新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: JanHau

[黑膠系統] 呢度有無人有玩黑膠?

火.. [複製鏈接]
聽過ar

當時用既唱頭係Phase Tech P-3G
分析力同幼細度相當好,我記得呢個盤唔算太貴~以我聽佢既表面真係 ...
JanHau 發表於 2010-9-18 09:30

唔貴呀...成set加埋都係兩皮幾...
回復

LP12個LOOK唔差WOR~
JanHau 發表於 2010-9-18 09:33

咁我覺得Nottingham型仔好多 ....你同沙胆Sir個部就更加型仔啦.....Jan兄你個部係咪Transrotor?? 介唔介意講下係咩價位?? 同埋音色係點??
回復

My TT

評分

查看全部評分

回復

回復 42# howin

我用緊果個盤係transrotor fat boB Reference 80TMD
底座厚度50mm,轉盤厚80mm,成個盤約重35kg
可裝2支臂~行貨價位80k(連原裝臂)
但我改左用SME309臂,比原裝臂(原裝臂用Rega R300改裝)好用好多

音色方面有一貫硬盤高分析力特點,而因為轉盤厚達80mm,結構方面非常紮實,所以佢出既低頻會比一般較薄既硬盤更強
加上轉盤結構用左transrotor自行研發既"TMD磁浮轉軸",完全隔離摩打既震動影響,可提高寧靜度
回復

回復  howin

我用緊果個盤係transrotor fat boB Reference 80TMD
底座厚度50mm,轉盤厚80mm,成個盤約重35k ...
JanHau 發表於 2010-9-18 23:33

80k......... ......真係好想知道80K盤係咩聲..............銀色個舊係分體電源定phono??
回復

80k......... ......真係好想知道80K盤係咩聲..............銀色個舊係分體電源定phono?? ...
howin 發表於 2010-9-19 00:24

銀色果個係M1控速,可選33同45轉
回復

銀色果個係M1控速,可選33同45轉
JanHau 發表於 2010-9-19 00:32

係咪唔同碟有唔同轉速?? 同埋介唔介意講下你用咩phono?
回復

回復 47# howin
現時流行既黑膠主要分為33同45轉,LP封套會有標明要用咩轉速

phono用緊nagra BPS,行DC電池
回復

回復  howin
現時流行既黑膠主要分為33同45轉,LP封套會有標明要用咩轉速

phono用緊nagra BPS,行DC電池 ...
JanHau 發表於 2010-9-19 00:50

嘩...呢部好野嚟喎...行電池...Jan兄有無聽過呢部F-117...http://www.av-forums.net/plus/viewthread.php?tid=67740&extra=page%3D1&page=1都係行電池...review都好正面...其實行電池最大benefit除左減少噪音令背景更加靜...仲有咩好處??
回復

嘩...呢部好野嚟喎...行電池...Jan兄有無聽過呢部F-117...都係行電池...review都好正面...其實行電 ...
howin 發表於 2010-9-19 01:09

F-117我都好有興趣聽下,不過暫時未有機會遇到

Phono行DC一來可消除nosie,穩定電源頻率
2來用少條PC,吾駛用貴線~
其實行DC效果比好多貴PC來得更實制,但係就要定期換電池~
Nagra BPS用9V電~可用100 hours
回復

F-117我都好有興趣聽下,不過暫時未有機會遇到

Phono行DC一來可消除nosie,穩定電源頻率
2來用少條PC, ...
JanHau 發表於 2010-9-19 01:18

估唔到Jan對d平價野都有興趣 .....舊電池乜唔係可以recharge咩?? 用完即棄架??
回復

估唔到Jan對d平價野都有興趣 .....舊電池乜唔係可以recharge咩?? 用完即棄架?? ...
howin 發表於 2010-9-19 01:42

平野sin arm我呢d乞衣~{:5_99:}

phono用既係9v乾電
聽聞如果用9v叉電用到一半會有電力衰減,衰聲時間會多過乾電好多
回復

平野sin arm我呢d乞衣~

聽聞如果用9v叉電用到一半會有電力衰減,衰聲時間會多 ...
JanHau 發表於 2010-9-21 11:05

80k 都叫乞衣.........
回復

80k 都叫乞衣.........
kleehkg 發表於 2010-9-21 11:16

正想講呢句......俾你講左先.....80K都叫乞衣
回復

平野sin arm我呢d乞衣~

聽聞如果用9v叉電用到一半會有電力衰減,衰聲時間會多 ...
JanHau 發表於 2010-9-21 11:05

乜唔係好似Rowland個D頂級機咁分左舊電池出嚟...邊用邊charge咁架?? 真係入乾電架??
回復

莫非我連乞衣都不如
回復

如新手入門,想用少少$去玩下黑膠,可以選擇呢2隻唱盤
3D Technics Turntable 1200 Mk2 1024X768 3D Wallpaper.jpg
回復

乜唔係好似Rowland個D頂級機咁分左舊電池出嚟...邊用邊charge咁架?? 真係入乾電架?? ...
howin 發表於 2010-9-21 11:20

係用方形9V電池,一舊可以用到100HOURS
回復

如新手入門,想用少少$去玩下黑膠,可以選擇呢2隻唱盤
JanHau 發表於 2010-9-21 11:25

How much ?
回復

How much ?
kleehkg 發表於 2010-9-21 11:31

SL1200MK5大約3.5K左右
Rega P3約3k左右

我曾經都用過sl1200~好抵用