新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[分享] ACCUPHASE P-7100 VS A-65

火.. [複製鏈接]
咁你又玩美國金仔, 都冇 A 類
換啦換啦
藤原拓海 發表於 2011-9-27 16:45

膽丫嘛
回復

膽丫嘛
cyberken 發表於 2011-9-27 16:49

你係咪想講美國金仔膽機?
都係 AB 類播
回復

認同就加分
cyberken 發表於 2011-9-27 16:49

佢加咗比你, 好耐喇
回復

你係咪想講美國金仔膽機?
都係 AB 類播
藤原拓海 發表於 2011-9-27 16:55

i mean 膽都有比到d我想要的東西
回復

i mean 膽都有比到d我想要的東西
cyberken 發表於 2011-9-27 16:57

咁上 MC-2301 啦

回復

我好認同!
racewong 發表於 2011-9-27 04:39 PM

我好撚認同
回復

Once listen to A65 x2 at bal. mode, pro >>>> cons comments....vs P7100..
回復

最好同時擁有。
回復

剛剛聽完兩部金仔旗艦後級 A65 音色較吸引,P7100 則較全面!

評分

查看全部評分

回復

好多謝大師的招待,絕對難得o既機會可以同場即時AB compare兩部金仔後級.

測試CD當中有用人聲,orchestra works,solo works,gutiar,piano.......
主要集中兩部後級的比較,當中全屬個人意見,唔知主觀定客觀la.

P-7100

125w output絕對係報細數,推B&W 803D頭頭是道.速度,高低伸延好好,出到樂器同歌手的形態.
低頻控制力有少少亂,未夠punch,尾音唔會缺少但收得唔夠靚.
音牆較lack back.

A-65

60w class A,又係報細數,唔知係咪日本人習慣左AV片咁永遠報大3圍,但年齡就多數報細.
由P7100換上A65,第一個感覺音色亮麗,細緻度,潤滑度都在P7100之上,高音較出,速度比P7100略慢.
低頻冇咁大力同潛底但收緊左,音牆較前,比較接近speaker中間,尾音收得好靚好完美.
聽獨唱,人聲都好正.缺點係速度同力量較弱樂器o既形態凝聚唔到.

試過兩部後級,一休就問我繼續揀邊部聽,我揀左A-65聽左5,6隻歌心思思又轉返P7100.
再開聲,雖然有比不上A65的地方,但係速度形態都好好多,同埋A65 class-A味精比較重,每一個音都好似重新再塑造過好靚好潤.
個人泥講都係喜歡較中性o既P7100 class-AB.
聽完歌再落去食宵夜,開心o既一個晚上要多謝一休大師的款待.

評分

查看全部評分

回復

好多謝大師的招待,絕對難得o既機會可以同場即時AB compare兩部金仔後級.

測試CD當中有用人聲,orchestra wo ...
CeLicA 發表於 2011-9-28 03:53

Thanks for sharing.  

其實有 D 唔明,  Class A 係效率低, 但失真小.  點解話係味精比較重, CLASS AB相對失真較多, 反而較中性?
回復

好多謝二位的report,你地已正式得到入場券啦!

評分

查看全部評分

回復

CeLicA 發表於 28-9-2011 03:53

CeLicA 兄

好有Heart又到Point的報告
回復

可能中咗A形毒!
deserts 發表於 2011-9-27 16:11

已經有動作
回復

早晨呀大師兄:
整張入場券比我得嗎?傍邊企位都得,
上嚟吳開機嗦吓陣味都好呀!
回復

CeLicA 發表於 2011-9-28 03:53

好正的报告!
回復

Thanks for sharing.  

其實有 D 唔明,  Class A 係效率低, 但失真小.  點解話係味精比較重, CLASS AB相 ...
tanjongaru 發表於 2011-9-28 07:17

上面都有提及,金仔class A有味精成份,就算失真小出到泥聲音已經帶有金味唔係我杯茶,另外power較低夾803D形態出唔到,如夾一些易推喇叭結果可能會有不同.

評分

查看全部評分

回復

有幸得嘗兩者金仔後級的比較, 以下只是一些個人觀感

人聲 ~ 陳潔儀: A65 較甜美, 滑溜, 舒服. P7100 就唱歌用力的感覺明顯得多, 背景同人聲的之間也較平均, A65 背景暗一點

結他: 忘記那張碟了, P7100 的動態, 彈牲強一點

Piano: 傅聰的 schubert D960 sonata. 這首第四 movement 可以説是詩史般的演奏, P7100 杷其生動, 活潑完全表現出來. A65 就略為含蓄

Shostakovich symphony 5, Bernstein: A65 出得很公整, 井井有條. P7100 場面可再撐濶一節, 密度感, 3D 感, 深度更強

評分

查看全部評分

回復

己被金仔佂服了

Accuphase + B&W diamond 真的很吸引, 吸引在於它的平均
回復

再送上P-7100同A-65的大頭照,同埋803D獨照.

評分

查看全部評分

回復