隻超底,可試挑戰文化中心台,管風琴,,因為兄在細地方,量感一定超過,,質感就要聽過先有得比較,,19号5點又有免費節目,,高手演奏,有興趣可看文化中心網頁..
回復

15a 發表於 2011-11-10 11:12
波兄
以前睇本音响之路,,有个台灣師兄在2百幾呎玩一對 IRS 用左很多招數調声,,寫手話有層有次..器材配撘 ...

15a兄
可能混淆了, 五隻超低只是用于AV setup,
兩聲道只用了三隻
同埋他們不是共用的,
即我房間裡面其實有八隻超低
回復

[quote]dragonball911 發表於 2011-9-11 11:01
回復 27# MooMoo

回復

dragonball911 發表於 2011-9-11 11:03
回復 28# dragonball911
呢隻10000w牛差唔多500lbs
當時入房都好辛苦

見到波兄由頭到尾的配套與組合,,真有點搭唔倒咀嘅感覺,,我也有60A 三相電,,5000W穩壓牛,,5kw濾波,,Diy粗D電線,,跟住就得把声,,好似大光燈比手电筒,...
回復

15a 發表於 2011-11-11 17:26
見到波兄由頭到尾的配套與組合,,真有點搭唔倒咀嘅感覺,,我也有60A 三相電,,5000W穩壓牛,,5kw濾波,,Diy粗D ...

15a兄
係咪見到都好Q煩
可能人地簡簡單單都好聲過我
不過hifi友好易走火入魔
愈玩愈K形,我可以做代表!
回復

dragonball911 發表於 2011-11-11 18:11
15a兄
係咪見到都好Q煩
可能人地簡簡單單都好聲過我

波兄
你算係多嘢玩,,又玩得正路,,K形未上磅呢,,有D机聽完會咁樣,,另一D會咁樣 千其唔好
回復

15a 發表於 2011-11-12 12:10
波兄
你算係多嘢玩,,又玩得正路,,K形未上磅呢,,有D机聽完會咁樣,,另一D會咁樣  千其唔 ...

15a兄
其實我玩hifi嘅信念
除左環境外,跟住就係電,再落去就係避震
搞好呢三樣野,離好聲不遠矣!
所以房間同電在建構這間房時已計劃好
至于避震,很多朋友到過我處
見到一屋都係會郁嘅避震配件

至于器材,其實過去幾年我都玩得很簡單
因鐘愛Wilson Audio, 所以沒玩什麽bi-amp, bi-wire
最多都係前后级
直到前三年,學玩加sub玩
就迷上了這種結實嘅低頻
這種低頻不是AV嘅誇張
有左sub, 全頻都起了變化,很是精彩

再多得丹丹大師借對屏風比我
即時獨死, 連我掙扎左好耐才入手嘅Maxx 3
都二話不說就賣掉, 傳統箱體喇叭係做唔到個種空氣感
再加上超低嘅配合, 自覺這才是心中想要嘅聲
前年開始就留心去搜購 2 channel嘅超低
很遺憾,心中係想買一對B200给左右channel,
但真係很艱難, 最后只找到一對B100和一隻B200
唯有玩住先

就咁樣就踩左入電分世界
發覺電分這門子,知易行難
愈多路就愈難玩
佢嘅調校唔係二路就只需攪二路, 其實已包括上下頻段衡接, 相位差
所以愈多路就需調校嘅嘢係倍數上
能夠調得有板有眼,已是功力深厚了

至于好似師兄玩horn
我想日后有更大空間我一定會試玩
到時可能要多些請教師兄了
回復

15a兄
有些用家意見, 超低音盆的尺寸是愈大愈有量
但來回速度會慢, 所以用于40週下較好,
反過來多隻較细size, 反而夠速度
對較多音量的100週較有利!
回復

dragonball911 發表於 2011-11-12 13:14
15a兄
其實我玩hifi嘅信念
除左環境外,跟住就係電,再落去就係避震

波兄
學習了兄所分享的心得,(好似上左大陸網)..發燒同好玩得時間越久,,聽得多,,試得多,,就被稱呼為資深發燒友,,當年的前輩玩Hi-Fi ,還要玩到要有江湖地位,,自成一派,,而各種玩意也有這情況..
而我玩Hi-Fi嘅方向,,係自己知識及財力之內,,玩到自己覺得好声就ok,
說就好似求其就得,可能玩到頭都大..

調声..都要知好多器材特性,,先有得入手,,好似三路喇叭,,高中底音都同間房唔夾波長,有人用eq,,有人用3條唔同長度喇叭線,,有人攪吸音或反射,,真係各施各法,,反正cd都係把声都係用咪錄反尼,,可以連cd把声都改埋,,係本來唔似真声,,改到似真声,,咁又得...

另講到底音速度真係好被動,太多因素,都係劈段鼓聽吓,,先有結論,,咁Ev 30吋夠慢未,,咁用細容積密封箱,,用部大功律石机劈鼓,,都會快D嘅,,(吹賬)
回復

15a 發表於 2011-11-14 22:17
波兄
學習了兄所分享的心得,(好似上左大陸網)..發燒同好玩得時間越久,,聽得多,,試得多,,就被稱呼為資深發 ...

15a兄
兄台係身體力行, 自行製造喇叭
這唔係一般人可成
你用自己嘅技能去達成自己嘅嗜好
這是多麽的幸福!
回復