新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 黃思璁

[黑膠系統] 黑膠迷思

火.. [複製鏈接]
老個隻...
黃思璁 發表於 2011-9-16 09:24

有名你叫老,就梗係老點你居多啦!
回復

有名你叫老,就梗係老點你居多啦!
masteralain 發表於 2011-9-16 10:26

不過可能性都幾大
回復

不過可能性都幾大
OldHenry 發表於 2011-9-16 10:29

Henry兄
Hiendy越來越多人玩,快啲玩埋膠膠,做膠人喇
回復

一曰膠膠,一世膠膠
回復

黑膠,為何仍有人玩到「樂此不疲」?
1 黑膠市場數量少﹐‘物以希為貴’。
2 黑膠系統其重放特點-前級低音補償﹐補償了現有喇叭的缺點。
3 玩古董以表示身份及老資格﹗

PS 個人認為音質排序如下﹕
1 24BIT∕192K以上之音樂檔
2 DVD AUDIO及SA-CD
3 CD
4 直刻母盤印制之黑膠
5 磁帶
回復

黑膠,為何仍有人玩到「樂此不疲」?
1 黑膠市場數量少﹐‘物以希為貴’。
2 黑膠系統其重放特點-前級 ...
天下第一刀 發表於 2011-9-17 08:06

刀兄,
請問您對各軟件音質的排序係以什麼作取捨?
回復

刀兄,
tckl 發表於 2011-9-17 08:29

全部以100HZ以下及10KHZ到40KHZ之清晰度作取舍﹐
所有數碼音頻文件解碼後能輸出平坦的頻響﹐而黑膠及磁帶要在前級作低音補償﹐而引起音響系統致命的互調失真﹗
回復

回覆: 黑膠迷思

最好唔係原聲嗎

原聲母帶/數碼母帶等
其實每一種都係comprised

人在飄移中
回復

回覆: 黑膠迷思

但100 -10k Hz 中人耳最敏感範圍內,又如何呢?
[quote]刀兄,
tckl 發表於 2011-9-17 08:29
全部以100HZ以下及10KHZ到40KHZ之清晰度作取舍﹐
所有數碼音頻文件解碼後能輸出平坦的頻響﹐而黑膠及磁帶要在前級作低音補償﹐而引起音響系統致命的互調失真﹗[/QUOTE]

人在飄移中
回復

但100 -10k Hz 中人耳最敏感範圍內,又如何呢?

所有數碼 ...
little_stone 發表於 2011-9-17 10:28

100 -10k Hz 還是數碼文件記錄平坦﹐即好一些.
回復

回復 110# 天下第一刀

人腦唔係電腦,唔係聽0同1, 係聽Analog係聽聲波.

咪玩la, 數碼轉analog的經程中會無失真會損失嗎?
回復

回復 103# 黃思璁

多謝黃兄今日招待.唔好意思,食鬼曬你D月餅. 多謝讓小的見識好野.令小的下個upgrade target明確.Triplanar VII + My Sonic Hyper + 302牛真係好堅!毒力好強, 加你setup 調教, 真係要努力搵錢....
回復

回復  黃思璁

多謝黃兄今日招待.唔好意思,食鬼曬你D月餅. 多謝讓小的見識好野.令小的下個upgrade target...
louisc 發表於 2011-9-17 20:29

Louis兄,多謝賞面光臨就真。
唔記得話俾你知,個月餅的Expiration Date是8月......
回復

回復 113# 黃思璁

你咪當我傻,雖然聽完你D好野後迷迷地.一般月餅expiry date多數都係中秋後.....
回復

唔記得話俾你知,個月餅的Expiration Date是8月...... {:5_432: ...
黃思璁 發表於 2011-9-17 20:55

又多一個毒豆
回復

唔記得話俾你知,個月餅的Expiration Date是8月...... {:5_432: ...
黃思璁 發表於 2011-9-17 20:55

小弟要多謝黃兄今日熱情招待,Triplanar VII + My Sonic Hyper + 302升壓牛 + EAR MM + TW唱盤的表現好好,由其是Hyper最為出色,如果有錢就馬上要買個返來好好享受.......
回復

小弟要多謝黃兄今日招待,Triplanar VII + My Sonic Hyper + 302升壓牛 + EAR MM + TW唱盤的表現好 ...
kyu888 發表於 2011-9-18 00:48

You are welcome, Kenny Hing. I was impressed by your setup and matching techniques.

by the way,  I've just mounted another Triplanar + Stradivari...the sonic performance may surpass Triplanar + Ultra Eminent in some ways.
回復

You are welcome, Kenny Hing. I was impressed by your setup and matching techniques.

by the way,  ...
黃思璁 發表於 2011-9-18 00:53

咁下次有機會要聽聽.....小提琴係唔係特別出色呢?
回復

回復 118# kyu888

I would say it's closer to your 103SA + USA phono......
回復

回復  kyu888

I would say it's closer to your 103SA + USA phono......
黃思璁 發表於 2011-9-18 01:21

咁犀利......一定要聽聽啊!
回復