新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[附件] 大家會否使用RCA/XLR保護套

真多謝Hiendy 這個平台.  如果唔係真係唔知會有分別.  Hiendy 萬歲!
回復

OldPig 發表於 2012-4-9 21:01
用膠套。

這塑料保護套要到哪裡買??
回復

但為左保養,我都係決定要加套(我用緊金屬)
事關第時放二手,有氧化隨時比人壓低一兩千,哈
回復

king 發表於 2012-11-1 12:41
但為左保養,我都係決定要加套(我用緊金屬)
事關第時放二手,有氧化隨時比人壓低一兩千,哈 ...

其實用抹銀布抹下啲頭就會靚番
回復

查實我有用另一個方面,就係儘量吉晒所有RCA頭
例如電視就吉INPUT 2,藍光機吉INPUT 3.........
一來保護到個頭,二來唔會焗聲,哈~~
回復

我用 Telos, 超貴,賺盡hifi友錢
回復

聲音聽不出分別
回復

剛剛做了除套大行動,2ch 聲音更生猛,空氣感增加,汎音更靚, AV 未試
回復

CKKeung 發表於 2012-1-26 12:48
各位有保護套的師兄,請你們再試一試用與不用的分別。

小弟的是Cardas保護套,用後noise減少,但高頻伸展 ...

從片中Cardas用示波器証實了蓋了cap後noise是減少了,今晚回家看看在不用cap情况下高頻伸展是否有改善。

http://www.cardas.com/content.ph ... g=&content_id=7
回復

tst123 發表於 2012-11-1 13:06
我用 Telos, 超貴,賺盡hifi友錢

唔駛用到TELOS咁貴,有平D的選擇
回復

king 發表於 2012-11-2 00:27

King sir 有咩介紹
回復

CHECK PM
回復

I use cardas for xlr & plastic for rca
回復

可惜已全部用了Telos, 多謝師兄提點有平嘢,但已被Telos割頸匕
回復

大家會否使用RCA/XLR保護套

OldPig 發表於 2012-4-9 21:01
用膠套。

Where to buy

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

Where can buy XLR 膠保護套?
Any ching know. Please PM.
Many thinks
回復

用咗,靜咗同細緻咗,試過膠同金屬,金屬好好多!
純粹個人感覺
回復

King c-hing 可以介紹 給我嗎?
回復

newcomer0114 發表於 2012-11-10 21:48
King c-hing 可以介紹 給我嗎?

ssp may still have this one, plastic

Audio Technica RCA Protective Cap

and also model:AT6063DG, both should around $40

more info from their site:
http://www.audio-technica.co.jp/atj/list_model.php?categoryId=1010603
回復

我用緊金屬 (Tloes) 响我CDP 同前+後級到, 頭1, 2 日好似分别唔大, 但到咗第3, 4 晚 (用咗约十個, 八個鐘)發覺背景靜咗, 黑咗, 質感同層次感都好咗.  
回復