新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3356|回復: 14

[恐怖片] 哈老喂番屋企嚇餐死〈Insidious兒凶〉

容忍小弟拋吓書包,恐怖片有好幾種,最經典有希冶閣式"人與人衝突式緊張",最成功有凶兆式"隨時攞命的環境式衝突緊張"和最令人窒息的大白鯊異形等"人同野獸無助式緊張",而後來的恐怖片大多是以核突畫面"黃夏蕙式"自殺式恐怖。近年最正鬼片莫過於响電視界橫行,7日後番嚟探你嘅的"貞子",屬於"人同時間式衝突",之後香港猛鬼兄弟更加把中國鬼乃叉燒發揚光大。近期不知是否因為撞見羅蘭姐,報紙上又有一班靚妹靈探乃嘢,再加上Helloween、重陽節紛紛殺到,忽然好想睇恐怖片同靈界接觸一番,於是一連4晚擇正子時開場"Final Destination 1-4",可惜只能到達表皮上緊張,肉體上依然未有跟鬼妹接觸feeling,機緣巧合下搵到套DVD〈Insidious兒凶〉(台版),終於達至全身震抖、雞皮盡扯、嚇到射精驚人效果。兒凶初段還是一些老掉牙嚇細路技倆,但好快已經急轉直下,把一些似是中式見鬼理論,以西人方式演繹,效果突出,加上夜闌人靜被迫要以headphone收音,即時陰氣更近更盛,驚嚇性double,近排秋涼,晚晚都陰風陣陣,如果想同靈體接觸或者正在溝緊件難搞港女,不妨搵套嚇吓自己,或者帶佢入戲院,保證港女都瀨尿。

評分

查看全部評分

其實我已經睇左,吾好抱太大期望。
回復

甘我要買返隻
回復

其實我已經睇左,吾好抱太大期望。
Siupaktao 發表於 2011-9-23 18:06

都係, 期望越高, 要求越高, 失望越大...唔應該寫得太戲劇化.
回復

幾個月前不經意上網看左
并唔係電影佬吹到咁幾惊幾惊
所以千萬不要太信電影講幾堅幾勁
回復

死喇,boss 成日話要睇
我最怕
回復

我鐘意,期待...
回復

出面d影評吹到好驚嚇架喎!
回復

其實睇完之後,已經有D奶咗嘢嘅感覺!因為開場至40分鐘到,係悶那到晒抽筋,頭40分鐘段!只不過係有時,製造咗一D氣氛,但係就一D都唔緊張同恐懼、四十分鐘過後嘅時間先開始緊張番,聲效可試,不過始終都係同日本嘅片種!恐怖感同氣氛緊張好多!
回復

兒凶真係超正
回復

其實呢套有帶核突畫面?
定係氣分窒息個隻
回復

回復 11# daken

老套畫面
回復

其實呢套有帶核突畫面?
定係氣分窒息個隻
daken 發表於 2011-9-24 12:31

主要驚嚇位都係靠如其來音效,我會歸類令人緊張窒息個隻。
我欣賞此片因為其嚇人手法比過往恐怖片來得直接而不故弄玄虛,由故事帶出恐怖而不是單靠突如其來畫面嚇你一跳。
回復

主要驚嚇位都係靠如其來音效,我會歸類令人緊張窒息個隻。
我欣賞此片因為其嚇人手法比過往恐怖片來得直 ...
davidchan 發表於 2011-9-25 21:36

比過往恐怖片來得直接而不故弄玄虛

agreed
回復

回復 13# davidchan

回復 12# samchan

甘要睇睇啦
回復