新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eosteven

[兩聲道及影音] eosteven's 影音雙修組合 (updated)

火.. [複製鏈接]
AET SCR EVO會唔會好d
gundamfix2005 發表於 2011-4-1 16:01

I think AET is also too powerful (harsh) which he doesn't like.
回復

May be you can try Kimber power cord.
cam 發表於 2011-4-1 13:25

試過PK10 Gold, 睇戲聲又太肥, 不過人聲, 空間感好正
回復

I think AET is also too powerful (harsh) which he doesn't like.
cam 發表於 2011-4-1 18:11

我好想試AET HIN EVO呀
回復

AET SCR EVO會唔會好d
gundamfix2005 發表於 2011-4-1 16:01

你好似有, 借黎毒下我得唔得?
回復

check pm
回復

eosteven's 影音雙修組合 (updated)

eosteven, 謝謝今日招待。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

eosteven, 謝謝今日招待。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
OldHenry 發表於 2011-4-2 20:00

我換左dac同amp啦
多謝你粒野
回復

我換左dac同amp啦
多謝你粒野
eosteven 發表於 2011-4-3 13:56

係唔係效果比以前好, 我估人聱應該更潤, 而不失勁度, 立體感同結像應該有可聞的改善, 由其大棚野(我估咋)
回復

回復 168# OldHenry

換dac就立體感,結像,密度好左, 不過太埋身, 感覺有d狠
換amp初時高音好暗, 整體好糢, 經過一番調較先出返正常聲, 原本B記好乾既高音好似加左柔順劑咁, 中低頻密度強左少少, 音場深左,  不過分析力定位就差左少少.
加crossover低音, 低頻爽左,線條靚左
三樣加埋, 再加兩日嘔心瀝血既調較同配搭, 埋身同狠既感覺少左好多, 音場闊左, 柔左. 不過高頻伸延仲未好滿意.
整體聲音已同以前好大分別, 音效提升了.

仲有頭先研究到唔使用你粒野都得
回復

回復  OldHenry

換dac就立體感同結像好左, 不過太埋身, 感覺有d狠
換amp初時高音好暗, 整體好糢, 經過一 ...
eosteven 發表於 2011-4-4 00:08

加多隻十仔, 你個處真係可以地動而
回復

部09可試下用D細力既PC,我果部又冇呢個問題~!會唔會版本唔同問題?有冇興趣上黎比較下,約個時間上黎玩~!
回復

加多隻十仔, 你個處真係可以地動而
OldHenry 發表於 2011-4-4 00:15

講超低音既震撼, hiendy超多高手
我追求十仔比到個質我就得啦
回復

部09可試下用D細力既PC,我果部又冇呢個問題~!會唔會版本唔同問題?有冇興趣上黎比較下,約個時間上黎玩~! ...
siuwing 發表於 2011-4-4 01:30

我試過Kharma Matrix, Kimble PK10 Gold, Oyaide 2.0, CSE L7R........
你住得咁近, 你幾時得閒, 打比我叫我過去你度咪得
回復

有冇大進展?
回復

我試過Kharma Matrix, Kimble PK10 Gold, Oyaide 2.0, CSE L7R........
你住得咁近, 你幾時得閒, 打比我 ...
eosteven 發表於 2011-4-5 00:40

好呀~~PM你~
回復

有冇大進展?
OldHenry 發表於 2011-4-5 01:19

講左咁耐, 其實我既變動係:
1. 由Transporter個DAC換左用Krell個DAC聽歌
2. 因為Krell解碼可以出subwoofer, set crossover, 唔使好似以前用Transporter analog入Krell, 之後Krell兩組full range output出, 一組去後級, 一組去subwoofer, 再用subwoofer個crossover.
3. 用左Linn 5125黎推PC LB1 signature個高音, 即係玩bi-amp
我咁玩即係高中低用左三個amp推, 高音用Linn 5125推, 中低用Bryston 4BSSTC推, 超低用十仔PMC TLE1S裡面個Bryston 3BSST推.

已經無乜進展啦....
搞完一輪, 呢家立體感, 結像比以前好(Krell DAC既功勞), 高音柔順左(Linn推高音既功勞), 音場大左, 無咁埋身 (線材配搭出既效果).
不過仲嫌高音有少少惡(Krell DAC既味), 高音唔夠伸延, 高音分析力差過以前(唔知係咪Linn既問題, 可能要搞下對喇叭線).
回復

1. 由Transporter個DAC換左用Krell個DAC聽歌
2. 因為Krell解碼可以出subwo ...
eosteven 發表於 2011-4-5 16:09

linn 應該musical係佢既強項, 用佢就唔好追求高分析力.  高音惡, 試下加條ocellia reference啦!
回復

2. 因為Krell解碼可以出subwo ...
eosteven 發表於 2011-4-5 16:09

俾條Cardas佢嘆下...包佢惡唔出樣
回復

howin 發表於 2011-4-5 17:08

都OK, 不過驚佢話o的低音慢
回復

howin 發表於 2011-4-5 17:08

我淨係要條喇叭線黎推高音單元, 我又唔想整暗個高音, 我要高音通透伸延喎
你條JMR得唔得呀?
回復