新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[黑膠系統] 唔得啦,開始被膠毒入浸.......

火.. [複製鏈接]
我開頭係玩Scheu Cello,包臂、頭、同phono綫,又可以upgrade又型,平靚正!

...
Daviator 發表於 2011-9-18 12:04

呢件都好型喎!
回復

小弟經過呢幾個禮拜一輪「溫書」及到各處「吸毒」後(響呢度要多謝軍長兄開竅的分享  ),我暫時 ...
史的墳 發表於 2011-9-18 11:58

Fat Bob S is an excellent TT, I used to match it with Schroder Model 2 and ZYX airy2 cart., great sound, if not lacking a little bit meat and warmth.  But the price is crazy now, I sold mine, with about 200 hours of running time, for 1xxxx only, I regret ever since.

Anyway, good choice!
回復

我開頭係玩Scheu Cello,包臂、頭、同phono綫,又可以upgrade又型,平靚正!

...
Daviator 發表於 2011-9-18 12:04

我都用緊schec cello ,你換左咩臂?
回復

回復 163# cakvin925

Cello 無換到臂呀,不過前兩年換咗Scheu Das Laufwerk 2 同 Tacco arm, 今年換咗 Simon Yorke S9.

如果您用緊Cello, 我介紹您用DC power, 用9V乾電直接插入摩打,有意想不到的驚喜!

請注意: 因為 Scheu 和 Simon Yorke 都係 DC motor, 如果係 AC motor 唱盤唔會work。
回復

回復  cakvin925

如果您用緊Cello, 我介紹您用DC power, 用9V乾電直接插入摩打,有意想不到的驚喜!

Daviator 發表於 2011-9-19 22:48

諗都未諗過可以咁做...
回復

諗都未諗過可以咁做...
cakvin925 發表於 2011-9-20 08:45

原因 Dry Cell 既電壓係 Linear, 所以唱盤轉動速度會十分穩定,播出來的背景會特別乾淨,音樂會特別光亮。
用幾十蚊就有明顯的改善,值得試下
回復