新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bigpun1975

[影音組合] bigpun1975 All in one 懶人組合

bigpun兄,想問下對蛋仔做後置ok嗎,
我同你一樣都係用kef xq10,不過我係用jmlab sib做後置,
平時打機睇戲都 ...
米奇老野 發表於 2010-7-8 10:51

JMLab sib好聲呀,聲搶可以tune,我都用sib做rear,初初都搶,依家tune到唔搶,同埋前後置唔balance都要再tune過 db 同 distance..
回復

成張枱咁大架
bigpun1975 發表於 2010-7-9 00:35

係o的傻佬先至會吊張枱上去天花板o既啫...
回復

回復 22# pepsiman
睇見雄哥對後置....
我一定唔可以放咁大對野係到,
因為我後置位係床頭頂,訓係床到有咁大對野係頭頂好重壓迫感,
一個唔好彩跌左落呢分分鐘即死.
回復

回復  pepsiman
睇見雄哥對後置....
我一定唔可以放咁大對野係到,
因為我後置位係床頭頂,訓係床 ...
米奇老野 發表於 2010-7-9 11:36

聽你咁講,諗番起o係雄雄度睇戲都幾危喎...
回復

pepsiman 發表於 2010-7-9 12:04

我一早知道但唔敢講 佢又開到鬼甘大聲先得人驚
回復

pepsiman 發表於 2010-7-9 12:04

下次上去你記得借個頭盔比我
回復

下次上去你記得借個頭盔比我
bigpun1975 發表於 2010-7-9 17:57

咁Q大隻後置,頭盔都幫你唔到啦,個頭係無事,不過檢頸斷咗...
回復

咁Q大隻後置,頭盔都幫你唔到啦,個頭係無事,不過檢頸斷咗...
pepsiman 發表於 2010-7-9 18:03

CLAIM 膠佢醫藥費囉
回復

CLAIM 膠佢醫藥費囉
bigpun1975 發表於 2010-7-9 18:12

到時我諗要你老婆幫你claim喇....
回復

買咗二百蚊金沙 .... (黑金沙石)

特級黑金沙石,兩佰大洋,三件頭,車埋邊,抵

點用法.....去相!!!

用咗之後..........

低頻收緊咗,低頻清析咗,分析力高咗,彈跳力又高咗,結他絃線聲好聽咗,音牆深咗.....

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

買咗二百蚊金沙 .... (黑金沙石)

特級黑金沙石,兩佰大洋,三件頭,車埋邊,抵

點用法.....去相 ...
bigpun1975 發表於 2010-8-6 17:01

唔會太乾咩?
回復

唔會太乾咩?
cyberken 發表於 2010-8-6 17:06

有個高手教咗個方法, 遲d 話你知, 依家出 report 先, 記得支持下
回復

有個高手教咗個方法, 遲d 話你知, 依家出 report 先, 記得支持下
bigpun1975 發表於 2010-8-6 17:15

期待, 期待
回復

Oppo BDP-83, Oppo BDP-83SE 用後報告

首先聲明:以下只是個人觀感,不是專業分析,只供參考.

前言:
Oppo...對於各位係一個新鮮又唔陌生既名字,好多朋友都以為是一般大陸貨色,咁就錯了!
其實OPPO Digital公司是開設在美國加州矽谷的一家專門製作高端音視頻數碼視聽產品的公司(只不過在中國生產),
成立於2005年,在短短幾年時間內,每年都會推出一款新產品,而且每款產品皆為同價位產品中的佼佼者,
性能優良而售價又相對便宜,因而收到了美國廣大消費者的歡迎,獲得了市場的一致好評。

舊年九月,我就從網上訂了一部 Oppo BDP-83 來試試,果然是一部性價比高的宇宙盤,
今年六月,有機會再進一步,將 BDP-83 升級到 SE 版,究竟...呢部被喻為神兵利器一樣既機器,
係咪所講咁勁呢?就由小弟去同 BDP-83 比較一下...

測試器材:
Onkyo 906, Oppo BDP-83SE, KEF XQ10 ..等等.....
線材:
DDL VIOLA, AET HIN EVO, Capdase Supreme-i, Mogami 3173, SFHPX ...等等.....

兩聲道測試:

首先試 The perfect sound 2009,

No.2 Bolero/Torero ,感覺上,樂器定位清晰,分離度亦佳,
提琴與大鼓互相呼應, 節奏明快,管弦樂的旋律, 令人回味....

再試 No.7 Shenandoah, 第一個感覺係背景很靜, 令 Nah Youn Sun 沉厚的聲音更加突出, 牛筋聲
亦沖滿彈跳力, 到中段亦受到 Nah Youn Sun 有震撼力聲音的感染, 高頻延伸不錯!

急不及待再跳到 No.10 Que Sera Sera, 節奏明快, 清晰, 連歌者的口水聲,呼吸聲也清清楚楚聽得到,
雖然是一首很舊的歌, 但我亦被深深吸引住....

小結:

之前 Oppo BDP-83 聽歌方面經常被人感覺為乾及硬聲, 聲音泠唔夠感情,
在 SE 版己經有明顯改善, 人聲變得豐滿, 厚潤, 低頻量感大咗,
連帶也要把喇叭 toe-out 少許去就一就, 整體係有進步的,
如用數字寫出, 我認為比 83 進步 20-25%

Blu-ray 測試:

廠方話 Oppo 83SE 版最主要是加强模擬音頻輸出, 對於 HDMI 輸出和 Oppo 83 是一樣的,
既然,SE版供電系統有所加強, 係咪對睇戲一啲影響都冇呢, 就試一試佢.....

唔洗講一定先試功夫熊貓架勒....

大炮逃獄一段, 畫面比83更細緻, 就連犀牛守衛的皮膚紋理, 己至紋身, 都交代的很清晰,
黑位亦更加實淨, 至於聲音方面, 一開頭聽感覺低頻好像收了一點, 這反而使到弱音更加突出,
氣氛自然大大提高了....

再試蔡琴演唱會, 無論試快歌或慢歌, 都感覺倒包圍感十分好, 有如置身現場一樣,
色彩更加鮮豔奪目.

小結:

供電部份嘅提升, 對於睇戲方面, 無論畫面, 聲音都有絕對影響!
個人認為比 83 進步了約一成.

總結:

睇到呢道, 你可能會問? 我應該買 83 定 83SE? 及 83 SE 又是否抵買?

可以咁分...如果你己經有一套兩聲道組合, 買機只為睇 blu-ray, 咁 Oppo BDP-83 己經夠玩,
相反, 好似我呢d 懶人, 影音唔分家, 又想睇碟加聽歌, 咁 Oppo BDP-83SE 就啱你口胃,
聽歌睇碟質素都有番咁上吓, 當然..影音分家先至係王道!!!

至於 Oppo BDP-83SE 的用料及質素, 對比於 Denon A1UD, Pioneer LX-91, Marantz UD 9004,
我相信重有些少距離, 但係以七千餘元, 可以購買倒一部有質素嘅宇宙盤 (其實 83SE 都可作為一部 media player)
我覺得己經相當抵玩了.

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

黑金沙石於兩聲道之應用

其實好多朋友都好似我咁, 因家居環境嘅限制, 又或者屋企有小朋友, 而無法玩座地喇叭,
或者書架喇叭都不能加腳, 焗住要將書架喇叭放上櫃/枱上面,
我就用原裝釘, 加上黑檀釘塾, 開頭都覺得ok....

直至最近, 聽歌時候, 有時會覺得 boom boom 哋, 低頻有d 散唔倒嘅感覺,
咁我就學人去塊黑金沙石玩下.....變咗咁..

用咗之後..........
低頻收緊咗,分析力高咗,彈跳力又高咗,音牆深咗.....但係.......
boom 嘅感覺仍有時出現, 係有進步, 不過硬係好似差d 野咁....

直至有日有個玩咗兩聲道十幾年嘅鄰居嚟聽野, 佢都發現同樣問題, 而且指出聲有d尖, 唔耐聽咁話!!!
咁佢就教咗我一個本應用於座地喇叭嘅方法...
買咗呢樣野...

響街邊補鞋佬道買咗一塊價值$60 嘅牛皮,
買番嚟之後, 將佢剪成同塊石一樣大, 皮面向下, 飛走釘塾, 腳釘直落塊皮道, 變咗咁.....

叫埋嗰鄰居一齊再聽.....
我真係"嘩"咗出嚟, 聽到一d 以前未聽過嘅聲, 低頻收得倒之餘冇好似以前咁一舊舊, 高音收圓咗,
音尾長咗好聽咗, 聲音有番[肉地], 冇之前咁泠, 真係好神奇!!!
以個鄰居所講: 啲聲係高級咗, 耐聽咗!!!

埋單計下: 兩塊石 $120, 牛皮 $60 =$180
二佰蚊唔洗有咁嘅效果, 真係正到冇朋友!

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

回復 35# bigpun1975

有機會都可以試下
又唔貴
回復

黑金沙石於兩聲道之應用

其實好多朋友都好似我咁, 因家居環境嘅限制, 又或者屋企有小朋友, 而無法玩座地 ...
bigpun1975 發表於 2010-8-13 15:54

nice try
回復

噢, 加埋皮真係第一次見, haha
回復

噢, 加埋皮真係第一次見, haha
cocacola99 發表於 2010-9-5 11:51

環境細冇辦法 ...
回復

我的升級日誌

http://www.hiendy.com/forum/view ... page%3D1&page=1

器材列表

DLP Projector: Mitsubishi HC 4000 --- PC: Furutech FP-314Ag-II
Screen: OS Pure Mat II Plus 80"  
TV : Panasonic TH-37U20H
HDD Recorder : Eight SM-908 NOVA
AV Amp: Onkyo 906 --- PC: DDL Reference Viola (SINE Cryo MK*gold*+HiFi tuning fuse ) HDMI: AQ CHOCOLATE(12M)  
Universal Player: Oppo BDP-83SE--- PC: AET HIN EVO (古河FI-UK 1363(R),FI-15(R)+HiFi tuning fuse) HDMI: WireWorld Silver Starlight 5.2(2M)
                       IC: MAL ESi-1
前置 : KEF XQ 10 --- SC : Sound from heaven President X Ultimate 10th year limited edition+ SINE白金蕉  ( bi-amp )
中置 : KEF XQ 50c --- SC: Sound from heaven President X Ultimate 10th year limited edition ( Double run)+ SINE白金蕉
後置 : KEF HTS 2001.3 --- SC : IN-AKUSTIK JOKER (SINE Cryo 金蕉)
Subwoofer : Sunfire HRS-10 --- PC :Northwire 18A triple run (古河FI-UK 1363(R),FI-15(R)+HiFi tuning fuse) ,IC: QED Reference
Power bar : mod. Bailiyin G&W 806 --- PC : DDL Matrix ( SINE Cryo MK 金頭)
消磁器 : Runsheng SH-2A

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復