新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 45675|回復: 96

[影音組合] bigpun1975 All in one 懶人組合

首先同大家分享一下2008年小弟擁有人生第一套影音系统嘅經過.....

第一章:一切由一本書開始.
還記得..九月中的一個下午,行過一間便利店,見倒一本AV xx的雜誌,標題係AV兩聲道玩法,好奇地買黎睇下,裏面介紹D套裝機呀之類,重有D其他TROPIC,睇下睇下,又好似有D興趣,咁當然上網搵下資料啦 ,點知就上咗個 AX FORUM.....然後就係道不斷爬文,有時又問下d巴打問題(有時問完都唔知自己問乜,請各巴打唔好見怪),發覺原來AV;音響,博大精深,使我興趣越來越隆.有時又出去有蛇呀,花園個d睇下野.但係我越聽得多,我就意識自己越知得少.不竟,我是一個一無所知的新手,最衰係身邊冇人係玩AV的.令到我進入到一個死胡同,因為實在太多嘢唔明白 ,正當想放棄之際,直至有一日.......

第二章:一首好{毒}的歌!!
十月中某一個星期六,下午大約五點行到旺角,發覺時間相早,約左老細又未夠鐘.自己隻"自動腳",又自自然然死上去"有蛇"行下.平時
個到d sales都係西口西面,寸寸共咁.點知去到"揮皇"(好似十樓),一入到去,個靚仔(雖然我唔係好老,三十幾)就四萬咁口,隨便睇
咁話.我走到去套 modurant short alumni個道睇下,個靚仔問我試唔試喎,我老虎都話好啦,你叫之馬!!令外一個sales就拿拿淋SET好個SPK.好似用 Sim Audio MOON黎推,播首killing me softly(我弟一次聽,後來先知係 Susan Wong 唱),一開聲,嘩--頂丫....我自己完全感覺到全身蘇軟 ,頭皮拉緊 ,呢個時候,個sales講既野完全都聽唔到,我己經feel到比佢hardly咁KILL左.我彩我仲識醒一醒,望下隻錶,shit..夠曬鐘,即刻飛落街會老細.老細己經有d不悅,但係個晚行街就好似遊雲咁,返到屋企仲大鑊,一訓落床,Susan Wong把聲就不停係我個腦道轉下轉下...足之成個鐘先搵到周公....不過第朝訓醒左,個腦就不知幾清醒,就係我一定會踩隻腳落去玩AV.....

第三章:終於開始了....
終於,經過個多星期之後,就買左以下既組合.到送到黎屋企個時,真係開心到不得了.雖然,開頭真係有d比HiFi玩既感覺,不過我對哩方面認知多左之後,套機就越來越聽我話....個d滿足感真係形容唔到....依家我既生活..甚至生命,都因為玩AV而改變.不單只我成日會好早返屋企,同我成日都只係會去SSP,MK的HiFi鋪,我嘅人生因而變得很充實,得閒仲會"諗下"點搞好部機...upgrade ar.....so good!!!!
同埋我都會與民同樂,買d老細鍾意睇既演唱會碟呀,老媽子鍾意聽嘅CD呀...咁佢地對你玩AV嘅反對都會少d,我依家都覺得幾work!!!當然,千奇唔好比佢地知個價錢啦,唔係就............  

當時的組合

LCD:SAMSUNG LA37A550PIF- PC:BELDEN,BELDEN HDMI
AMP:ONKYO 706- PC: DDL SLIVER ADVANCED
SOURCE: Pioneer DV-610---->PIONEER BDP 51FD- PC:MS170, MEL HE HDMI,IC: DDL REFERENCE TROMBONE
SPK:KEF IQ1,IQ2C -SC:MONSTER THX16SP, KEF HTS2001.3 ,SUB:KEF PSW1000.2- PC:BELDEN 83803, DDL SW-1
PB:BAILIYIN with DDL REVOLUTION PC

現在的組合....

updated on 02-06-2010

iDTV : Samsung iDTV LA37A550PIF --- PC:Neotech NEP 4003 (MK+Russ Andrews fuse)
HDD Recorder : Eight SM-908 NOVA
AV Amp: Onkyo 906 --- PC: DDL Reference Viola (SINE Cryo MK*gold*+HiFi tuning fuse ) HDMI: Capdase Supreme-i
Universal Player: Oppo BDP-83SE--- PC: AET HIN EVO (古河FI-UK 1363(R),FI-15(R)+HiFi tuning fuse) HDMI: Capdase Supreme-i
                       IC: Mogami 3173 (古河FP-120F(R )
前置 : KEF XQ 10 --- SC : Sound from heaven President X Ultimate 10th year limited edition+ SINE白金蕉  ( bi-amp )
中置 : KEF XQ 50c --- SC: Sound from heaven President X Ultimate 10th year limited edition ( Double run)+ SINE白金蕉
後置 : KEF HTS 2001.3 --- SC : IN-AKUSTIK JOKER (SINE Cryo 金蕉)
Subwoofer : Sunfire HRS-10 --- PC :Northwire 18A triple run (古河FI-UK 1363(R),FI-15(R)+HiFi tuning fuse) ,IC: DDL Reference SW-silver2
Power bar : mod. Bailiyin G&W 806 --- PC : DDL Matrix ( SINE Cryo MK 金頭)
消磁器 : Runsheng SH-2A

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

大豬賓兄終於見到你個竇喇,好鬼整齊...係時侯換個櫃喇...
回復

大豬賓兄終於見到你個竇喇,好鬼整齊...係時侯換個櫃喇...
cyberken 發表於 2010-7-8 00:05

這個問題
回復

張對前置擺返開D
一定重正
回復

KEF LOOKS GREAT ...
回復

張對前置擺返開D
一定重正
Manson 發表於 2010-7-8 00:15

X2
回復

bigpun兄,想問下對蛋仔做後置ok嗎,
我同你一樣都係用kef xq10,不過我係用jmlab sib做後置,
平時打機睇戲都覺得後置聲搶過前置聲.....
都唔知換唔換後置好.
回復

我同你一樣都係用kef xq10,不過我係用jmlab sib做後置,
平時打機睇戲都 ...
米奇老野 發表於 2010-7-8 10:51

幾時POST 個家庭影院比大家見識下先?
回復

回復 8# cyberken
等我攪掂套機先啦,
現在連一個似樣d既hifi架都冇.....
得個死人實惠鐵架乍.....
回復

平時打機睇戲都 ...

我想換 KEF C1 做後置,
後置較搶可能係比較易推關係,
上次有個高手搞搞個EQ ,立即正曬,
同埋後置唔好直射耳仔,會好搶.
回復

回復 10# bigpun1975
今晚返屋企試下攪攪對( .)(. )........後置先
回復

平時打機睇戲都 ...

我o係賓賓屋企都領教過呢對震蛋,由於佢設計係用o係5.1套裝,所以無唔夾聲呢個問題,
但如果你將前中置轉換較高級o既型號,前中後o既音質就一定有唔接軌o既情況出現,
而覺得後置比前面搶o既原因,係因為o係相同o既音壓之下,前中置所出o既中低頻,
蛋仔因喇叭大細同質素o既關係,好難將中低頻與前中置銜接,繼而高頻就會比較突出,
所以就會有後置搶聲o既情況出現,其實有兩個方法可以解決問題,
第一,將後置分頻點設定比前中置高,例如前中置為80hz,後置可設為100hz或以上,
由超低音幫助後置還原100hz以下o既低頻.
第二,亦係最直接最有效o既方法,就係..........換咗佢....
回復

我想換 KEF C1 做後置,
後置較搶可能係比較易推關係,
上次有個高手搞搞個EQ ,立即正曬,
同埋後置唔好直 ...
bigpun1975 發表於 2010-7-8 11:05

換得KEF C1 做後置, 不如直上KEF iQ10啦
回復

我o係賓賓屋企都領教過呢對震蛋,由於佢設計係用o係5.1套裝,所以無唔夾聲呢個問題,
但如果你將前中置轉換 ...
pepsiman 發表於 2010-7-8 14:13

哈哈!你講係清楚d 嘅
冇錯,之前後置己經set 到100Hz 喇
回復

回復 12# pepsiman

原本如此....即刻明晒.
我都有諗過換,不過唔係後置,
而係換jmlab前置.....不過太貴,冇錢...
回復

千祈唔好睇少後置o既能力,
我自從去過炳雄大哥度家訪之後,
先至深深感受到後置係不容忽視o既,
單元及音質越接近前中置,
效果就越正,包圍感就越好...
回復

回復 16# pepsiman

佢嗰隻後置真係....勁!!!
回復

回復  pepsiman

佢嗰隻後置真係....勁!!!
bigpun1975 發表於 2010-7-8 19:28

勁過好多人對前置啊.....
回復

佢對後置算係見得人啦
回復

勁過好多人對前置啊.....
pepsiman 發表於 2010-7-8 21:11

成張枱咁大架
回復