新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[黑膠系統] 唔得啦,開始被膠毒入浸.......

火.. [複製鏈接]
你地玩毒朋友.......

軍長兄,innovation 太貴啦.... 有冇平 D 既選擇?Performance 同 champion 除價錢外有乜分別?

另外,Hi-Fi 德度太遠啦,旺角邊樹有得聽膠膠?
回復

軍長兄,innovation 太貴啦.... 有冇平 D 既選擇?Performance 同 champion 除價錢 ...
史的墳 發表於 2011-9-13 10:04 [/quote]

吟啦,史兄你不要被Clear audio圈成自已。可以聽下各品牌子盤(合乎畢直,銷定目標,由上而下去挑選)切忌為咗買盤而買盤! 你既心情同不安------禾刀經歷過!工欲善其事,必先利其器!!!
回復

軍長兄,innovation 太貴啦.... 有冇平 D 既選擇?Performance 同 champion 除價錢  ...
德國軍長 發表於 2011-9-13 10:49

軍長兄,我並不是限死 ClearAudio,只是想知道一下幾個 models 的分別。

買膠盤一定要從長計議,不能草率行事.....

我現還煩於是否放棄 AV 前後及決定之後放置中.....
回復

軍長兄,我並不是限死 ClearAudio,只是想知道一下幾個 models 的分別。

買膠盤一定要從長計 ...
史的墳 發表於 2011-9-13 10:51

你的處境極似之前上黒膠既路呀! 爲咗黑膠,賣鬼哂d AV 前后級! 有時間黎禾處\其他師兄樹天天!因為不同擘,頭,偑佬---會有好大不同的結果。膠膠最特別之處係好似做西裝一樣-----專人訂做
回復

軍長兄,innovation 太貴啦.... 有冇平 D 既選擇?Performance 同 champion 除價錢 ...
史的墳 發表於 2011-9-13 10:04

Hi 史的墳 ching, Performance SE is one set with Turntable, Tonearm, cartridge, but no further upgrade avaliable.
For Champion, the price only include the Turntable, so you need to buy the Tonearm and cartridge separately.
But there is an offical upgrade kit for Champion and Solution series, you can buy the basic level and upgrade one by one

Hi 軍長兄, any good suggestion for Turntable around 20-30K? I have tried Clearaudio and VPI now, still want to try more brand before make the decision.
回復

非常感謝ozrayyau兄的詳細分析!另外想請教師兄TW Acustic同Brinkmann既性格是否接近?之前聼過Brinkmann ...
dangermouse 發表於 2011-9-13 00:57

Dangermouse 師兄?

你吾係話我呀嗎? 我發現我玩收音機重勁過我玩AV!
回復

Hi 史的墳 ching, Performance SE is one set with Turntable, Tonearm, cartridge, but no further upgr ...
andycola 發表於 2011-9-13 11:32

其實兩至三皮這個價位都幾尷尬, 俾得起尼個價你一定有要求!但是家陣乜都加,除咗人工,除咗VPI Classic, 我都諗吾到有乜揀?
回復

買膠盤一定要從長計 ...
史的墳 發表於 2011-9-13 10:51

我啱啱相反,玩完黑膠想玩AV! 都係個句,睇戲多定聽歌多先?其實你兩聲道玩到有番咁上下,架仔AV你點聽都覺得不是味兒(睇架仔AV另計 ),暫時吾玩AV亦係好事,我就係玩完LP,聽乜都係差D! 包括玩AV!
回復

Dangermouse 師兄?

你吾係話我呀嗎? 我發現我玩收音機重勁過我玩AV! ...
7500martin 發表於 2011-9-13 11:36

o甘勁?!搵日真係要聽下你既收音機!小弟聽過兩次Brinkmann Balance,兩次都好好聽,有音樂感又有hifi元素!其中一次就係o係你度聽!
回復

o甘勁?!搵日真係要聽下你既收音機!小弟聽過两兩次Brinkmann Balance,兩次都好好聽,有音樂感又有hifi ...
dangermouse 發表於 2011-9-13 12:26

尼度無人玩收音機,我米係最勁個個!
回復

o甘勁?!搵日真係要聽下你既收音機!小弟聽過两兩次Brinkmann Balance,兩次都好好聽,有音樂感又有hifi ...
dangermouse 發表於 2011-9-13 12:26

禾對Brinkmann刀好喜歡,但$實在••••••• •••••••不過天過刀開心!
回復

禾對Brinkmann刀好喜歡,但$實在••••••• •••••••不過 ...
德國軍長 發表於 2011-9-13 12:35

軍長兄你好!你套Apollon 加 triplanar都唔野少窩喔!
回復

回復

尼度無人玩收音機,我米係最勁個個!
7500martin 發表於 2011-9-13 12:29

有無人玩禾都覺得你最勁
回復

軍長兄你好!你套Apollon 加 triplanar都唔野少窩喔!
dangermouse 發表於 2011-9-13 13:15

禾淨係知要好多個
回復

禾淨係知要好多個
OldHenry 發表於 2011-9-13 13:39

老享,你買得起有餘啦!
回復

老享,你買得起有餘啦!
kyu888 發表於 2011-9-13 13:41

唔好玩禾la   筆直有限, 所以好難找到心水

軍長勁禾好多
回復

唔好玩禾la   筆直有限, 所以好難找到心水

軍長勁禾好多  ...
OldHenry 發表於 2011-9-13 13:46

又吾係咁講,買平嘢你選擇又多番D, 中價位選擇反而永遠最少!
回復

又吾係咁講,買平嘢你選擇又多番D, 中價位選擇反而永遠最少!
7500martin 發表於 2011-9-13 13:53

禾知禾有樣野好衰, 就係乜都睇樣先
回復

Hi 史的墳 ching, Performance SE is one set with Turntable, Tonearm, cartridge, but no further upgr ...
andycola 發表於 2011-9-13 11:32

$ 20000-30000其實禾覺得真係吾易選擇....因為有D比上不足但比下又有餘...!吾上吾落!
回復