新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Gauss5831

[分享] YS-Audio ( Audio Experience )

係, KT88都得.

定位李李Sir的跟KT88.
回復

嚦嚦 發表於 2017-10-25 11:27
請問YSA300S-XL Reference係咪可以用KT120 or KT150? ...

係, KT88都得.

定位李李Sir的跟KT88.
回復

11月新型號預告: YSA100S-MK2 Reference Stereo power amplifier

新型號 YSA100S-MK2 Reference , 代替YSA100S Reference和Sonatas Reference MK2 (兩型號巳停產)

YSA100S-MK2 Reference 為Stereo 100W x2 的後級(功放) , 每聲道使用一對KT150(亦可用KT88,KT120) 推挽AB類.
功率級和推動級各有獨立電源牛, 推動級升級採用THE REAL KT150的推動級線路(ECC82,5687WA,6H30).
聲音表現會好過被代替的兩型號.
但價錢會和停產的型號相約,大約二萬尾.

Thank you
Nelson Chui
回復

10月完成了另一對老友特別訂制的Mono Block版VIVALDI V2 ( 845 SE ) 合併機.

原版VIVALDI V2 ( 845 SE ) 合併機.
http://www.ys-audio.com/vivalai2.htm

這機詳細資料(第一台):
http://www.ys-audio.com/scor.htm

Features
•Mono Block integrated amplifier
•845 Class A Single Ended Triode no negative feedback
•The two power transformer are Hasimoto  transformer , made in Japan.
•The output transformer is Hasimoto special grade CUT CORE orient high B output transformer , made in Japan
•The Choke is Hasimoto C-10-200W CUT CORE orient high B.
•The power supply with two separately HVB+ power supply for power output stage and  input driver stage.
•The power supply of power stage with 2pcs GZ34 rectifier tubes
•New design input and driver for 845SE , 6DJ8 and 6BX7GT with choke load.
•Remote volume control.
•Coupling caps use MultiCap RTX   
•The speaker connections is Star(Germany)
•The inside wire have uses IN-AKUSTIK ,  Sommer cable.

回復

Gauss5831 發表於 2017-11-3 16:13

10月完成了另一對老友特別訂制的Mono Block版VIVALDI V2 ( 845 SE ) 合併機.

Mono 合併.....邊個咁攪嘢.........

評分

查看全部評分

回復

對上一次買機係 2011年將 Jadis JA200 換成 YS Audio-- The Real 300B, 七年來都聽得好舒服. 音色係我杯茶.  越聽越滿意,  完全無諗過會再買機.

另方面一日成十粒鐘喺書房所以想整部合併機聽吓耳筒, 因為我用 AKG1000 要用 Class A power amp, 而耳筒線要接駁 power amp out-put (唔同一般嘅耳機插耳機connector).  見到 Nelson 出咗部 845 合併, 一睇外型, 牛牛等用料就知一定有料到, 但可能自己用慣 mono機, 覺得 mono 先夠 pro, 所以情商 Nelson 哥打做一對 845 Integrated Mono Amp.
亦會用嚟推吓對國產 3/5a.  
此機有  Remote Volume Control, 唔使起身除眼鏡較 volume, 適合我等老花眼!

YS Audio Real 系列用料真重手, 托完兩部機氣喘心跳加速......真係年紀大啦!......

冇聽CD機十六,七年喇, 今次買番部二手日版 100V Yamaha CD-S3000, 貪佢有DAC, 用料正, 價錢合理.

等我玩耐啲呢部 Mono Block版VIVALDI V2 ( 845 SE ) 合併機遲啲再分享吧!

多謝 Nelson 哥配合我嘅要求做出此極品!

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-11-3 22:45
Mono 合併.....邊個咁攪嘢.........

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-11-4 02:36
對上一次買機係 2011年將 Jadis JA200 換成 YS Audio-- The Real 300B, 七年來都聽得好舒服. 音色係我杯茶. ...

多謝你投下信心一票才真

評分

查看全部評分

回復

對上一次買機係 2011年將 Jadis JA200 換成 YS Audio-- The Real 300B, 七年來都聽得好舒服. 音色係我杯茶. ...

用料確實精良,將左右聲道機械和電氣分離,極盡音質追求,想到到流曬口水,左右聲道配對的膽管,應該花了很多心機 ,日本那些高B牛所費不少,重料零件和電源供電已經是靚曬既保証,期待Green兄煲好後報告

評分

查看全部評分

回復

CD-S3000確是很好的SACD機,內部線路和特別是那份真正平衡模擬輸出電路不比貴上數倍的力士文老頂D-08u遜色,早2年小虎也推薦了一位師兄入手CD-S3000, 在相同價錢,用料線路音質難找對手,可惜這樣在香港充滿鎗手的網路,未得到合理的評價

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2017-11-6 16:56
用料確實精良,將左右聲道機械和電氣分離,極盡音質追求,想到到流曬口水,左右聲道配對的膽管 ...

Nelson 哥做啲機特別係 Real 系列係真正嘅Hi-End層次. 我咁挑剔都搵唔出缺點.....
聽咗呢抬 845 mono 合併幾粒鐘, 覺得好大埸面, 好適合播大棚嘢.

Yamaha CD-S3000 最喜歡係佢兩隻牛用鍍銅殼包住, 可見設計者好有心, 聲音幼细, 佢賣唔起係賣得便宜, 又唔係 made in Japan, 所以畀人睇唔起!

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-11-6 23:03
Nelson 哥做啲機特別係 Real 系列係真正嘅Hi-End層次. 我咁挑剔都搵唔出缺點.....
聽咗呢抬 845 mono 合 ...

十分同意 ,以耳朵收貨

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-11-6 23:03
聽咗呢抬 845 mono 合 ...

提開才講, 其實Hasimoto的output,choke,MC牛,.....的殼都係整個用青銅做,只係油左黑色,所以看不出..

評分

查看全部評分

回復

Gauss5831 發表於 2017-11-7 14:51
提開才講, 其實Hasimoto的output,choke,MC牛,.....的殼都係整個用青銅做,只係油左黑色,所以看不出.. ...

唔怪得我部機咁重手
回復

聽聲暫無得評… 但睇個樣就可評啦 我俾一佰分 講樣同製作…個人覺得同好多大牌子有得揪

評分

查看全部評分

回復

上星期送一套Reference one MK3 tube line preamplifier (Slim version)客人府上, 順手幫他調教一下唱臂, 聽下他新換的JBL 4367喇叭. 現用YSA100S-Reference mono block推動. 效果理想!

評分

查看全部評分

回復

11月尾時完成了一台客人特訂要求用6SN7和推動牛(driver transformer)推2A3的單端無負回輸後級.

詳細資料和特性
http://www.ys-audio.com/scor.htm

評分

查看全部評分

回復

玩單端無負回輸…真係唔好立亂玩,簡單直接…尤其微動態(比如聽一啲微弱喉底或上顎拖音換氣…等變化,真係有啲企係度對住你甘感覺,當然吾係部部單端都得啦…而且對零件相當敏感,對較聲功夫要求較高,無奈易推高效又吾太大隻嗽叭可選擇嘅吾多,一係好似Gauss5831老闆甘,自砌一對!而家仲記得佢把…反而主系統welson對我尼講吸引力反有不及,皆因我口味重,鐘意味道多過力度。

講開welson嗽叭個人反而幾欣賞w b(大家都係叫welson...),金工靚,細座地甚至書架竟可高低伸延好外,低音嘅跳彈力好(有啪型號無經分音直入中低,REF...3A雖有類似設計,但效果幾吾同…)最可貴竟可出到那寬鬆人聲…有味道都有一定力度,更唔洗壓縮/犧牲高至超高頻去就人聲,同而家啲偏高清聲底音效型嗽叭走向唔同。

唔好意思…又吾知扯左去邊!但我到而家都係單端一族(當然係入門級別啦)

評分

查看全部評分

回復

上星期送Zorin TP-S1 MK2 到客人家, 影了些相分享下.
香港第一位TP-S1 MK2用家, 跟PSS12 12吋單點臂, 配客人原有的天龍103R唱頭, 效果理想.

回復

YSA100S-MK2 Reference 已完成開發和完成樣版, 1~2星期後會正式登場.

之前提過:
新型號 YSA100S-MK2 Reference , 代替YSA100S Reference和Sonatas Reference MK2 (兩型號巳停產)

YSA100S-MK2 Reference 為Stereo 100W x2 的後級(功放) , 每聲道使用一對KT150(亦可用KT88,KT120) 推挽AB類.
功率級和推動級各有獨立電源牛, 推動級升級採用THE REAL KT150的推動級線路(ECC82,5687WA,6H30).
聲音表現會好過被代替的兩型號.
但價錢會和停產的型號相約,大約二萬尾.

簡單些說YSAS100S-MK2是之前已停產的THE REAL KT150 Mono Block的Stereo版.

回復