新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13859|回復: 39

[CAS] Labkable两頭蛇USB綫 VS 古河GT2

USB綫一直用開古河GT2, 由netbook 去 W4S Dac2, 後來試下加個usb power hub, 覺得分開電同signal對USB綫係有影响....

所以決心去馬...買左Labkable u-duo USB cable + GP 5v鋰電

科學原理唔識,只比較聽感.....
1) 古河GT2: 濛,有層紗 高音去唔盡, 人聲唔顺滑, 有d沙啞咁樣,好唔掂。
2) 古河GT2 + power hub: 加左隻鬼係中間, 係有改善, 但高音標....因為覺得咁搞ok, 所以身痕...
3) Labkable u-duo USB cable + GP 5v鋰電: 以前層紗冇左, 歌手好似食左喉糖咁把聲靚曬, lee 個係好明顯同主要既改善;低音线條更靚,结他、弦樂有木味.....

如果以oppo93做cdt同軸輸出(AQ VDM-5)作為benchmark (10分):
1) 古河GT2 (6/10)  
2) 古河GT2 + power hub (8/10)
3) Labkable u-duo USB cable + GP 5v鋰電 (比oppo 仲好,11/10)

下一步想試下搞netbook個電源...唔知用linear 牛好d,定係external battery pack好d呢....各位ching有冇建議呢

評分

查看全部評分

多謝師兄O既分享!
回復

notebook 聽歌時唔好用牛,用內置電就可以。
聽完歌先插返牛叉電
回復

ilccmcf 發表於 2012-2-22 11:33
notebook 聽歌時唔好用牛,用內置電就可以。
聽完歌先插返牛叉電

但小第試過內置電,同用火牛+內置電一齊用......都係抆左內置電齋駁牛好聲d.....可能同detect 到內置電會開system 既power management 有关。
回復

power hub....
回復

Ching,
Nice report

Labkable u-duo USB cable + GP 5v鋰電 ---> How much ?
回復

確實是性價比很出色的USB線,大勝GT2也是理所當然的。
回復

gundamfix2005 發表於 2012-2-22 20:41
Ching,
Nice report

sorry, 唔記得講幾多$....一條 lakable 1.5m = 两條 GT2 1.2m,所以咁比係有d唔公平,不過GT2只係好過chicken cable 小小....所以GT2既c/p ratio 都係唔高

5v手提電話外置鋰電池就二、三百抆....
回復

W4S Dac2 自己有電源,USB是否只傳送資料?師兄可否試試Labkable u-duo USB cable
只插電腦傳送資料,GP 5v鋰電不要插,聽聽是否有變化?
回復

jackyming 發表於 2012-2-24 13:40
W4S Dac2 自己有電源,USB是否只傳送資料?師兄可否試試Labkable u-duo USB cable
只插電腦傳送資料,GP 5v ...

條綫input果邊果兩個頭(藍色=signal & 红色=power)都要同時插上netbook(或用5v電池比power亦可, 而且效果更佳)foobar先detect 到Dac2, 試過插小一個頭或者掉轉藍色頭比電都detect 唔到。

我估計一般USB接收晶片等device係要經USB綫取電....technical 野我唔懂架...有錯請插, 但唔好打頭

本來目標係acoustic revive 既兩頭蛇, 但係找不到;
http://www.acoustic-revive.com/e ... e/usb_cable_01.html
回復

如果有勁量,應該好聲過gp5v
回復

johnmo 發表於 2012-2-24 17:12
如果有勁量,應該好聲過gp5v

綫舖推介sanyo既一隻電, 佢話唔係隻隻都好聲咁話....

GP我都係贪佢電量大, 勁量無試過亞...我唸都ok掛。
回復

ivanchan Ching 有没有比较过这条U DUO 与线世界的白金星如何?

我现在在用U DUO SP2

回復

I also use LabKable U Duo USB cable.  I think this has the highest C/P ratio.

The improvement is more significant if you install the iFi iUSBPower instead of using battery.

My 2 cents
回復

rocco1113 發表於 2013-2-7 09:07
I also use LabKable U Duo USB cable.  I think this has the highest C/P ratio.

The improvement is mo ...

I use ifi usb power too...
回復

teletubbiesb 發表於 2013-2-6 20:34
ivanchan Ching 有没有比较过这条U DUO 与线世界的白金星如何?

我现在在用U DUO SP2

对不起, 没有用过线世界的白金星, 只用过古河GT2
回復

師兄. 如果仍在用FOOBAR 的, 而你是用DAC 2 ,快把這VORTEXBOX 裝入去你的NOTEBOOK吧,裝完你會知道CAS的真正威力.

http://vortexbox.org/content/123-downloads

以我自己印象中設定/聽過的CAS系統出DAC 2,行LINUX 完全是另一個境界. 只可說如同一系統內CD PLAYER 出的為100 分為例,FOOBAR +NETBOOK 只有55分,JRIVER 65分,MAC MINI+ITUNES +AMMERRA 70分. LINUX BASE 的VORTEXBOX 是出到90分+.  ( 44.1KHZ 計)

而且我只是裝在一部舊NOTEBOOK 冇做任何電的FINETUNE,只直插跟機火牛,但VORTEXBOX出的聲,分離度,是完全可以跟CD睇齊.可以一試.

另外,那條GT2 我亦都擁有過,但近來著手自己做一條像你那條雙A頭 獨立供電的USB線,但仍在煩惱中接駁方法.仍在嘗試階段中.

有位同道說,在道理上CAS 是有機會做到110分的打倒CD機的( 只說在44.1 格式下 更別說192K CAS 的強項).只是現在沒發展得像CD機幾十年的成熟技術.黎緊更多HIEND廠加入MEDIA SERVER/STREAMER  ,將那些供電,屏蔽,調音技術搬到這方面,就會有新的面貌!

回復

多謝分享!
回復

suedehk 發表於 2013-2-7 11:14
師兄. 如果仍在用FOOBAR 的, 而你是用DAC 2 ,快把這VORTEXBOX 裝入去你的NOTEBOOK吧,裝完你會知道CAS的真正 ...

thanks ching, 現在我用Jriver + JPLAY 5.0a, 再加左隻ifi usb power, 覺得音質提升也不小, 已經比oppo93做cd transport好, 須然兩隻software 加埋要成千幾蚊...但都物有所值。

回復

racewong 發表於 2013-2-7 11:18
多謝分享!

版主, 我這個已是一年前的post 了, 多謝各同好錨返佢上泥
而家好多野都换左了, 部牙石叻卜换走左, 隻GP鋰電做返iphone 尿袋, 部W4S DAC2仲post左去二手區tim...
回復