新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[黑膠系統] 唔得啦,開始被膠毒入浸.......

火.. [複製鏈接]
除非你極鍾意老麥MT10個樣,我個人意見就會買Clearaudio。MT10個盤(磁浮bearing),臂,頭都好似係Clear ...
Billy 發表於 2011-9-11 21:26

我會選Clearaudio,因為可以加parts升級
MT10買左係咁以後都係咁
加多支臂都吾得
回復

我會選Clearaudio,因為可以加parts升級
MT10買左係咁以後都係咁
加多支臂都吾得 ...
JanHau 發表於 2011-9-11 21:35

八皮可以買個Clearaudio Innovation加支Universal tonearm再加粒不錯概頭!

老實個句,老麥個盤,老麥D fans 就一定會Buy!
回復

其實新手玩膠盤我唔想玩得咁貴,剛剛問過 Hi-Fi Gallery,MT10 要八個幾 out side 我筆直
回復

其實新手玩膠盤我唔想玩得咁貴,剛剛問過 Hi-Fi Gallery,MT10 要八個幾  out side 我筆直 {:5_45 ...
史的墳 發表於 2011-9-11 22:25

史的墳兄!

話晒大家有一面之緣,除非買樣和買Brand name,我真係諗吾到佢點值八皮!希望你不要介意!
回復

八皮可以買個Clearaudio Innovation加支Universal tonearm再加粒不錯概頭!

老實個句,老麥個盤, ...
7500martin 發表於 2011-9-11 21:58

正路刀會買Clearaudio ! Up grade又得,二手市場又得!
回復

回復 23# 史的墳

老友, Hiendy就係膠手多, 你安心上路啦...
回復

史的墳兄!

話晒大家有一面之緣,除非買樣和買Brand name,我真係諗吾到佢點值八皮!希望你不要介 ...
7500martin 發表於 2011-9-11 22:38

我都係咁話....... 唔該晒數字馬田兄之意見,一語道破......

如入門的話, ClearAudio 配老麥可以嗎?又幾錢呢?
回復

正路刀會買Clearaudio ! Up grade又得,二手市場又得!
德國軍長 發表於 2011-9-11 22:46

軍長兄,睇黎我都要上黎你度吸下毒先得......
回復

回復  史的墳

老友, Hiendy就係膠手多, 你安心上路啦...
louisc 發表於 2011-9-11 22:51

回復

回復 25# 德國軍長

其實可以學亞軍長兄Transrotor Apollon + 枝 Triplanar臂, 睇得又聽得, 不過可能會超budget
回復

回復  德國軍長

其實可以學亞軍長兄Transrotor Apollon + 枝 Triplanar臂, 睇得又聽得, 不過可能會 ...
leoking 發表於 2011-9-11 22:56

吾駛可能,超2倍有多
回復

For heavy mass tt, Acoustic Signature is another german brand worth investigating:

http://www.as-distribution.de/products/ascona/index.htm
回復

吾駛可能,超2倍有多
JanHau 發表於 2011-9-11 22:59

怪不知佢到咁毒啦! 都係諗番Clearaudio Innvoation, 我有個friend 加枝Morsch 臂都好正
回復

我都係咁話....... 唔該晒數字馬田兄之意見,一語道破......

如入門的話, ClearAudio 配老麥可以嗎?又 ...
史的墳 發表於 2011-9-11 22:52

緊係得!問題係你喜吾喜歡Clearaudio d 聲? Clearaudio中高通透無倫,低音亦係典型Clear bass, 簡單D講,是零脂肪走無味道型!

其實入門我較喜歡VPI Classic, 樣和價錢都ok, 聲音帶少少味,將來要升級,要走都不太難!
回復

緊係得!問題係你喜吾喜歡Clearaudio d 聲? Clearaudio中高通透無倫,低音亦係典型Clear bass, 簡 ...
7500martin 發表於 2011-9-11 23:05

你知我用開 Esoteric CD 盤,佢都係分析力通透無比,同老麥襯絕,ClearAudio 也有同一特性嗎?

VPI 又是怎樣的聲底?我可以去邊樹聽晒佢地?

我通常鍾意人聲小品,絃樂,間唔中先玩大鵬野,軟盤是否會好些?

如 20K 筆直可以買乜?

VPI Classic 3 黑色又賣幾銀?
回復

回復 35# 史的墳

你去HiFi德找明哥仔,話想聽下鑽油台, 可能你有新Target呢......
回復

回復  史的墳

你去HiFi德找明哥仔,話想聽下鑽油台, 可能你有新Target呢...... ...
louisc 發表於 2011-9-11 23:17

喂死仔,你個部又係乜東東?又加 cerebase....

借你相一用.....
回復

你知我用開 Esoteric CD 盤,佢都係分析力通透無比,同老麥襯絕,ClearAudio 也有同一特性嗎?
...
史的墳 發表於 2011-9-11 23:13

如你喜歡Esoteric聲音,Clearaudio絕對是你的杯中茶,可是兩萬元的Clearaudio盤未必滿足到你!而VPI Classic 就正是兩萬多元貨色,聲音比Clearaudio略為厚暖,你可到HiFi 德處直接比較!

軟盤、、、、、、我想硬盤還是較適合入門者!
回復

回復 37# 史的墳

Transrotor Zet1啊.停產物......全新兩皮多.......我覺得靚所以揀佢 ......facebook相都出....
回復

...
史的墳 發表於 2011-9-11 23:13

喂!! 你相個個係貴價辦, 要成四皮多!!!!
回復