新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: axgroup

[喇叭] Spendor 同好會

st33 發表於 2018-7-22 12:51
這麼厲害! BC3的size同100一樣?

15.5寸x15.5寸x31寸
回復

st33 發表於 2018-7-22 12:51
這麼厲害! BC3的size同100一樣?

Sound Anchor Blue Dot.

http://soundanchors.com/products/2054/blue-dot
回復

cdlp兄,你是否用跟的黑色小圓膠墊? 架本身是完全ok的,是墊的問題! 唔用墊將喇叭全放在腳架上就沒有走位的情况,但低音就出事! 我覺得可能是墊太細加上貼力不夠強而做成走位。
我亦有用水平尺量過喇叭前後,沒有特别向前傾的問題。
回復

Cdlp 發表於 2018-7-22 09:47
ST33兄有相睇嗎?

我現轉用透明的cheap cheap skip protector,大d及厚身d,但開始都有少少走位的跡象! 對聲方面,so far我都覺得同原裝黑墊的沒分别,但唔用就一定唔好會成個架都震!
做這個架嘅廠應該係something solid的英國公司,佢哋話原裝的黑墊是made of carbon!

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2018-7-22 12:58
15.5寸x15.5寸x31寸

size差不多,100大約是700x370x433mm,36kg
回復

eds60 發表於 2018-7-22 13:00
Sound Anchor Blue Dot.

http://soundanchors.com/products/2054/blue-dot

eds60兄,thank you for the link。blue dot應該太大,除非可cut細d,因something solid的四角的圓周不大,就是同我現在用的透明skip protector差不多!
回復

st33 發表於 2018-7-22 13:05
cdlp兄,你是否用跟的黑色小圓膠墊? 架本身是完全ok的,是墊的問題! 唔用墊將喇叭全放在腳架上就沒有走位 ...

st33兄,我用本身跟來果四粒黑色膠墊四平八穩,沒有走位!正如60兄所講想移動佢都幾用力先可以!對喇叭尺寸及重量都唔細同埋重,我成日播鬼太鼓座都冇事,或者會唔會小朋友唔覺意撞到自己都唔知!
回復

st33 發表於 2018-7-22 13:37
eds60兄,thank you for the link。blue dot應該太大,除非可cut細d,因something solid的四角的圓周不大 ...

又或者試試佢! 5E83B4D1-BFC5-47D1-9FF5-89B87804209F.jpeg
回復

Cdlp 發表於 2018-7-22 15:25
又或者試試佢!

謝謝cdlp兄指點,你都有用bluetak? 師兄有冇聽過實木腳架同金屬架有什麼分别? 還有想問問師兄有換了原裝的jumper? Thank you!
回復

st33 發表於 2018-7-22 17:25
謝謝cdlp兄指點,你都有用bluetak? 師兄有冇聽過實木腳架同金屬架有什麼分别? 還有想問問師兄有換了原裝 ...

Blu tack 可以試試,之前有師兄用過用過本地S牌子木架聲音麻麻都唔平,jumper 用緊mps銅線性價比唔錯。
回復

Thank you. 腳架遲d有機會會買隻木架試試,首先要搞好膠墊走位的問題,同埋買部後級(剛剛瓜咗!)。
回復

st33 發表於 2018-7-22 23:17
Thank you. 腳架遲d有機會會買隻木架試試,首先要搞好膠墊走位的問題,同埋買部後級(剛剛瓜咗!)。 ...

到時再分享!
回復

Thank you. 腳架遲d有機會會買隻木架試試,首先要搞好膠墊走位的問題,同埋買部後級(剛剛瓜咗!)。 ...

回復

I'm a cyrus user

try try

https://www.review33.com/2ndhand/
回復

單元問題求助

SP2/3太耐冇開,  8"單元條膠邊硬化晒, 變傷風聲和無低頻
想換左條邊, 但係佢係凹坑, 好少見到, 請問有無大大知那裡有賣呢
謝謝
回復

超正 希望可以交流多d呀!{:5_610:}
回復