新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7498|回復: 27

[試機位推介] 借東西の小矮人 – 亞莉亞蒂 (Arrietty)

看到〝 週五雄熱 〞的帖子, 知道活動非常成功, 反應熱烈良好, 能夠分享事後心得, 因此得益, 在此謝過!
喜見會員極力推薦這部影碟的質量, 故此找尋此片的資料.

000.jpg 0.jpg 00.jpg
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=&page=7
Hiendy.com 影音俱樂部›論壇›影音討論區›家庭影音討論區›〝 週五雄熱 〞
128# JKC710
阿莉阿替落雨果段真係嚇左我一跳, 未試過置身於咁真實既環境~
129# kelvinchow8
o個隻碟d聲真係十分細緻 , 極精細 , 個人覺得聲效強過"AVATAR" 我都係第一次聽呢種錄音 , 完全感受到日本人的精神 "一絲不9 " 有身份証都一定要入 !!!!!!!!!!!!!
130# felixk
我認同房間 的大細 裝修冇得頂。對前置帶給驚喜 detail 度 好夠 放中間透聲幕兩邊 試小人 升降機 背狼裏的什物碰撞聲 尤其係雨聲 深遠左右 大小聲真係一絕  單這一段己可毒死我  如果只中置可放回中間幕位背後。效果會提升很多 人聲放太底 欠平。 對 surround 又係冇講 超得。如果run in 後 一定更驚人 最失望係只JL113 重點考察 想入好耐 但今晚感覺非常一般 可能用原裝PC 或未 run in. 慢 \ 粗 -掃褲腳 到上身 JL 113 一實風格。但13 散出又顯得過量 墊底太多 相信心口加墊底先係皇道 。如SM組合。好下決心 MK 250 + JL10 為我重點引入。  最後多謝天倫影音 我覺得而家架撐只有四成力 但足夠令我地玩過夠。多謝百事佬 皇上 賓大宦 和另一位工作人員 (sorry 忘記點稱呼) 安排今日咁精彩節目。   皇上今日D碟我只只都有  但只睇過 Rundown 打短人一段 其他膠都未擦  悲哀!
131# MarkMak
多對皇上堆介,D隻小人碟真係,D細節聲真係超細緻,D surround 真係超 surround,返屋企途中見有碟舖未收立即買翻隻

借東西の小矮人 – 亞莉亞蒂 (Arrietty)
導演: 米林宏昌
日期: 2010-12-25

身高只有10公分的小矮人家族,住在房子的地板之下,他們的生活必需品,全都是跟地板上生活的人類借來的。為了生存,他們不但要和白蟻、老鼠戰鬥,還要努力提防殺蟲水、除蟲劑、甲由屋殺錯「良民」,同時要保持低調,不要被人類發覺…14歲小矮人少女亞莉亞蒂,對地板上的世界充滿好奇,在一次「探險」中,遇上12歲的人類男孩翔,生命從此改寫。

《借東西的小矮人 亞莉亞蒂》最新預告片 - 12月25日 全港期待

2010日本最高開畫票房動畫
《崖上の波兒》後 宮崎駿又一觸動心靈大熱新作

繼《崖上の波兒》後,由宮崎駿監製、編劇,「吉卜力工作室」(Studio Ghibli)年度重頭鉅製《借東西の小矮人--亞莉亞蒂》已鐵定於12月25日聖誕­節在本港盛大獻映﹗《借東西的小矮人 亞莉亞蒂》剛剛在7月中於日本正式公映,開畫周末錄得超逾103萬入場人次,不但刷新­日本2010年動畫電影的最高開畫紀錄,更連續5星期成為票房冠軍;電影的票房更一­度­力壓迪士尼‧彼思皇牌動畫《反斗奇兵3》(Toy Story 3)及暑期科幻猛片《潛行凶間》(Inception),至今累積票房已勁收達80億­日元﹗其實單以開畫前的預售票計,就賣出了5萬4千張,比《崖上的波兒》高出三倍以­上­,足以證明觀眾對宮崎駿這部闊別動畫壇兩年的新作,是如何熱烈期待!

1.JPG 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

評分

查看全部評分

明天即時買碟 , 睇完再同大家分享
回復

最尾嗰幕好感人,不過我隻碟已經。。。。。
回復

個個都讚小矮人,睇黎唔買都要租黎睇下. 試聲要去邊段/chapter? 3q.

評分

查看全部評分

回復

幾錢?
回復

civic 發表於 2012-3-10 11:49
幾錢?

230咗右
回復

謝謝版主
回復

rklpoon 發表於 2012-3-10 11:33
個個都讚小矮人,睇黎唔買都要租黎睇下. 試聲要去邊段/chapter? 3q. ...

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
回復

rklpoon 發表於 2012-3-10 11:33
個個都讚小矮人,睇黎唔買都要租黎睇下. 試聲要去邊段/chapter? 3q. ...

《借東西の小矮人--亞莉亞蒂》  (年度推介)
試機範圍: 配樂, 聲音質感, 空間感, 環繞聲
試機片段: Chapter 1, 2, 3
回復

3q.
回復

今晚精選 " 借東西の小矮人 – 亞莉亞蒂 (Arrietty) " , 德發就黎斷貨 , 有買快手 , 含淚價$225

pic 1

pic 1

pic 2

pic 2

評分

查看全部評分

回復

kelvinchow8 發表於 2012-3-10 19:04
今晚精選 " 借東西の小矮人 – 亞莉亞蒂 (Arrietty) " , 德發就黎斷貨 , 有買快手 , 含淚價$225   ...

含淚價$225...
好誇張噃! 哈哈!!
回復

chinovince 發表於 2012-3-10 20:53
含淚價$225...
好誇張噃! 哈哈!!

咪平囉!
回復

pinkhung 發表於 2012-3-10 20:55
咪平囉!

含淚價...
好夠商業味道, 識做生意的人!
回復

chinovince 發表於 2012-3-10 21:01
含淚價...
好夠商業味道, 識做生意的人!

無錯 ! 我係 , 係d不法果d商人道學返黎 ! 賣野賣到含淚 , 你都o米話唔橙 haha !

啱啱睇完 ~ 超正 , 自己都好似變左小矮人甘 ! 拆屋同烏鴉果度都好正 , 好震撼 , 以為自己比人拆屋tim ! 全碟質

感都好強 , 背影音樂好正 , 人聲厚 , 感情豐富 , 定位準 ,第一次感受到D聲係你頭頂o黎 , 細微音效全碟都有 ! 我諗我都要買多d方糖 , 周圍放 ,

睇下我屋企有無小矮人先 ! 我諗要睇多幾次"o答"真d先 ~ 

評分

查看全部評分

回復

kelvinchow8 發表於 2012-3-10 22:04
無錯 ! 我係 , 係d不法果d商人道學返黎 ! 賣野賣到含淚 , 你都o米話唔橙 haha !  

啱啱睇完 ~ ...

捉到你就發達嘞!但希望你唔好攪到成屋蟻啦
回復

pinkhung 發表於 2012-3-10 22:22
捉到你就發達嘞!但希望你唔好攪到成屋蟻啦

雄哥,
我個女話dry
你好攪笑呀
回復

大ken 發表於 2012-3-10 22:59
雄哥,
我個女話dry
你好攪笑呀

佢講d炸雞亦dry定我、定套戲先?
回復

pinkhung 發表於 2012-3-10 23:03
佢講d炸雞亦dry定我、定套戲先?

梗係你啦
回復

大ken 發表於 2012-3-10 23:09
梗係你啦

我都知嘞
回復