新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 22339|回復: 38

[兩聲道] 這一年,我們一起追過的HiFi (Updated Photo on Page2)

小弟由初開始接觸HiFi到今天,大約到一年時間,這篇文章作為自已的一個記錄,也分享下初手入門的心得。
開始篇:
一日與同事吹下D紅圈金圏等等既龍友水中,發現身邊好友剛購入一部三皮幾到尾既Amp,便幾條友一齊撞上去見識下,過程中先發覺連自已四個人有三個人有玩下HiFi.......當晚先知道原來二聲道係可以甘美艷,正所為"一聽難忘"(當曰器材係Octave V70,FA 78 加Cambridge840C).  當晚老婆揸車接我,第一時間叫聽買一份,老婆都話好好聽.....好!去馬......向HiFi路出發!
家人和CFO既支持及一齊享受樂趣係玩HiFi重要元素

選購過程篇:
困為冇任何認識,與班毒友四圍聽,首先是家訪,不同器材不同"不直"不同理念......決定由Speaker開始......到代理到門市,嘗盡Sales面口,當然有差亦有好。價錢都幾"金",於是向二手出發,不停上網曰曰search。  哈!威X搬舖減價,第一時間入對FA78SE,又有 demo價。超開心.....本身予算為4萬上下,本身CD為女性人聲居多,友人介紹舊款Moon Int Amp, 又比我上網search到Moon i5, 但仲未開到聲,完本諗住用部PS3為音源,最後都入咗PS audio DAC用MacBook當Source....好朋友借RCA線,自已八舊水買咗條Madison DIY SC....開聲,暖暖聲底,正! 三曰係買左部Cambridge 540c demo unit.....LoFi正式開始......!
初手買嘢千奇唔好心急

身痕篇:
HiFi既嘢,多家訪多上網多比較就會上癮。身邊朋友唔知點解好似愈來愈多本身係玩HiFi ,你一言我一句,又比D嘢我試,不亦樂乎...自己冒死換咗MK美式牆plug,感受電源的神奇! 最重要係D個玩意全家都enjoy到,細女聽"我是泥土",大女聽"Taylor Swift",老婆同我聽"王菲",簡直係親子活動。曰本不幸地震,電子產品加價,把心一橫,無敵兔,小白兔,乜乜紅圏一次過出貨......個人嗜好轉為家庭嗜好,日日都開機。  幾大個籍口玩HiFi。
三個月後,開始聽多咗唔同種類嘅音樂,完來小品人聲係比較容易入耳,其他曲目原來唔容易做出滿意効果,分析力,細膩道,等等等等........第一部,換Amp,二手來二手去,出貨差價比想像中少,見到部二手Audionet int amp,線條幽美,亦比較全面,upgrade 第一部開始....然後CD....支後加鐘....電線,Speaker cable......愈玩愈大....第N期upgrade工程叫做完工。
分享:初手見意入二手器材,口味轉變出入貨可減少損失

2011最後一期工程篇(現有器材)
年初到年尾,除器材upgrade外,軟體也有體會,本身一向買正版,少了近十年CD貨源問題,但十年前嘅CD原來好貴,仲要分初版,日版,德版,乜版物版,把心一橫,玩黑膠....換隻Amp連phono亦加比Audionet伸展好既Symphonic Line,亦明白harmonic 共振是HiFi中極道重要的一環,我覺得器材線材等等的平衡極為重要,一D fixed器材如Rack,線,鬚版等可進取地買貴少少,正所為貴買貴賣,只要是大路產品,出入差價只會令你有喜冇驚(港幣不停貶值,源材料不停上漲)。
分享:2012年開始食樹皮,其實CD同LP仲貴過D機。

2012展望:第一季入FE Cerebase, 然後坐定定聽歌!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

回復

回復

回復

回復

很好的分享
回復

Cyberken 版主師兄,想問下點樣可del#2-5個post
回復

你巧勁,一年玩貢多野。FS78SE
回復

Thanks for your sharing
回復

"最重要係D個玩意全家都enjoy到,細女聽"我是泥土",大女聽"Taylor Swift",老婆同我聽"王菲",簡直係親子活動........個人嗜好轉為家庭嗜好" -- Glad to hear that, very good!!  
回復

raylau633 發表於 2011-12-3 19:58
"最重要係D個玩意全家都enjoy到,細女聽"我是泥土",大女聽"Taylor Swift",老婆同我聽"王菲",簡直係 ...

師兄真幸福,老婆肯陪你一聽hifi 我嗰件浄係叫佢坐中間位聽真啲,佢啋我都儍
回復

我開大聲d都比人小
回復

gay0012006 發表於 2011-12-3 21:58
我開大聲d都比人小

咁似我啲苦況嘅!  
回復

very good sharing
回復

嘩....第一年就UPGRADE到FE架?!....

GOOD SHARING!!!
回復

多謝各C Hings回覆
自己都覺得好彩有個喜愛聽歌既大大,現在努力搵舊膠膠
回復

真令人嚮往的家庭生活
回復

mpv hing,

換埋同一款hifi架會再靚仔啲!!!
回復

Cyrustam 發表於 2011-12-28 11:08
mpv hing,

換埋同一款hifi架會再靚仔啲!!!

嗰"不直"已購入電源線......冇$做其他嘢。
其實坐定定都唔易....話時話,FE Rack現在己接近二萬.....真係買唔起
回復

Good sharing, go go go cerabase
回復