新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: pepsiman

[家訪] AV急症室之出診報告 - edd0325之先天性不平衡

我而家十分後悔買了10" 十仔, 好似力水真係唔係好夠

回復

小弟卒之入咗自己嘅 2 channel Amp 嗱!
回復

edd0325 發表於 2012-3-27 21:34
小弟卒之入咗自己嘅 2 channel 嗱!

經驗話俾我知,AV Amp pre out去膽機推前置嚟爆機,前置喇叭同其他聲道一定唔夾聲,影響表現,最好都係影音分家
回復

我都知, 不過我得一對喇叭而我太懶唔想成日抽抽插插, 試下玩住先啦
回復

Pepsi兄,

請問如我現在加了Int bypass推前置, 是否要重新量度前置再設定聲音大小呢? Thx!

回復

edd0325 發表於 2012-3-28 15:58
Pepsi兄,

請問如我現在加了Int bypass推前置, 是否要重新量度前置再設定聲音大小呢? Thx!

要啊,因為部膽機輸出同部AV Amp一定有分別
回復

oh.... 等我儲夠彈藥入埋AV 後級之後, 可能又要請急救組上來治療下嗱
回復

大家好,

小弟多年沒有開機了, 最近Pat Pat 痕開機想睇下戲, 才發展部 Pioneer 82 remote 效唔到大細聲, 又好似 short short 地, 現在想更新一下個AV Amp, 請問以我現時的 9.1 speaker, Denon 8500 好嗎? 不過因為我的surround speaker 不是Atoms 的擺法, 請問各位師兄有何建議呢? 謝謝
回復

edd0325 發表於 2018-7-25 17:28
大家好,

小弟多年沒有開機了, 最近Pat Pat 痕開機想睇下戲, 才發展部 Pioneer 82 remote 效唔到大細聲,  ...

新一代天龍我幾欣賞
回復

我覺得surround 推近前置少少,咁上面四隻做天空聲道,另外加一對surround 放梳化兩旁,咁成個Atmos格局便成型
回復

bigpun1975 發表於 2018-7-25 20:39
我覺得surround 推近前置少少,咁上面四隻做天空聲道,另外加一對surround 放梳化兩旁,咁成個Atmos格局便 ...

先謝謝Bigpun兄回覆. 因為都不想 (很難) 再拉線了, 所以都希望已現時所有surround位置, 如轉新AMP, 有問題嗎?
8500可以設定以現有surround 位置嗎?

唔該晒C兄
回復

edd0325 發表於 2018-7-26 15:50
先謝謝Bigpun兄回覆. 因為都不想 (很難) 再拉線了, 所以都希望已現時所有surround位置, 如轉新AMP, 有問 ...

冇問題,不過就好難出到Atmos個效果了
回復

回復

C兄謝謝.

如果我將Front Height + Surround back 設定成atmos, 之後其餘speaker (LCR / surround LR) 做回 5.1, 這做法如何呢?
回復

edd0325 發表於 2018-7-27 16:38
C兄謝謝.

如果我將Front Height + Surround back 設定成atmos, 之後用回 5.1, 這做法如何呢? ...

冇話唔得既,不過做吾到兩層聲嘅效果
回復

bigpun1975 發表於 2018-7-27 16:43
冇話唔得既,不過做吾到兩層聲嘅效果

甘我係唔係冇需要換成8500 這麼高階, 隨便換一個萬餘蚊的AV Amp, 用回現有的9.1 好D呢

唔該晒師兄
回復

edd0325 發表於 2018-7-27 17:44
甘我係唔係冇需要換成8500 這麼高階, 隨便換一個萬餘蚊的AV Amp, 用回現有的9.1 好D呢

唔該晒師兄 ...

都啱嘅,考慮買返上一兩代嘅機,會抵好多
回復

edd0325 發表於 2018-7-27 16:38
C兄謝謝.

如果我將Front Height + Surround back 設定成atmos, 之後其餘speaker (LCR / surround LR) 做 ...

我覺得呢個玩法還可以  上面幾隻較下角度就差不多可以玩到
回復