新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20553|回復: 20

[喇叭線] Supra Sword 喇叭綫開箱 + DIY Acrolink jumper

包裝木箱...

Single wire 接駁, 加DIY jumper, Sword 只係PVC膠皮, 易花又唔靓, 所以自已加左尼龍網...

Acrolink 7N-S1010III 裸綫做jumper。外皮同copper shielding唔要, 保留中間層膠皮...

以前用Belden 1311A, 行double run biwire, 只好私人珍藏...

評分

查看全部評分

Sword 仲包左8支原装叉轉蕉既配件...用左4支做jumper。 原装叉頭又可以拧出泥改蕉, 即系可以用叉/蕉/叉轉蕉...

我用CAS, Netbook -> W4S DAC2 -> Mazantz SC11S1 + Sm11S1 --Sword--> Esoteric MG20.

開始聽下時覺得都係中性...高低都比Belden 好就梗係喇...特別係bass 有力又唔肥 (Belden 有d肥), 低音结像真係好清有層次, 高音冇grain 聽耐唔fatigue....

以前唔信d完廠綫有效果, 以爲是snake oil, marketing....乜都diy...而家中蕉鳥....

不過再聽落...就有問题!!! 又要搞野....
回復

多謝分享! 繼續買唔同喇叭線再出report啦
回復

而家目標係搞下個CAS, 换左條SC反而拉開transport (oppo93) 同 netbook 既差距....用netbook d 聲比較之下仲渣左....以前覺得差唔多....
回復

我是先買Supra 3.4S和EFF-1做test,發覺好過我以前用的Belden 5000UP + 8412太多,有信心后才入手Supra Sword 喇叭線同接線,聲音當然更上一層樓。
Belden在我以前用Proac 1SC和Harbeth SHL5時表現尚可,但改玩Harbeth Monitor 40後(each spk has a 12" inch subwoofer)就發覺低音散同肥,起初仲以為係amp control唔倒對speakers,一轉Supra 3.4S已完全解決,連音質也改善、音場定位明顯得多,Supra 3.4S和Sword spk cables 聲音都非常中性、平衡、自然。不過我個人認為可能在比較大型的speakers會較適合,因為我也聽過不少玩書架喇叭的同好都認為Supra Sword 的聲太sharp,但在小弟系統完全唔覺有此問題,我看過網上review都有comment Supra Sword spk cables 較適合高音不太突出的喇叭,e.g metal tweeters之類高音可能會標,夾Harbeth、Quad 2805這類型反而是good match。Supra Sword 的低音是自然有層次,聽natural instruments, vocal, classics一流,但不是電子、Disco 低音那种結實一類,UK的Chord Signature 反而是後者,各有所好和需要。

hope you enjoy this wonderful cables!!!
回復

DIY Supra 就多人玩,廠線好少見人入.
乜價位呢??
回復

kckwong723 發表於 2012-2-1 20:57
我是先買Supra 3.4S和EFF-1做test,發覺好過我以前用的Belden 5000UP + 8412太多,有信心后才入手Supra Swo ...

咁師兄你有無興趣試下 Canare?
回復

parco兄

Canare 4s 都已玩過,暫時 Supra Sword 最對味

坦白講Supra 4.3S我個人認為C/P值最高,現仍用於AV system,外國都幾多人用

Supra的電源線、接線 interconnect及coaxial, 我就發覺都有少許至明顯的sound signature,spk cables 就真係做得很平衡 (i have only used 3.4S and Sword).

Supra 全部自己從UK online shop 訂
cheaper 過香港shops幾乎一半
其實線材香港代理食水太深喇
不要問邊個website,自己google會找到好東西!
回復

kckwong723 發表於 2012-2-1 20:57
我是先買Supra 3.4S和EFF-1做test,發覺好過我以前用的Belden 5000UP + 8412太多,有信心后才入手Supra Swo ...

ching, 你都聽得好準...我都有同感, 下面有個group test 都比較過Chord Signature....
http://www.avreview.co.uk/news/article/mps/uan/632

我都用過幾隻belden, 有1311A, 1307A, 8471...除左1307A 入牆做surround speaker 綫同中置綫, 其他已成為收藏品了....唔是因為差,是用唔到咁多。

仲有...全新行貨都係差上網訂幾百...加埋DHL都差唔多...
回復

parco 發表於 2012-2-1 21:29
咁師兄你有無興趣試下 Canare?

小弟路過答咀...Canare 4s11 4芯綫而家仲有用...插係另一套聲音偏薄既system (全大陸機set up)上面...

我覺得Canare 4s11偏中低...有d 窄...唔係咁中性, 因爲有套大陸野d聲薄到想死...所以試下用Canare , 都係唔得...si氣...
回復

CeLicA 發表於 2012-2-1 21:12
DIY Supra 就多人玩,廠線好少見人入.
乜價位呢??

已PM你
回復

ivanchan 發表於 2012-2-2 09:46
小弟路過答咀...Canare 4s11 4芯綫而家仲有用...插係另一套聲音偏薄既system (全大陸機set up)上面...

...

4s8 唔會窄, 因為做 monitor 如果窄就死得
但無色無味就係真既
回復

ivanchan,

can you pm me the price of your supra sword spk cable and the length of cable?

thanks

Ken
回復

kckwong723 發表於 2012-2-3 00:54
ivanchan,

can you pm me the price of your supra sword spk cable and the length of cable?

PMed, pls check, thx.
回復

oops... I am using 3M version and the price at Aug 2010 was even lesser than your current price for 2M.
but i have checked the UK website and found the price of Sword had largely increased now.
回復

3q^^師兄report
回復

師兄你好!

小弟剛上星期在鴨記買咗對10呎Supra classic 4.0 喇叭線,發覺好似有啲薄,請問呢個牌子啲線係咪三频平衡但偏薄呢?同埋邊度可以買到supra嘅電源線同廠線喇叭線?萬分感謝瓯
回復

德發地庫M記有。Supra 只用過Sword,用我道唔覺薄聲。
回復

家陣威達減緊價,去佢SHOWROOM買仲平過去英國訂

因為SWORD有個大木盒,郵費勁貴!
回復

威達都要8k,外國訂502歐完遮,運費要3k咁貴咩?
回復