新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cyberken

[兩聲道及影音] cyberken的入門組合(page 8更新)

火.. [複製鏈接]
你睇我插左拆唔返出泥就知係好野啦~
JanHau 發表於 2011-2-11 14:10

聽人講其實裡面只係將條水線飛走左...即係器材個邊嘅插頭位係無駁水線嘅...咁同自己飛水線有咩分別?? 不如你拆開嚟証實下係咪??
回復

聽人講其實裡面只係將條水線飛走左...即係器材個邊嘅插頭位係無駁水線嘅...咁同自己飛水線有咩分別? ...
howin 發表於 2011-2-11 14:36

我中村再入ppp架
關飛水線咩事
回復

我中村再入ppp架
關飛水線咩事
JanHau 發表於 2011-2-11 14:46

我唔知呀....佢剩係話裡面d插頭其實無駁到d水線...同人地以前飛水線原理一樣....
回復

cyberken的入門組合(CHORD 3300, esoteric x 03 se, b&w 805s)

Update 下先,換走805s 後,換入804d,因為新款B&W聲底完全唔同,所以不斷試amp.
試過的有:
Chord 3300
Einstein The Absolute Tune
The Absoluta-partenope
效果最好係The Absoluta-partenope,不過價錢太高

跟住又在esoteric x03se 上做手腳,加上HARMONIX TU 210ZX, 櫻桃木黑釘,結果都係麻麻地

- 發送自我的 iPad 大板凳應用

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

回復

cyberken的入門組合(CHORD 3300, esoteric x 03 se, b&w 805s)

搞下搞下,覺得中頻唔夠豐厚,又見到老麥2300二手,就入手2300 再買埋452
結果就變成香港少人玩的組合,老麥加B&W

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

又搞搞下,中頻仍然唔合自心水,試過拎emm lab dac番來玩, 又用晒厚聲線,Kondo Spc speaker cable, Cardas Clear Xlr, 越搞越大

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

錢洗左唔少,效果都仲係唔理想,把心一橫,連老細送的cd 機都換埋
見到昇和呢部audio aero capitole classic signature edition 清貨尾,拿拿聲入手

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

又搞搞下,真係覺得唔對路(其實聲效都ok,起碼順耳),但無理由洗廿幾粒,效果只得合格。
又見到一直以來都愛的sonus Faber 減價,結果忍痛放出喜愛多年的品牌~B&W
入手Sonus Faber Cremona M
我愛scan speak 尖鼻子高音,所以即使有新款SE 的鋁帶高音,我都無買

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

有少少退燒的心態,所以新組合以簡單以主,用番合拼機,本身想試goldmund 390.2,但見佢推Cremona m auditor 都有少少吃力,當堂唔敢諗佢, 入手備好評的luxman 老頂合拼L 509u.
效果比想象中遠好

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

請問ken哥兩對喇叭嘅分別在那處呢...
回復

粟米湯 發表於 2012-1-11 23:56
請問ken哥兩對喇叭嘅分別在那處呢...

邊兩對?
回復

cyberken 發表於 2012-1-12 00:03
邊兩對?

804d同sf..
回復

粟米湯 發表於 2012-1-12 00:07
804d同sf..

804d 個性比較逳率直,樂器像真度比較高,而且高音通透度比sf 高出唔止一班,但人聲質感弱是最大弱點,低頻下潛不足,偏向中低頻,相對比較快聲, 可塑性較高,相對易推

Sf,明顯中音被美化,極有感情,低頻量多下潛力強,但易肥,極易離箱,高音雖不及b&w diamond, 但質感好, 整體harmony 比804d 好

評分

查看全部評分

回復

噢...好清晰,明白晒,我好似喺現場聽緊...
回復

粟米湯 發表於 2012-1-12 00:37
噢...好清晰,明白晒,我好似喺現場聽緊...

其實如果講靚仔,我依然覺得804d靚d
回復

Andy你條pk做乜扣我分
回復

又講吓部 509U 啦 ken兄
回復

講下509u啦。。。我都好想知。。。
回復

billy250 發表於 2012-1-12 07:12
又講吓部 509U 啦 ken兄

509 最大特點係無遙控
回復

louisc 發表於 2012-1-12 10:12
講下509u啦。。。我都好想知。。。

509無遙控
回復