新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[喇叭線] VDH supernova & cloud

tung05 發表於 2012-1-6 10:04
想問 speaker cable 啊~

咁又答你吾到,我有用緊zonotone pc & ic~
sc就冇用過zonotone

但pc & ic計, zonotone 強調左中低,量感大,有時會蓋過少少細節,但有味,特別上到G10等級,密度很高
ww則極之平衡,中高低咩都有,分析/細節強, 分離度/音場大,同一般線比,量感大,同zonotone比則少,速度,氣勢,動態都強
鐘意中頻特出,人聲,韻味, zonotone
鐘意整體平衡,要咩有咩,細節, 無音染, ww
回復

請問一休大師對van den hul 白雲有無經驗?條線值得入手嗎?多謝
回復

Weisiweiguan 發表於 2021-10-18 03:57
請問一休大師對van den hul 白雲有無經驗?條線值得入手嗎?多謝

如果你從來冇玩過VDH嘅線, 3T系列可以一試, 我覺得佢嘅優點係 動態 寧靜 質感好! 但係如果以往 你有玩過VDH線, 你可能未必喜歡, 因為以前VDH 無論由平去到貴都好, 都擁有一個好標誌性嘅聲音, 亦正正係佢最吸引人嘅地方!
回復

一休大師 發表於 2021-10-18 06:47
如果你從來冇玩過VDH嘅線, 3T系列可以一試, 我覺得佢嘅優點係 動態 寧靜 質感好! 但係如果以往 你有玩 ...

多謝一休兄!小弟現在使用紅衣主教,但正因印象很好,故想繼續升級至高階型號。只聽聞此線細節多,溫潤,順滑,平衡,也有說和其他銀包銅線走向不同。不知是否此線沒有那種特有的金黃色的輝煌感?估計supernova會和紅衣主教比較相似?我現在系統就是希望能多點溫潤,消消火氣,我本身系統平衡可能做的也不是很好。又或者此線相對其他類似價位如siltech 770l,又怎麽樣呢?或者還有其他心水推薦?多謝!
回復

Weisiweiguan 發表於 2021-10-18 07:34
多謝一休兄!小弟現在使用紅衣主教,但正因印象很好,故想繼續升級至高階型號。只聽聞此線細節多,溫潤, ...

紅衣主教係好線, 我自己都收藏番一對, 至於supernova 我覺得比較似 傳統vdh, 傳統vdh 有一種歐式 聲音, 就算係訊號線 價錢非常平的the well 都會有呢種感覺, 至於你話希望聲音比較溫潤,siltech 當然係可以, 不過 紅衣主教 呢方面都做得好好, 如果你還是覺得唔夠好, 會唔會其他地方問題呢, 例如信號線, 簡簡單單 換一對the well, 已經會變咗透明潤澤, 想分析力好啲可以選擇 integration
回復

SC的話,我覺得Kimber 的最好,其他廠連SPEC都不提,如何入手呢
回復

spec 最詳細係nordost hidiamond。goertz幾個牌子。
回復