新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 黃思璁

[黑膠系統] 黑膠迷思

火.. [複製鏈接]
回復 29# racewong

你點會迷失啊,係你心目中既盤未出現。同個盤用下都2 30kg,都應該唔怕小朋友既。
回復

回復 30# howin

sorry sorry, 我下次會通知安排。小的會攪了。。
回復

回復 40# masteralain

多謝俾面。係我唔怕羞叫晒你地上來幫手。係大家都好熱心。感恩。
回復

回復  howin

sorry sorry, 我下次會通知安排。小的會攪了。。
louisc 發表於 2011-9-12 08:50

又唔洗sorry咁嚴重......等你安排
回復

是一種有妥協的播放版式(a compromised format)
cakvin925 發表於 2011-9-9 14:12

其實並沒有完美format的,作為用家,能取長補短,各取所需,方為上策
回復

想問吓,玩黑膠到最高境界,會唔會無左D "揪豆聲"?
回復

bcychung 發表於 2011-9-12 12:26

我覺得最高境界是有"揪豆聲"都當「無到」( 因為聽到的聲音、音樂實在是太美了)。
回復

我覺得最高境界是有"揪豆聲"都當「無到」( 因為聽到的聲音、音樂實在是太美了)。 ...
patrickwong 發表於 2011-9-12 12:47

想唔當無到都唔得喇!一隻好聲、perfect condition頭版古典碟講下都要好幾仟,而且愈來愈少,為咗原汁原味,有sik sik suc suc都要當聼唔到
回復

想唔當無到都唔得喇!一隻好聲、perfect condition頭版古典碟講下都要好幾仟,而且愈來愈少,為咗原 ...
leoking 發表於 2011-9-12 13:07

1. 其實很多 Near Mint 或接近 Near Mint condition 頭版古典碟都唔過一千, 幾百元的頭版多得很。
2. 我個人意見, 就算唔係頭版, 好多都已非常好聲, 唔係一定要聽頭版
3. 唔係當聼唔到, 如果係好聲, 我自己唔介意 sik sik suc suc, 好過無  sik sik suc suc, 但唔好聲。
回復

1. 其實很多 Near Mint 或接近 Near Mint condition 頭版古典碟都唔過一千, 幾百元的頭版多得很。
2. 我個 ...
patrickwong 發表於 2011-9-12 13:20

很同意你pt2,3, 不過NM嘅頭版under一仟真係少見,尤其是violin名家。 兩年前見個隻Kognan頭版賣一皮嘢,心想係未黐lun線,到依家我諗皮二都買唔到 。

我恨有隻kognan恨到發燒,最驚有日有隻近乎mint 嘅走出嚟話要皮半,到時想買又無錢,唔買又燒多兩成!
回復

很同意你pt2,3, 不過NM嘅頭版under一仟真係少見,尤其是violin名家。 兩年前見個隻Kognan頭版賣一 ...
leoking 發表於 2011-9-12 13:42

你提到的 Kogan 只是個別罕有的例子, 在 《請大家分享喜歡的小提琴音樂》這條 thread (http://www.hiendy.com/forum/redi ... 4601&pid=518732) 我亦有提及:

Brahms Violin Concerto SAX 2307
US$1273
http://www.ebay.com/itm/280711992970

Tchaikovsky Violin Concerto SAX 2323
US$1465
http://www.ebay.com/itm/250787757512

玩 Hi-Fi 當一萬元不放在眼內的人極多, 萬多元一隻這些罕有頭版碟又算什麼, 而且這些頭版碟很有保値能力, 當投資買的人很多, 說實話, 要聽  Kogan 的樂迷不會以這些頭版碟為首選(除非唔駛考慮錢這個因素)。

violin 名家很多, 最重要是選自己真正喜歡的, 如果你喜歡 Menuhin, 你就有福了, 因為大部份他的 LP 還在非常合理的價錢。而 Heifetz 絕大部份頭版都唔過一千。

Szeryng 及 Grumiaux 很多 LP 都好聲 (多得 Philips), 除了部份 Hi-Fi Stereo 頭版, 很多頭版都在幾百元內!

要數在幾百元內好的小提琴頭版碟, 閒閒地可以舉出過百隻.

回復

助長黑膠炒賣之風,是迷,不是思。
盲目崇拜音樂偶像,是迷,不是思。
月有圓缺,人亦如是,迷途知返,善莫大焉。
回復

月有圓缺,人亦如是,迷途知返,善莫 ...
黃思璁 發表於 2011-9-12 17:00

回復

回復

我覺得最高境界是有"揪豆聲"都當「無到」( 因為聽到的聲音、音樂實在是太美了)。 ...
patrickwong 發表於 2011-9-12 12:47

現今洗碟機普及了,玩膠膠的朋友受呢方面的影響比廿年前少好多,只係大家經過cd靜背景聲音洗禮,
    唔係咁易接受到膠膠的噪音。 但當您發現膠膠內隱藏的音樂訊息之豐富時,此所謂噪音已經不再影響到你了。
回復

每次聽到有「炒豆聲」,會提醒自己,正確保養、對待黑膠唱片及器材是何其重要,
1) alignment, Vertical Tracking Force(針壓), anti-skating(防唱針滑動之偏壓)要optimized,
2) mistracking要eliminated,
3) 儲存時,塵埃污垢、日光温差、潮濕水氣、汗水油脂等,均是唱片「大敵」,
4) cue碟,落針,要慢又要定,
5) 播放時,千萬不可碰撞
如此種種...

好好的侍奉它們,它們也會好好的侍奉你,直至大家「終老」。
回復

炒賣之風當然不可助長, 然為覓得心頭好而多付一點又何傷大雅?

吾等已年過半百還談甚麽偶像!

今值中秋, 還是選擇難得糊塗。
回復

發燒友行為有時確實有趣,買碟很受坊間媒體影響。有音響雜誌寫過的,有某某大C吹噓過的,發燒友往往趨之若鶩,一窩蜂去買。最後,大部分那些人(包括以前的禾)家裡的碟,尤其是那些所謂「試音/發燒天碟」,有大部份居然都是相同的!

有人願意一擲萬金,去追逐這些所謂的「名盤」、「名碟」,旁人當然是沒法去管的。
不過,有很多事情你可以私底下做,但不宜公開提倡,就是怕「教壞啲後生」。禾已年近半百,行不改名,坐不改姓,就是要提醒自己不要求其作個網名,就可隨意胡作非為,誤人子弟。(當然亦難免會得罪某些人了)

最後,對事不對人,只有再奉勸大家一句,古典爵士出色的樂團及演奏家,古今中外可說是「多如繁星」、「多如恆河沙數」,無謂為了幾顆樹,放棄整個森林,對「名不經傳」的他們也算是多一份尊重。太盲目、太一窩蜂,到頭來,自己就很易變成無良炒賣販子的點心和笑柄!
回復

bcychung 發表於 2011-9-12 12:26

應該這樣說,在最理想的情況下(when all parameters have been optimized):
1) 唱片沒有先天的製作問題(例如: 厚度嚴重不均、屈曲變形、偏心(開孔不正中)等)
2) 坑紋沒有任何由後天引致的損壞(例如: 因mistracking或misalignment,針尖破損等)
3) 盤臂頭調校精準、也無老化
4) 針尖切割優良
5) 温度、濕度理想(温度: 一般約為20-25度)
6) 坑紋清潔無污積(例如: 塵埃、退模劑、發霉等)
播放時是不會有「炒豆聲」或擾人雜音的,只有在空白(無訊號)處,i.e. unmodulated groove,才有少量background noise。
回復

發燒友行為有時確實有趣,買碟很受坊間媒體影響。有音響雜誌寫過的,有某某大C吹噓過的,發燒友往往趨之若 ...
黃思璁 發表於 2011-9-13 01:44

非常讚同閣下訓示,事實上以我等小輩想追逐一隻天碟已非能力所及, 像屋價一樣被國內buyer抬到上天。 我兩、三年前還會在ebay bid 碟、上限usd200,但經過捱更扺夜一輪往往無功而回, 可見價錢當年已飛到上天!

只恨自己玩黑膠起步遲, 所有軟件都要重新購買, 古典二手碟要平價、聲靚、曲目啱口味及condition 好的真真未遇過, 更遑論是名家盤, 所以我在最初說"sik sik 嗦嗦"都要忍受就是這個原因, 而這亦係事實,絕對無鼔吹追求貴價碟之意。

然而, 小弟對網名一項感到遺憾,畢竟99.99%嘅朋友給影射了!
回復