新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12915|回復: 4

[分享] Hiendy 獨家專訪 Ken Kreisel

相信唔少M&K嘅粉絲都知道Ken Kreisler最近重出江湖,建立咗新公司( KK Professional Sound),並且將佢嘅經典Subwoofer MX5000 同MX700改良而推出KK MX-5000 MKIII 同MX-700MKIII.上兩個週未(12月18日),Ken仲嚟咗香港同一眾影音傳媒見面並介紹佢新公司(KK  Professional Sound)兩隻頭炮產品,而Hiendy亦好榮幸有機會同Ken Kreisler 做咗個獨家專訪添!

Ken Kreisler嘅喇叭與聲學概念

為何要擺放吸音物料同怎樣擺放

80hz分頻點 - 點解THX揀80hz?

Ken分享一下關於Dolby 嘅歷史

Ken講解喇叭、距離、同擴音機功率嘅關係

評分

查看全部評分

好正,,不過如果有埋中字就好啦!!

小弟英文水平好一般。有d 聽唔明
回復

佢講嘅嘢實在太專業, 所以我都唔係好明佢講乜....................
回復

very good report, thanks and happy new year!
回復

由於長時間陪同Ken訪港中,
得以對一些問題得到更深入答案.

有關sub擺位放在角落此一論點,
他的完整說法為"一房間他至少會量15個位置來找出sweet spot,
角落可得最大room gain,由於一般玩家並無精確頻譜儀,
以他過往經驗可以由角落往外移動比較聲音差異來找出自己滿意的位置"
回復