新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[黑膠系統] 唔得啦,開始被膠毒入浸.......

火.. [複製鏈接]
Chk pm!
德國軍長 發表於 2011-9-12 16:55

謝謝軍長!因為想起步玩黑膠, 諗住3-4萬. 不過見到你張相實在太型! 如果afford得到..都想買左個盤先..臂同針慢慢upgrade. 又聽7500martin兄講係行高清少脂肪..所以十分值得考慮!

回復

貢一齊搵la ^_^

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
OldHenry 發表於 2011-9-12 18:08

Simcity 兄那套 LP  都很靚仔,   Oracle 盤 ( 忘記了型號 ), 一聽難忘.  是一個不錯的選擇,  他好像還有一個 SME 盤,  Simity 兄的器材,  配答一流,  要向他多多請教.
回復

謝謝軍長!因為想起步玩黑膠, 諗住3-4萬. 不過見到你張相實在太型! 如果afford得到..都想買左個盤先. ...
kachow 發表於 2011-9-12 18:28

加洲兄,幾時一齊出去睇?
回復

貢一齊搵la ^_^

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
OldHenry 發表於 2011-9-12 18:08

你又有興趣咩?
回復

你又有興趣咩?
cyberken 發表於 2011-9-12 18:48

鯊魚、加洲、亨利、史的墳,on 膠膠旅行團
回復

鯊魚、加洲、亨利、史的墳,on 膠膠旅行團
史的墳 發表於 2011-9-12 18:49

最衰係你!做乜出個咁既post!
回復

最衰係你!做乜出個咁既post!
cyberken 發表於 2011-9-12 18:56

恭喜沙魚哥進入膠膠世界
回復

加洲兄,幾時一齊出去睇?
史的墳 發表於 2011-9-12 18:40

我仲搞緊套前後... CD機諗緊套Chord Blu + QBD76HD. 今次想主打係黑膠, 但係CD機係而家黎講唔可以無. 呢部有埋192kHz USB, 分體DAC, 雙BNC. CAS又得, CDP又得. 諗住一部好地地CDP就解決. 所以諗住起步黑膠. 但係下下10萬8萬, 對我呢d新手真係好浪費, 不如整部平平地又有2手價玩起先. 開頭都無乜大興趣. 但軍長一出佢個部Innovation 真係型到無野好講. 聽聽下發現幾萬就可以起步. 更加吸引. 而家有少少想再downgrade部CDP, 3-4萬左右. 留budget比部黑膠...

回復

我仲搞緊套前後... CD機諗緊套Chord Blu + QBD76HD. 今次想主打係黑膠, 但係CD機係而家黎講唔可以無. ...
kachow 發表於 2011-9-12 19:00

For my comment, as a start, don't purchase too expensive turntable.  The sources are limited.

For me, I will keep my existing CD config and purchase a high C/P value turntable.
回復

整到我都想買返部..
回復

我仲搞緊套前後... CD機諗緊套Chord Blu + QBD76HD. 今次想主打係黑膠, 但係CD機係而家黎講唔可以無. ...

投資Lp既價值遠高于CDP!

一聽Lp,一生Lp!
回復

你又有興趣咩?
cyberken 發表於 2011-9-12 18:48

淋緊,又要平,又靚同正
回復

For my comment, as a start, don't purchase too expensive turntable.  The sources are limited.

For ...
史的墳 發表於 2011-9-12 19:12

if u are not obsessed about first press LP, u will be fine.  Hundreds of re-issues  each year, lots to choose from.

i agree don't invest too much at the beginning, as beginners are likely to kill a few cartridges, use cheap one at first for practicing
回復

ozrayyau兄,可否介紹下TW Acustic的取向?唔該曬!
dangermouse 發表於 2011-9-12 11:52

聽過 TW Acustic 夾不同臂, 有 Ortofon 309D, VPI 10.5i, TW Acustic Raven 10.5 arm 同達文西 top 果枝, 頭就三隻, Dynavector XV-1s, XV-1t 同 Benz LPs。唱放同前級係 Herron 。

之前亦都聽過 VPI SUPER SCOUTMASTER REFERENCE WITH JMW 10.5i ARM 加 Dynavector XV-1s, 同一枝臂跟唱頭裝到 TW Acustic Raven AC 度, 就好以合併機轉前後級咁, 喺之前都覺 VPI 好正, 點知 TW 唔係高一班而係高一級, 而家個 Friend 用 TW Acustic Raven Black night 夾達文西臂同 XV-1t 更加係無線結他>>無得彈 聲音有德國嘅理性仔細, 同相當嘅音樂感, 代價係......HK$400k.... 淨枝臂都過 10k 美金, 有錢幾好
回復

回復  OldHenry

一齊膠過啦
史的墳 發表於 2011-9-12 18:23

不過禾筆直有限
回復

其實咁多黑膠玩家..會唔會有師兄肯寫篇黑膠入門.. 例如最基本要買幾多野..較盤較臂要咩野知識? 越貴既器材究竟靚係邊度?.. 我甚至乎連MM/MC有乜分別都唔知.. 好似黑膠碟分兩種 (45轉?)..有乜分別? 點打理黑膠碟?. 硬盤同軟盤有乜分別? 真係好多問題..
回復

我喺呢度寫唔少黑膠, 有空睇吓:

http://www.av-forums.net/plus/forumdisplay.php?fid=94
回復

咁Kachow兄,你又吾好看輕CD机,冇錯,黑膠攪得好,你係無興趣聽CD, 其實亦變相提高你對CD的要求!對CD機我認識有限,但MSB真係令我喜出望外的組合,想知我會吾會再玩CD, 請繼續收看小弟拙文"我與CD的十五年歲月第三回"(廣告)
回復

其實咁多黑膠玩家..會唔會有師兄肯寫篇黑膠入門.. 例如最基本要買幾多野..較盤較臂要咩野知識? 越 ...
kachow 發表於 2011-9-12 22:06

禾最初刀好似你吟-----又想玩,又吾知點玩。又吾知價,聼過人地d Lp又好好聼,又驚set得吾好變衰聲!(聽Lp重衰過CD) ....又吾知點找回Lp.....重知好鬼煩 ••••••左想右想•••2,3年••••重自我冼惱••••玩Lp好鬼煩,找不到碟 又驚整壞頭\針

結果禾真係頂吾順•••••去馬 ••••••首先先找自己認為價位\預算約$20000-40000元•••••••跟住不斷找知料\去聼不同牌子每種型號\請教各c師兄遇到的問題,甚麼是否適合自己 其實每隻品牌刀有佢既特性,無話邊家好與差。最重要是調教及組合配合 及最重要自己知道自己要d嘜囉! 軟硬盤刀各有其所,各有特色!不過肯定的是同一品牌,一分錢是一分貨------必然定律!

去到最後見到innovation果樣真係好得又剛新出。第時吾喜歡吾怕無二手嘛 。上去找阿明,麻煩咗佢成日(聴死innovation 一隻)發覺好鐘意(超咗d筆直)然後買返同一品牌擘同頭(配搭上肯定無衰 自己聼過先)希望買d中規中舉擘頭-----初初玩,等熟咗再upgrade..............D個就係我買一生第一個盤既心歷。

評分

查看全部評分

回復

聽過 TW Acustic 夾不同臂, 有 Ortofon 309D, VPI 10.5i, TW Acustic Raven 10.5 arm 同達文西 top  ...
ozrayyau 發表於 2011-9-12 21:46

非常感謝ozrayyau兄的詳細分析!另外想請教師兄TW Acustic同Brinkmann既性格是否接近?之前聼過Brinkmann覺得非常吸引!
回復